Για πρώτη φορά, αραβικές χώρες προετοιμάζονται να καταδικάσουν επισήμως τη Χαμάς και να ζητήσουν τον αφοπλισμό της, στο πλαίσιο της επικείμενης υπουργικής διάσκεψης του ΟΗΕ που θα διεξαχθεί στις αρχές της εβδομάδας στη Νέα Υόρκη. Η γαλλική κυβέρνηση, μέσω του υπουργού Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ζαν-Νοέλ Μπαρό, αποκάλυψε σε συνέντευξη στο Le Journal du Dimanche ότι πρόκειται για συντονισμένη πρωτοβουλία Γαλλίας και Σαουδικής Αραβίας, με στόχο την επανεκκίνηση της ειρηνευτικής διαδικασίας και την ώθηση ευρωπαϊκών κρατών προς αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους.
«Για πρώτη φορά, αραβικές χώρες θα καταδικάσουν τη Χαμάς και θα ζητήσουν τον αφοπλισμό της, κάτι που θα σφραγίσει την οριστική απομόνωσή της», δήλωσε ο Μπαρό.
Προς συντονισμένη ευρωπαϊκή αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους
Ο ίδιος υπουργός ανέφερε ότι περίπου οι μισές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος, ενώ οι υπόλοιπες εξετάζουν το ενδεχόμενο. Ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει δηλώσει πρόθεση να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ η Γερμανία παραμένει επιφυλακτική, εξετάζοντας το θέμα σε βάθος χρόνου. Ο στόχος της διάσκεψης της Δευτέρας, σύμφωνα με τον Μπαρό, είναι να κινητοποιηθούν περισσότερες κυβερνήσεις για μια κοινή ευρωπαϊκή στάση ως τις 21 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία που καθορίζεται ως σημείο κορύφωσης της πρωτοβουλίας.
Η επίσημη αναγνώριση από τη Γαλλία και οι διεθνείς αντιδράσεις
Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει ήδη δηλώσει ότι η Γαλλία θα προχωρήσει σε επίσημη αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 21 Σεπτεμβρίου. Η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε αντιδράσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ, οι οποίες αντιτίθενται στην αναγνώριση προτού επιτευχθεί συνολική διευθέτηση. Από την πλευρά της, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι χαρακτήρισε «αντιπαραγωγική» την αναγνώριση αν δεν έχει προηγηθεί η συγκρότηση του ίδιου του κράτους.
Οδικός χάρτης μεταπολεμικής λύσης και νέα στάση της Ε.Ε. απέναντι στο Ισραήλ
Η Γαλλία και η Σαουδική Αραβία σκοπεύουν να παρουσιάσουν στη σύνοδο έναν συγκεκριμένο οδικό χάρτη για τη μεταπολεμική λύση δύο κρατών, που θα περιλαμβάνει ζητήματα ασφάλειας, ανοικοδόμησης και διακυβέρνησης, σε ευθυγράμμιση με τις Συμφωνίες του Αβραάμ. Ο Μπαρό αποκάλυψε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προετοιμάζει αυστηρότερη στάση απέναντι στο Ισραήλ, με αιτήματα για πάγωμα των εποικιστικών σχεδίων στη Δυτική Όχθη και τερματισμό της στρατιωτικοποιημένης επιτήρησης της ανθρωπιστικής βοήθειας.
Αίτημα για οικονομική στήριξη της Παλαιστινιακής Αρχής
Τέλος, ο υπουργός κάλεσε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να απαιτήσουν την άρση του οικονομικού αποκλεισμού της Παλαιστινιακής Αρχής, προκειμένου να της αποδοθούν τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ που – σύμφωνα με τον ίδιο – της οφείλονται. Το στοιχείο αυτό εντάσσεται σε μια ευρύτερη προσπάθεια επανενεργοποίησης της Παλαιστινιακής Αρχής ως θεσμικού συνομιλητή στη διαδικασία λύσης δύο κρατών.