Σε νέο «πάγωμα» του μέτρου της επιβολής δασμών στα προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ μέχρι την 1η Αυγούστου προχώρησε ο Ντόναλντ Τραμπ με την εξαίρεση αυτών που έχουν προέλευση από την Κίνα.
Η απόφαση ανακοινώθηκε πριν από τη λήξη της προθεσμίας της 9ης Ιουλίου, που είχε δοθεί στους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ για να συνάψουν συμφωνίες οι χώρες ή να αντιμετωπίσουν την απειλή υψηλότερων δασμών.
Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο αν η νέα ημερομηνία του Αυγούστου ήταν μια αυστηρή προθεσμία, ο Τραμπ απάντησε: «Θα έλεγα σταθερή, αλλά όχι 100% σταθερή. Αν τηλεφωνήσουν και πουν ότι θα θέλαμε να κάνουμε κάτι με διαφορετικό τρόπο, θα είμαστε ανοιχτοί σε αυτό».
Σχολιάζοντας αυτή την εξέλιξη ο οικονομολόγος Άνταμ Αχμάντ Σαμντίν από την ερευνητική εταιρεία Oxford Economics δήλωσε στο BBC ότι η παράταση δεν αποτέλεσε έκπληξη, καθώς οι εμπορικές συμφωνίες συχνά χρειάζονται χρόνια για να οριστικοποιηθούν.
«Τέτοιες συμφωνίες είναι συνήθως εξαιρετικά λεπτομερείς», είπε, προσθέτοντας ότι παρόλο που το Βιετνάμ έγινε η δεύτερη χώρα μετά το Ηνωμένο Βασίλειο που κατέληξε σε συμφωνία με τις ΗΠΑ, επρόκειτο περισσότερο για ένα «ευρύ πλαίσιο» που επιτάχυνε τις συνομιλίες, παρά για μια πλήρη συμφωνία.
Πάντως ο Αμερικανός πρόεδρος πιστός στις δεσμεύσεις του προχώρησε στην αποστολή επιστολών σε ξένους ηγέτες για τους δασμούς. Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σιγκέρου Ισίμπα και ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Λι Τζάε Μιουνγκ ήταν οι πρώτοι παραλήπτες των επιστολών του Αμερικανού προέδρου. Και οι δύο χώρες θα αντιμετωπίσουν δασμούς 25% από την 1η Αυγούστου, σύμφωνα με τις επιστολές, αλλά και τα δύο έθνη δήλωσαν την Τρίτη (8/7) ότι σχεδιάζουν να συμμετάσχουν σε περαιτέρω συνομιλίες με τις ΗΠΑ, με την Ιαπωνία να δηλώνει ότι εργάζεται για μια εμπορική συμφωνία. Ο Τραμπ αποκάλυψε ότι παρόμοιες επιστολές στάλθηκαν στη Μαλαισία, το Καζακστάν, τη Νότια Αφρική, τη Μιανμάρ και το Λάος, ενημερώνοντας τους ηγέτες τους για νέους δασμολογικούς συντελεστές που φτάνουν έως και το 40%.
Στις επιστολές, ο Τραμπ ανέφερε ότι είναι δυσαρεστημένος με τα εμπορικά ελλείμματα που έχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες μαζί τους, πράγμα που σημαίνει ότι η Αμερική αγοράζει περισσότερα αγαθά από εκεί σε σύγκριση με την ποσότητα που εξάγουν οι αμερικανικές επιχειρήσεις σε αυτές τις χώρες.
Ακόμη δήλωσε επίσης ότι οι δασμοί θα επιβληθούν ως απάντηση σε άλλες πολιτικές που θεωρεί ότι εμποδίζουν την πώληση αμερικανικών αγαθών στο εξωτερικό. Τέλος, ενθάρρυνε τους ηγέτες των χωρών να κατασκευάζουν αγαθά στις Ηνωμένες Πολιτείες για να αποφύγουν τους δασμούς.