Ξεκίνησε από το Σάββατο 12 Ιουλίου η 3η εξεταστική περίοδος της γραπτής ηλεκτρονικής εξέτασης για τους υποψηφίους που θα εξεταστούν στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, η οποία θα διαρκέσει έως και την Κυριακή 27 Ιουλίου 2025. Η γραπτή ηλεκτρονική εξέταση διεξάγεται στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ-HELEXPO (Περίπτερα 4 και 5), Εγνατία 154, Θεσσαλονίκη.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας τα ΝΕΑ, που είναι αποτελεί μάλιστα το κεντρικό θέμα της εφημερίδας, η βαθμολογία των υποψηφίων θα προσαυξηθεί κατά 40 μονάδες για τους κατοίκους ορεινών και νησιωτικών δήμων ανεξαρτήτως πληθυσμού και κατά 20 μόρια για τους κατοίκους παραμεθόριων περιοχών ή δήμων με πληθυσμό έως 25.000 κατοίκους, για όσους δηλώσουν και αποδείξουν την εντοπιότητά τους. Οσοι λάβουν την προσαύξηση είναι υποχρεωμένοι να υπηρετήσουν επί τουλάχιστον 10 χρόνια στη θέση που διορίζονται και για 5 επιπλέον χρόνια σε υπηρεσίες της ίδιας περιφερειακής ενότητας του δήμου της εντοπιότητας.
Στις 7 Ιουλίου ολοκληρώθηκε η 2η εξεταστική περίοδος της γραπτής ηλεκτρονικής εξέτασης στην Αθήνα. Σύμφωνα με την ανάρτηση του προέδρου του ΑΣΕΠ «προσήλθε το 90% των υποψηφίων, ενώ, συνήθως, στους γραπτούς διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ η συμμετοχή κυμαινόταν στο 30%-50%». Το ΑΣΕΠ «πανηγυρίζει», δικαιολογημένα ως έναν βαθμό, για δύο κυρίως λόγους: α) για πρώτη φορά στα χρονικά ενός γραπτού διαγωνισμού η συμμετοχή αγγίζει το απόλυτο (90%) και β) οι ίδιοι οι υποψήφιοι μεταφέρουν στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (ΜΚΔ) τις άριστες εντυπώσεις τους σχετικά με την άρτια οργάνωση του εγχειρήματος, σε αντίθεση με τα όσα τραγελαφικά είχαν συμβεί προ τριετίας.
Ωστόσο γράφει η εφημερίδα, ενώ όμως από τη σκοπιά της διοργάνωσης και της συμμετοχής τα πράγματα εξελίχθηκαν απολύτως ομαλά (αξίζουν συγχαρητήρια στο ΑΣΕΠ), πολλοί προβληματισμοί εγείρονται σχετικά με το περιεχόμενο των εξετάσεων. Αρκεί να αναφερθεί ότι στις ομάδες υποψηφίων στα ΜΚΔ διαρκώς πληθαίνουν οι καταγγελίες ότι τα ερωτήματα του επαγωγικού συλλογισμού κυκλοφορούσαν ήδη, ακριβώς όπως τέθηκαν ή με μικρές παραλλαγές, είτε σε διάφορες πλατφόρμες του εξωτερικού είτε σε sites και βοηθήματα φροντιστηρίων του εσωτερικού. Εχουν τεθεί υπόψη της στήλης μας τέτοιες καταγγελίες με στοιχεία για την ταυτότητα των πλατφορμών και των φροντιστηρίων. Οπως επίσης ήταν φυσικό και αναμενόμενο στα χρόνια της «διαδικτυακής δημοκρατίας», στις ομάδες αυτές οι υποψήφιοι μοιράζονταν τα θέματα μεταξύ τους και τα συζητούσαν αναλυτικά στα σχετικά fora που συγκρότησαν. Για να αποκτήσει όμως κάποιος πρόσβαση στο υλικό αυτό, θα έπρεπε να έχει καταβάλει είτε συνδρομή στις πλατφόρμες είτε αμοιβή στα φροντιστήρια. Δεδομένου ότι το ΑΣΕΠ δεν έχει δώσει καμία πληροφορία σχετικά με το υλικό του επαγωγικού συλλογισμού, γεννώνται αρκετά ερωτήματα: Πώς απέκτησε το ΑΣΕΠ το συγκεκριμένο υλικό; Το προμηθεύτηκε ή ανέθεσε σε εξωτερικό πάροχο αυτή την υπηρεσία; Και αυτός, με τη σειρά του, το απέκτησε από κάποιον προμηθευτή ή το παρήγαγε αυτοτελώς; Σε κάθε περίπτωση, δεν μοιάζει λίγο περίεργη η σύμπτωση να περιλαμβάνονται στα παραδοτέα του ταυτόσημα ερωτήματα με όσα κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο; Περαιτέρω, ο πάροχος αυτός ανέλαβε τη συμβατική δέσμευση ότι τα θέματα δεν θα κυκλοφορούν ελεύθερα; Διότι αν δεν δεσμεύθηκε σχετικά και το ΑΣΕΠ ενημερώθηκε εν τω μεταξύ ότι τα ίδια ή παρεμφερή θέματα διακινούνται στο Διαδίκτυο, γιατί δεν δημιούργησε στο site του μία Τράπεζα Θεμάτων Επαγωγικού Συλλογισμού, όπως έπραξε με τις ερωτήσεις γνώσεων;
Οι υποψήφιοι αναφέρουν επίσης στα ΜΚΔ ότι οι ερωτήσεις επαναλαμβάνονταν στις διάφορες εξεταστικές «βάρδιες». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όσοι εξετάστηκαν τις πρώτες ημέρες (είτε επειδή το δήλωσαν είτε επειδή τοποθετήθηκαν από την ίδια την πλατφόρμα του ΑΣΕΠ) βρέθηκαν σε δυσμενέστερη θέση από όσους εξετάστηκαν αργότερα. Οι τελευταίοι είχαν αφενός τον χρόνο να πληροφορηθούν για τα ερωτήματα, παρότι δεν τα δημοσιοποίησε το ΑΣΕΠ, και αφετέρου τη δυνατότητα, εάν είχαν προμηθευτεί βοηθήματα ή είχαν κάνει συνδρομή σε πλατφόρμες, να επιτύχουν σχετικά άκοπα πολύ ευνοϊκότερες συνθήκες προετοιμασίας.
Από όσα αναφέραμε προκύπτει ότι η επιλογή να διεξάγεται ο διαγωνισμός σε βάθος χρόνου δύο μηνών δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα λύνει, ενώ επιβεβαιώνει τους προβληματισμούς μας για την τήρηση των αρχών της ίσης πρόσβασης στις δημόσιες θέσεις, των ίσων ευκαιριών στον διαγωνισμό και εν τέλει της διασφάλισης συνθηκών αξιοκρατικής επιλογής στο Δημόσιο.
Ολοι αυτοί οι προβληματισμοί θα έμεναν χωρίς αντίκρισμα εάν το ΑΣΕΠ είχε φροντίσει να είναι πιο «ανοιχτό» στα θέματα της δοκιμασίας δεξιοτήτων, αντί της περίεργης «μυστικότητας» που συνεπάγεται η απόφαση να μη δημοσιοποιούνται θέματα και απαντήσεις. Η επαναληψιμότητα των ερωτήσεων προκαλεί, επίσης, αλυσιδωτά και άλλα ερωτήματα, όπως: Γιατί, άραγε, επαναλαμβάνονται οι ίδιες ερωτήσεις; Δεν είναι αρκετά μεγάλη η «δεξαμενή» ερωτήσεων που ετοίμασε για το ΑΣΕΠ ο ανάδοχος;
«Εντοπίζονται στο Διαδίκτυο»
Οπως επιτάσσει η δεοντολογία, επικοινωνήσαμε αρμοδίως με το ΑΣΕΠ, ζητώντας την άποψή του για το θέμα αυτό. Σε απάντηση, το ΑΣΕΠ εξέδωσε ειδική ανακοίνωση από την οποία προκύπτει ότι: α) οι ερωτήσεις του επαγωγικού συλλογισμού εντοπίζονται στο Διαδίκτυο (είτε επί πληρωμή είτε όχι), β) αντλούνται από Τράπεζα Θεμάτων, χωρίς όμως να αναφέρεται ούτε το πώς η Αρχή έχει αποκτήσει πρόσβαση σε αυτήν ούτε εάν γίνεται κλήρωση για να επιλεγούν, και γ) ο «προσαρμοστικός» (adaptive) χαρακτήρας των ερωτήσεων καθιστά αδύνατη την επανάληψη των ερωτημάτων στις διάφορες βάρδιες.
Βεβαίως, η ιδιότητα του «adaptive» δεν αφορά την επιλογή της πρώτης ερώτησης και επομένως, στο στάδιο αυτό, δεν συνδέεται με την αποφυγή της επαναληψιμότητας. Περαιτέρω, δεν διευκρινίζεται το πώς αποκλείεται η επαναληψιμότητα των επόμενων απαντήσεων σε μια εξέταση 45.000 υποψηφίων κάποιοι εκ των οποίων θα επιλέξουν τη σωστή και κάποιοι τη λάθος απάντηση. Είναι αυτό στατιστικά ανέφικτο σε ένα περιβάλλον σχετικά προγνώσιμο με πεπερασμένα δεδομένα; Οι μαρτυρίες των υποψηφίων αποδεικνύουν το αντίθετο.
Στις ομάδες των ΜΚΔ αναφέρονται επίσης στοιχεία για πλατφόρμες που περιέχουν ερωτήσεις δοκιμασίας γνώσεων, καθώς και εργασιακής αποτελεσματικότητας. Και εδώ επιβεβαιώνονται όσα έχουμε επισημάνει για την πολλαπλώς προβληματική πρακτική περί μη δημοσιοποίησης των θεμάτων.
«Παπαγαλίζουν» απαντήσεις
Ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ σε πρόσφατη δήλωσή του κάνει λόγο για συνολική αξιολόγηση της διαδικασίας στα τέλη Ιουλίου, διαδικασία που κρίνεται πλέον αναγκαία. Ενα βασικό ερώτημα που αναδεικνύεται αφορά τον «ανθρωπότυπο» υπαλλήλου που αναζητεί το Δημόσιο. Από όλα όσα έχουμε επισημάνει προκύπτει ότι οι υποψήφιοι είτε μέσω της Τράπεζας Θεμάτων του ΑΣΕΠ είτε μέσα από πλατφόρμες και φροντιστήρια καταλήγουν να «παπαγαλίζουν» απαντήσεις και όχι να επενδύουν στην ανάπτυξη κριτικής σκέψης. Εκφράζουμε την ελπίδα ότι αυτή η επιλογή «ευκολίας» δεν ανταποκρίνεται στο λειτουργικό πρότυπο της ελληνικής διοίκησης για τους δημοσίους υπαλλήλους του μέλλοντος. Αν και οι δυσοίωνες προβλέψεις μάλλον ενισχύονται από την εμμονή του υπουργείου Εσωτερικών σε όχι πάντα πρόσφορες πρακτικές «Τεχνητής Νοημοσύνης», όπως φανερώνει η ανεπιτυχής επεξεργασία των «εκθέσεων αξιολόγησης» με εργαλεία ΑΙ.
TA ΝΕΑ