Έντονα επικριτικο τόνο έχει η έκθεση που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) με τίτλο: «Trading with dictators? A historical review of the EU’s business partners» για τις εμπορικές σχέσεις της ΕΕ με χώρες όπως η Τουρκία.
Συγκεκριμένα, στην έκθεση αναφέρεται πως την περίοδο 1999 – 2022 σχεδόν οι μισές εισαγωγές στην ΕΕ προέρχονταν από την Τουρκία «μια χώρα όπου η κατάσταση της δημοκρατίας έχει επιδεινωθεί σταθερά τα τελευταία χρόνια».
Μάλιστα, διαπιστώνεται ότι το εμπόριο της ΕΕ με χώρες όπου το επίπεδο της δημοκρατίας δεν είναι υψηλό, κατά παράβαση των γενικών αρχών που ισχύουν στην Ένωση, έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια.
Αυτή η εξέλιξη είναι σε γενικές γραμμές παρόμοια σε κάθε κράτος μέλος της ΕΕ-15, γεγονός που υποδηλώνει ότι, τόσο ως ομάδα όσο και μεμονωμένα, οι ώριμες ευρωπαϊκές δημοκρατίες μάλλον δεν αποφεύγουν τους αυταρχικούς εμπορικούς εταίρους τα τελευταία 25 χρόνια.
«Ξεκάθαρα, παρά τις σαφείς δεσμεύσεις, η δημοκρατική ποιότητα του εμπορίου της ΕΕ έχει πληγεί» διαπιστώνει η μελέτη.
Ωστόσο, η κατάσταση αυτή φαίνεται να αντιστρέφεται το 2023, εξέλιξη που αντανακλά τις εμπορικές κυρώσεις της ΕΕ που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Προκλήσεις για την ΕΕ
Τα ευρήματα της συγκεκριμένης μελέτης θέτουν σημαντικές προκλήσεις για την ΕΕ.
Η πρώτη – και η πιο προφανής – αφορά τη φήμη της ως οικονομικής και πολιτικής ένωσης που βασίζεται σε αξίες.
Η δεύτερη πρόκληση είναι πως το «εμπόριο με δικτάτορες» ισοδυναμεί με τη δημιουργία κερδών για καθεστώτα που συχνά έχουν μια σαφή επεκτατική και στρατιωτική ατζέντα, και ο αυξημένος γεωπολιτικός κίνδυνος έχει επιπτώσεις σε όλες τις πτυχές της παγκόσμιας οικονομικής τάξης.
Η τρίτη πρόκληση αφορά τα ευρήματά της έκθεσης που υποδηλώνουν μια αντιστάθμιση που σχετίζεται με την πράσινη μετάβαση. Οι τρέχουσες τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα βασίζονται σε μια σειρά από σπάνιες γαίες που συνήθως βρίσκονται σε χώρες με αυταρχικά καθεστώτα.
Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ, greekcitytimes