Ο πολιτικός, οι δημοσκοπήσεις, τα δικαστήρια και το «colpo grosso» των αυτοδιοικητικών εκλογών..

Ο πολιτικός, οι δημοσκοπήσεις, τα δικαστήρια και το «colpo grosso» των αυτοδιοικητικών εκλογών..

Τρέχει ο Θανάσης Μαμάκος μου λένε. «Προς τα πού τρέχει ακριβώς»; αναρωτήθηκα κάποια στιγμή βρισκόμενη σε παρέα γνωστών στελεχών και ψηφοφόρων της ΝΔ.

Συζητώντας μαζί τους για κάμποση ώρα άρχισα να αντιλαμβάνομαι από τα λεγόμενα τους και κάποιες αόριστες εκτιμήσεις, πως λίγοι ίσως είναι σε θέση τελικά να διακρίνουν «επαρκώς» τι μπορεί να εξυφαίνεται στο παρασκήνιο των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Πτυχές του ίδιου παρασκηνίου μου μετέφεραν επίσης αρκετές φορές με ακόμη πιο «γλαφυρά» χρώματα, συνάδελφοι και πολιτικοί αναλυτές από Αθήνα μεριά.  Αυτό λοιπόν που εισέπραξα, και προσπαθώ έκτοτε να συνδέσω, είναι πως ομάδα ανθρώπων δρομολογεί αργά αλλά μεθοδευμένα, περίεργα πράγματα εδώ και εκεί, με απώτερο σκοπό να προκληθεί  «ατύχημα» στην υποψηφιότητα του εκλεκτού της Νέας Δημοκρατίας, ώστε να απελευθερωθεί ζωτικός χώρος για κάποιον άλλον που βολιδοσκοπεί από τώρα (αν είναι δυνατόν) το Δημαρχιακό θώκο για τις επόμενες εκλογές του 2028 !

Μα είναι δυνατόν θα μου πείτε να υπάρχουν κάποιοι σε μια τόσο μικρή κοινωνία, που να σχεδιάζουν ή να ηδονίζονται έστω στη σκέψη πιθανού στραβοπατήματος ενός νέου υποψηφίου; (ενώ ανήκουν όλοι τους στον ίδιο πολιτικό χώρο!) ώστε να επωφεληθούν στο απώτερο μέλλον από τα όποια σενάρια η τετελεσμένα ενδεχομένως προκύψουν;

Ίσως και να είναι, σας απαντώ. Δεν είναι εξάλλου και ασυνήθιστη στον ματαιόδοξο κόσμο της πολιτικής αυτή η νοσηρή κατάσταση. Διαχρονικά έχει αποδειχθεί πως οι προσπάθειες ανέλιξης ενός νέου και ικανού προσώπου στα ανώτερα επίπεδα της τοπικής και όχι μόνο πολιτικής σκηνής, σκοντάφτουν σε κάποιες βλέψεις παλαιότερων στελεχών, ιδίως αυτών που  διακατέχονται από ακατάπαυστη ανασφάλεια για το πολιτικό τους μέλλον. Το αποτέλεσμα είναι να τον αντιμετωπίζουν, πριν καλά καλά και ο ίδιος το αντιληφθεί, ως βασικό τους αντίπαλο και να ενορχηστρώνουν διάφορα σχέδια εναντίον του.

Γιατί όπως και να το δει κανείς η αλλαγή προσώπου στο τιμόνι του Δήμου σε μια πόλη κομβική σαν τη Λάρισα, δεν είναι κάτι που συντελείται κάθε δεύτερη μέρα και ενδέχεται να πυροδοτήσει σειρά από επιμέρους αλλαγές, είτε σε επίπεδο πολιτικών, οικονομικών αλλά και δημοσιογραφικών συσχετισμών και συμφερόντων – κάτι το οποίο δεν είμαι πεπεισμένη πως θέλουν ορισμένοι να το λουστούν ακόμη. Ιδίως αυτοί που κολυμπάνε για χρόνια στον αφρό.

Στο άλλο και πιο επίκαιρο θέμα των ημερών τώρα, μετά και την ανακοίνωση της ημερομηνίας των Εθνικών εκλογών από τον Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη εκεί τα πράγματα βαίνουν ακομη πιο περίπλοκα σε σχέση με πρότινος. Πριν το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη δηλαδή, το οποίο σε τοπικό επίπεδο τουλάχιστον και όπως διαπιστώνω καθημερινά, έχει αλλάξει τη σειρά προτίμησης του κόσμου για τους υποψήφιους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.

Πληροφορίες ανεπίσημες μεν, προκύπτουν και από διαρροές κυλιόμενων δημοσκοπήσεων που διεξάγονται το τελευταίο διάστημα και δείχνουν πως χάνεται η σιγουριά της τρίτης έδρας για τη Νεα Δημοκρατία όσο και του προσώπου που φάνταζε προηγουμένως ως φαβορί για αυτήν. Βέβαια από τη διασταύρωση των στοιχείων και των δημοσκοπικών διαρροών αυτό που αναδύεται και πάλι είναι.. «άρωμα» γυναίκας στην πρώτη τριάδα, με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό.

Σε μια άλλη σοβαρή εξέλιξη τώρα, δικαστικής φύσεως, φαίνεται πως και εκεί τον τελευταίο καιρό υπάρχει θέμα, καθώς εξετάζεται η «εμπλοκή» γνωστού πολιτικού προσώπου σε σειρά «επιλήψιμων» υποθέσεων. Η εξέλιξη αυτή όπως φαίνεται έχει προκύψει μετά από σωρεία καταγγελιών, οι οποίες σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες έχουν φτάσει και στο κατώφλι ευρωπαϊκών ελεγκτικών μηχανισμών.

Αν και όπως μαθαίνω τα πράγματα βρίσκονται στο στάδιο της προανάκρισης ακόμη, με διάφορους ευυπόληπτους και υπεράνω υποψίας πολίτες να καλούνται να καταθέσουν ως «ύποπτοι» για συμμετοχή σε πρόκληση πιθανής οικονομικής «ζημίας» αρκετών εκατομμυρίων ευρώ στο Δημόσιο, είναι ζήτημα κατά πόσο ο «κλοιός» αυτός θα συνεχίσει να σφίγγει όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές, αν αναλογιστεί κανείς και το μέγεθος των πολιτικών και οικονομικών παραγόντων που έχουν μπει στο μικροσκόπιο των αρχών.

Το όλο θέμα βέβαια μπορεί να έχει  συνέπειες αρκετά σοβαρές στην πολιτική διαδρομή κάποιου ή κάποιων που αναφέρονται στις περιπτώσεις αυτές, αλλά υπάρχει δρόμος ακόμη όπως φαίνεται. Καθώς στο ίδιο στάδιο ή και σε πιο προχωρημένο ακόμη, βρίσκονται και άλλες εκκρεμείς υποθέσεις που μπορεί να δέσουν με τις οικονομικές και να κάνουνε τα πράγματα ιδιαιτέρως περίπλοκα.

Σίγουρα πάντως δε θα πλήξει κανείς μας με όλα αυτά.

Ελευθερία Τζανακούλη
Δημοσιογράφος – Πολιτικός Επιστήμονας

Περισσότερα από την κατηγορία

Τη Δευτέρα η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Άγκυρα – Πολιτική κόντρα για την επίσκεψη Ράμα στην Αθήνα

Τη Δευτέρα η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Άγκυρα – Πολιτική κόντρα για την επίσκεψη Ράμα στην Αθήνα

Στον οδικό χάρτη της θετικής ελληνοτουρκικής ατζέντας θα επικεντρωθούν οι συνομιλίες Μητσοτάκη – Ερντογάν, τη Δευτέρα στην Άγκυρα, καθώς δεν υπάρχει πρόσφορο έδαφος για […]

Όλα τα άρθρα της κατηγορίας »