Χρ. Καπετάνος : Το πρόσωπο «έκπληξη» των βουλευτικών εκλογών

Χρ. Καπετάνος : Το πρόσωπο «έκπληξη» των βουλευτικών εκλογών

Πρόσωπο «έκπληξη» των φετινών βουλευτικών εκλογών στο νομό Λάρισας μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστεί ο νεοεκλεγείς βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κος Χρήστος Καπετάνος.

Ο Φαρσαλινός δικηγόρος που «έσπασε» κυριολεκτικά τα κοντέρ σταυροδοσίας, λαμβάνοντας ποσοστά φαινόμενο για νεοεισερχόμενο υποψήφιο, σχεδόν σε κάθε εκλογικό τμήμα του νομού Λάρισας, έχει πολλούς λόγους για να χαίρεται με τους συνεργάτες του.

Την ίδια στιγμή η εκλογική αυτή επιτυχία συνεχίζει να απασχολεί εντόνως δημοσιογράφους, πολιτικούς παράγοντες αλλά και πολιτικά γραφεία που προσπαθούν μέχρι και σήμερα να αποκωδικοποιήσουν τους λόγους που οδήγησαν τόσο κόσμο συντεταγμένα να στηρίξει την υποψηφιότητα του.

Ας δούμε όμως λίγο αναλυτικότερα ποιος είναι ο Χρήστος Καπετάνος και τι μεσολάβησε μέχρι να φτάσει σήμερα έως εδώ.

Γεννημένος και μεγαλωμένος στα Φάρσαλα, απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, εν ενεργεία Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, με κύριο αντικείμενο το Ποινικό και το Διοικητικό Δίκαιο, με πολιτική δράση στη Νέα Δημοκρατία από τα μαθητικά του χρόνια ώς μέλος της Μ.Α.ΚΙ, της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και ακολούθως της ΟΝΝΕΔ. Πρόεδρος του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Φοιτητών Αθηνών, μέλος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σαρακατσαναίων (Π.Ο.Σ.Σ.), εκλεγμένος Δημοτικός Σύμβουλος Φαρσάλων για δύο θητείες και Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Εκλογικής Περιφέρειας (Δ.Ε.Ε.Π.) νομού Λάρισας της Νέας Δημοκρατίας από το 2016 έως το 2021, μέλος της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, παντρεμένος με την εκπαιδευτικό Φανή Παπανίκου και πατέρας τριών παιδιών.

Εκ πρώτης όψεως λοιπόν αυτό που συμπεραίνει κανείς είναι πως πρόκειται για ένα άτομο που κυριολεκτικά διέθετε όλα τα ποιοτικά και κομματικά χαρακτηριστικά που έχει στο μυαλό του ο μέσος ΝεοΔημοκράτης πριν αποφασίσει ποιον θα στηρίξει στις κάλπες.

Σπουδαγμένος, οικογενειάρχης και επαγγελματίας, με καταγωγή από την πολύπαθη και σχεδόν εγκαταλελειμμένη περιοχή των Φαρσάλων, με σταθερή κομματική διαδρομή η οποία θα έφτανε και στο απώγειο της όταν εξελέγη Πρόεδρος της παρηκμασμένης το 2016 τοπικής οργάνωσης της Νέας Δημοκρατίας (ΔΕΕΠ).

Στην ουσία και όπως θα πούνε μετέπειτα πολλοί, αυτή η εκλογή του θα  αποτελούσε και την αφετηρία για το επόμενο πολιτικό του βήμα, την διεκδίκηση και επιτυχημένη είσοδο του στα βουλευτικά έδρανα.

Αθόρυβα μεθοδικά με λίγους έμπιστους συνεργάτες στο πλευρό του, θα κατάφερνε να επαναπροσεγγίσει μέρα με τη μέρα ψηφοφόρους που είχανε «γυρίσει την πλάτη» στη Νέα Δημοκρατία, τόσο τα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης όσο και της εποχής της παντοδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ, πράττοντας το από την γενέτειρα του το Ναρθάκι Φάρσάλων μέχρι και το τελευταίο χωριό της Λάρισας.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως κατάφερε από τους μόλις 51 σταυρούς που έλαβε το 2016 και εκλέχθηκε στο νήμα κυριολεκτικά Πρόεδρος της ΔΕΕΠ ΝΔ Λάρισας, να επανεκλεγεί μόλις δύο χρόνια αργότερα με πάνω από 3100 ψηφοφόρους στο πλευρό του.

Αυτό και μόνο του σα γεγονός θα έπρεπε να είναι αρκετό για να κεντρίσει το ενδιαφέρον των υπόλοιπων πολιτικών γραφείων που βλέπαν, άκουγαν για ένα κύμα που φούσκωνε σιγά σιγά αλλά δεν μπορούσαν να υπολογίσουν τι «ψαριά» θα βγάλει.

Από το 2018 και έπειτα ο Χρήστος Καπετάνος θα «ανεβάσει» στροφές και θα κινηθεί ώστε να εκλέξει και να τοποθετήσει τους κατάλληλους ανθρώπους στις κατάλληλες θέσεις.

Συμβάλλοντας ουσιαστικά στην εκλογή δύο Δημάρχων στηριζόμενων από τη ΝΔ το 2019, οι οποίοι και θα πλαισιώνονταν από στενούς του συνεργάτες, ενώ το ίδιο θα έκανε και σε άλλα νευραλγικά τοπικά κομματικά και αθλητικά πόστα, άρχισε να παγιώνει την αίσθηση πως πρόκειται για έναν ιδιαίτερα διορατικό και ομαδικό «παίχτη» που ξέρει να μοιράζει ρόλους και να αξιοποιεί το έμψυχο δυναμικό που έχει δίπλα του.

Την ίδια στιγμή σε πρώτο πλάνο υπήρχανε πάντοτε οι έντονες δράσεις της τοπικής κομματικής οργάνωσης που συνοδεύονταν πυκνά συχνά από επισκέψεις «υψηλών» πολιτικών στελεχών του κυβερνώντος κόμματος που δίνανε άλλη αίσθηση στα πράγματα.

Στην ουσία και σε αντίθεση με άλλους ντόπιους πολιτικούς, ο Καπετάνος μέσω της ΔΕΕΠ επικοινωνούσε σταθερά και αταλάντευτα τις κεντρικές πολιτικές θέσεις της Νέας Δημοκρατίας, δημιουργώντας δυναμική και υπεραξία στην τοπική κομματική οργάνωση πράγμα το οποίο αναπόφευκτα θα το επικαρπώνονταν στο επόμενο πολιτικό του βήμα.

Έτσι λοιπόν και έγινε, αφήνοντας πίσω του το 2021 την ΔΕΕΠ στα καλύτερα της, προχώρησε στον επόμενο πολιτικό του σχεδιασμό την  στοχευμένη πλέον προσπάθεια του να εισέλθει στη βουλή. Έχοντας δίπλα του έναν πολύ αποτελεσματικό κορμό συνεργατών, απλωμένο σχεδόν σε ολόκληρο το νομό, άρχισε να πυκνώνει τις επαφές του πρωτίστως στα χωριά και να εντοπίζει όλους αυτούς τους ανθρώπους που είχανε αρχίσει να «γυρνάνε την πλάτη» τόσο στη ΝΔ όσο και στους υπόλοιπους πολιτικούς της, οι οποίοι είτε τους επισκέπτονταν σπανίως για να ακούσουν και να λύσουν τα προβλήματα τους είτε τους βλέπανε μόνο να διαφημίζονται στα ΜΜΕ.

Εν τέλει και για όσους δεν συνειδητοποίησαν ακόμη τι συνέβη και βρέθηκε τόσο μπροστά τους ο Χρήστος Καπετάνος στις προχθεσινές εκλογές το γεγονός ήτανε ένα. Εργάστηκε αρκετά χρόνια αθόρυβα και αποτελεσματικά λύνοντας προβλήματα τρέχοντας παντού και λειτουργώντας πολλαπλασιαστικά με νέους και ορεξάτους ανθρώπους στο πλευρό του.

Η κινητοποίηση δε των κατοίκων του τόπου καταγωγής του, των Φαρσάλων δηλαδή, που κατά κοινή ομολογία ήτανε αδικημένα και παρατημένα από τα μεγάλα έργα που μένανε στις υποσχέσεις και η σημαντική συσπείρωση όχι μόνο των Σαρακατσαναίων του νομού, που ήταν και η μεγάλη αλλά κατακερματισμένη δύναμη της ΝΔ, ήταν θέματα κομβικής σημασίας, όπως φάνηκε ξεκάθαρα και στην κεντρική προεκλογική του ομιλία.

Η «αναπάντεχη» στήριξη που έλαβε τις τελευταίες βδομάδες και στην πόλη της Λάρισας, ήτανε απλώς το επιστέγασμα όλων αυτών των χρόνιων προσπαθειών του, που ξεκίνησαν από τις γύρω περιοχές ώστε να καθιερωθεί στη συνείδηση του απογοητευμένου ψηφοφόρου, ενώ το αθόρυβο αλλά μεγάλο κύμα που ο ίδιος είχε σηκώσει εξ’αρχής θα παρέσερνε στο τέλος χιλιάδες ανθρώπους στο πλευρό του.

Μένει να δούμε ποια θα είναι η επόμενη μέρα για τον ίδιο και τους συνεργάτες του, που τώρα καλούνται πλέον να οργανωθούν αναλόγως και στην πρωτεύουσα, ώστε να ανταποκριθούν καλύτερα στις επιταγές όλων αυτών των ανθρώπων που τον έχουνε εμπιστευτεί.

Ελευθερία Τζανακούλη
Δημοσιογράφος – Πολιτικός Επιστήμονας

Περισσότερα από την κατηγορία

Στα Φάρσαλα ο Υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και ο Υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος

Στα Φάρσαλα ο Υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και ο Υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος

Εκτενή ενημέρωση για τα έργα αποκατάστασης μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου, πραγματοποίησαν το Σάββατο σε σύσκεψη που έλαβε […]

Οι αναπτυξιακές προοπτικές της Λάρισας στο επίκεντρο της συνάντησης του Δημάρχου Λαρισαίων με τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας

Οι αναπτυξιακές προοπτικές της Λάρισας στο επίκεντρο της συνάντησης του Δημάρχου Λαρισαίων με τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας

Οι προοπτικές ανάπτυξης, ιδίως στους τομείς της αγροδιατροφής, του τουρισμού, των έξυπνων υποδομών και της ενίσχυσης της αστικής ανθεκτικότητας της […]

Όλα τα άρθρα της κατηγορίας »