Μια μακρά αλυσίδα ερευνών και ανακριτικών ενεργειών έφερνε σταδιακά στο φως το σύστημα διασπάθισης των αγροτικών επιδοτήσεων μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ. Η «Κ» καταγράφει τους σταθμούς σε ένα σκάνδαλο διαρκείας.
2020
Ο τότε πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Γρηγόρης Βάρρας παίρνει στα χέρια του ένα εσωτερικό έγγραφο που καταγγέλλει ατασθαλίες με εικονικά βοσκοτόπια. Δίνει εντολή στην ελέγκτρια Βιβή Τυχεροπούλου να εξετάσει αρχικά 99 προβληματικούς ΑΦΜ. Οι πρώτες τρεις υποθέσεις στέλνονται στις εισαγγελικές αρχές.
2021
Στέλνονται ταυτόχρονα στον ΟΠΕΚΕΠΕ, στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στην Οικονομική Αστυνομία και στις εισαγγελικές αρχές τέσσερις καταγγελίες που αφορούν περίπου 1.500 ΑΦΜ (κάποια από αυτά συμπίπτουν με αυτά που έστειλε ο κ. Βάρρας). Ξεκινάει η έρευνα από τις ελληνικές εισαγγελικές αρχές, ενώ προς το τέλος της χρονιάς, με βάση τις καταγγελίες ζητούνται και οι πρώτες τηλεφωνικές επισυνδέσεις που πραγματοποιούνται από την Οικονομική Αστυνομία. Την ίδια χρονιά, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία άρχισε να λειτουργεί με έδρα το Λουξεμβούργο.
2022
Αρχίζει να λειτουργεί το γραφείο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στην Ελλάδα. Εκεί στέλνονται από τις Αρχές της χώρας οι υποθέσεις που θίγουν τα οικονομικά συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι Ευρωπαίοι εντεταλμένοι εισαγγελείς Νικόλαος Ορνεράκης και Διονύσης Μουζάκης επισκέπτονται τον ΟΠΕΚΕΠΕ, συναντώνται με τον τότε πρόεδρο του οργανισμού Δημήτρη Μελά και ζητούν συνεργασία προκειμένου να διερευνηθούν οι καταγγελίες. Στις 24 Μαρτίου 2022 αποστέλλεται και γραπτή επιστολή, την οποία έχει στην κατοχή της η «Κ» με την οποία ζητείται από τον οργανισμό συνεργασία προκειμένου να διερευνηθούν οι καταγγελίες, την οποία υπογράφει ο Ευρωπαίος εισαγγελέας Δημήτριος Ζημιανίτης. Οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις συνεχίζονται.
Η συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών δεν προχωράει, ενώ πηγή με γνώση των συνομιλιών αναφέρει ότι υψηλόβαθμο στέλεχος του ΟΠΕΚΕΠΕ καθησύχαζε τους συναδέλφους του με τον ισχυρισμό ότι «μέχρι να καταλάβουν οι Ευρωπαίοι εισαγγελείς τι συμβαίνει, θα περάσουν χρόνια».
2023
Η συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία προχωράει σε βάθος το 2023 επί υπουργίας Γιώργου Γεωργαντά και προεδρίας στον ΟΠΕΚΕΠΕ Ευάγγελου Σημανδράκου. Οταν αναλαμβάνει τον Οργανισμό, ύστερα από διαγωνισμό μέσω ΑΣΕΠ, ο κ. Σημανδράκος δεν βρίσκει στο γραφείο του στον 6ο όροφο ούτε ένα φάκελο.
Την ίδια χρονιά ορίζεται η Βιβή Τυχεροπούλου ως ειδική συνεργάτις της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας αρχικά σε δύο υποθέσεις το 2023 (και σε άλλη μία το 2024). Με βάση νέες καταγγελίες ξεκινούν νέες τηλεφωνικές παρακολουθήσεις το 2023 που πραγματοποιούνται και πάλι από την Οικονομική Αστυνομία. Η έρευνα διεξάγεται από τις εντεταλμένες Ευρωπαίες εισαγγελείς Ευγενία Κυβέλου και Ελένη Σίσκου (και όχι από την Πόπη Παπανδρέου, όπως λανθασμένα φέρεται να λένε στις τηλεφωνικές επισυνδέσεις εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο).
Στις 4/11/2023 ο κ. Σημανδράκος ενημερώνει το Μέγαρο Μαξίμου (Μπρατάκο, Παπασταύρου και Βορίδη) για την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί στον ΟΠΕΚΕΠΕ και την απόφασή του να μπλοκάρει περίπου 9.500 ΑΦΜ και, όπως λέει ο ίδιος σε σημείωμα που περιλαμβάνεται στη δικογραφία, κατανόησαν την επιλογή του να μην παραιτηθεί από πρόεδρος. Παρ’ όλα αυτά, συνεχίζει, σε μετέπειτα σύσκεψη στις 28/12/23 τα ίδια πρόσωπα ζητούν την παραίτησή του.
2024
Τον Οκτώβριο του 2024 έχουμε την πρώτη καταδικαστική απόφαση από ελληνικό δικαστήριο, που στηρίχθηκε σε στοιχεία τα οποία υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, παρουσία εντεταλμένου Ευρωπαίου εισαγγελέα. Πρόκειται για υπόθεση στην Τζιά, όπου δύο φυσικά πρόσωπα από το Ρέθυμνο υπέβαλαν αίτηση για επιδότηση της μίσθωσης γης στο νησί ως βοσκότοπου. Το δικαστήριο καταδίκασε τους εμπλεκόμενους με ποινές φυλάκισης από 12 έως 24 μήνες.
Λίγες ημέρες μετά, στις 14 Οκτωβρίου, ο τότε πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Κυριάκος Μπαμπασίδης απομακρύνει αιφνιδιαστικά την κ. Τυχεροπούλου από τη θέση της, κατηγορώντας την δημοσίως για «υπηρεσιακή ανεπάρκεια». Της απαγορεύεται η πρόσβαση στους φακέλους της και η πόρτα του γραφείου της σφραγίζεται.
2025
Στις 5 Μαρτίου η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ανακοινώνει ότι στέλνει στη δικαιοσύνη 100 άτομα για διασπάθιση τουλάχιστον 2,9 εκατ. ευρώ. Στις 23 Μαΐου η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία κάνει αιφνιδιαστική έφοδο στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ καθώς και στα γραφεία του οργανισμού και σε σπίτια αξιωματούχων του στην Κρήτη. Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία καταγγέλλει προσπάθεια παρεμπόδισης της έρευνας από τον τότε πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ Νίκο Σαλάτα.
Στις 20 Ιουνίου η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία στέλνει στη Βουλή δικογραφία 3.000 σελίδων που περιέχει στοιχεία για πιθανή εμπλοκή των πρώην υπουργών Μάκη Βορίδη, Λευτέρη Αυγενάκη, καθώς και άλλων βουλευτών και αξιωματούχων του ΟΠΕΚΕΠΕ. Να σημειωθεί ότι ακόμα δεν έχουν αξιολογηθεί και δεν συμπεριλαμβάνονται στη δικογραφία τα στοιχεία (κινητά, σκληροί δίσκοι κ.λπ.) που συνελέγησαν κατά την έφοδο στον ΟΠΕΚΕΠΕ τον Μάιο.