Η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ έχει απλώσει τη σκιά της στο πολιτικό σύστηµα, µε τη δηµοσκόπηση της Pulse, που προβλήθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, να καταγράφει τον πρώτο αντίκτυπο που έχει στα κόµµατα. Η Νέα ∆ηµοκρατία στις τελευταίες έρευνες παρουσίαζε µια µικρή, αλλά σταθερή άνοδο. Στην εκτίµηση ψήφου, µάλιστα, εµφανιζόταν να περνάει πάνω από τον πήχυ των ευρωεκλογών που ήταν στο 28,3%. Αυτή η εικόνα φαίνεται να ανακόπτεται, καθώς στην πρόθεση ψήφου το κυβερνών κόµµα αποτυπώνεται στην έρευνα να βρίσκεται στο 24%. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε καταφέρει να αντιστρέψει την αρνητική πορεία της «γαλάζιας» παράταξης, από την επαναφορά του δυστυχήµατος των Τεµπών στο προσκήνιο, µετά τις εξαγγελίες του τον Απρίλιο για τους χαµηλοσυνταξιούχους και τους ενοικιαστές. Η προοπτική της ∆ΕΘ και των νέων µέτρων που αναµένεται να ανακοινωθούν είχε βοηθήσει τη «γαλάζια» παράταξη να εµφανίζεται βελτιωµένη δηµοσκοπικά.
Η αντιπολίτευση
Η αντιπολίτευση πλέον, µετά τις αποκαλύψεις για τα παράνοµα κοινοτικά κονδύλια, ψάχνει τη µεγάλη ευκαιρία προκειµένου να κλείσει την «ψαλίδα». Το ΠΑΣΟΚ, το οποίο παραµένει στα ίδια ποσοστά (11,5%), το µόνο κέρδος που εµφανίζεται να έχει είναι οι περαιτέρω απώλειες που καταγράφει η Πλεύση Ελευθερίας που πέφτει 1,5 µονάδα σε σχέση µε τα τέλη Μαΐου. Αν παγιωθεί αυτή η εικόνα, ο Νίκος Ανδρουλάκης δείχνει να εδραιώνεται στη δεύτερη θέση λίγο πριν βρεθεί για πρώτη φορά στη ∆ΕΘ ως αρχηγός της αξιωµατικής αντιπολίτευσης. Στα ίδια επίπεδα παραµένουν η Ελληνική Λύση (7,5%) και το ΚΚΕ (7%), ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ εµφανίζεται να επωφελείται της πτώσης του κόµµατος της Ζωής Κωνσταντοπούλου και µετά από αρκετούς µήνες να καταγράφει άνοδο κατά µία µονάδα (6,5%). Σταθερά στα προηγούµενα ποσοστά τους βρίσκονται η Νίκη (3%), το ΜΈΡΑ25 (3%) και το Κίνηµα ∆ηµοκρατίας (3%). ∆εν πιάνουν το όριο εισόδου στη Βουλή η Νέα Αριστερά (2%), η Φωνή Λογικής (2%) και οι Σπαρτιάτες (1,5%). Στην γκρίζα ζώνη τοποθετείται το 15% των ερωτηθέντων. Με βάση αυτά τα στοιχεία, εννέα κόµµατα περνούν το όριο εισόδου στη Βουλή.
Είναι σαφές πως όσα βγαίνουν καθηµερινά στη δηµοσιότητα για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, οι διάλογοι που φέρεται πως γίνονταν µεταξύ πολιτικών και παραγόντων του οργανισµού ή του αγροτικού τοµέα επηρεάζουν την κοινή γνώµη. Στην ερώτηση της Pulse «µε όσα γνωρίζετε µέχρι σήµερα, πόσο σηµαντικό θα λέγατε ότι είναι το θέµα του ΟΠΕΚΕΠΕ;», το 76% το θεωρεί «πολύ σηµαντικό» (57%) και «αρκετά σηµαντικό» (19%). Μόλις το 5% έχει την άποψη πως είναι «λίγο σηµαντικό» (3%) και «ελάχιστα έως καθόλου» (2%). «Μέτρια σηµαντικό» το θεωρεί το 10%. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι κοµπίνες που αποκαλύπτονται προκαλούν αρνητικές εντυπώσεις στους ψηφοφόρους όλων των κοµµάτων, µε περίπου οκτώ στους δέκα σε Νέα ∆ηµοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ να θεωρούν «αρκετά ή πολύ» σοβαρό το θέµα του ΟΠΕΚΕΠΕ. Σε αυτό το ρευστό πολιτικό σκηνικό, µε την αντιπολίτευση να είναι κατακερµατισµένη, η κυριαρχία της Νέας ∆ηµοκρατίας δικαιολογείται από το συναίσθηµα και το κίνητρο µε το οποίο οι ψηφοφόροι θα επιλέξουν το κόµµα που θα ψηφίσουν στις επόµενες εθνικές εκλογές. Το 48% υποστηρίζει πως θα πάει στις κάλπες µε την επιλογή που δίνει «προοπτική και προσφέρει ελπίδα». Το 23% θα εκτιµήσει «ποιος προσφέρει σιγουριά», το 7% θα επιβραβεύσει «όσα σωστά έγιναν» και το 12% θα συµπεριφερθεί «τιµωρητικά».
Τουρκία και Λιβύη
Στα άλλα θέµατα της επικαιρότητας, µε όσα συµβαίνουν µε το παράνοµο τουρκολιβυκό µνηµόνιο και την κυβέρνηση της Τρίπολης, τα ελληνοτουρκικά δείχνουν να εξακολουθούν να απασχολούν το εκλογικό κοινό. Ο Γιώργος Γεραπετρίτης αναµένεται να µεταβεί στην αφρικανική χώρα την Κυριακή. Το 26% δηλώνει πως ανησυχεί «περισσότερο» σήµερα σε σχέση µε ένα χρόνο πριν. Το 31% απάντησε πως ανησυχεί «πολύ, όπως και πριν». «Λίγο, όπως και πριν» το 23%, «λιγότερο από πριν» (7%), «δεν µε ανησυχούν» δηλώνει το (7%) των ερωτηθέντων. Με βάση αυτές τις απόψεις του κόσµου δεν είναι τυχαίο πως περισσότεροι από τους µισούς που συµµετείχαν στη δηµοσκόπηση αντιµετωπίζουν θετικά την επιλογή της κυβέρνησης να ενισχυθούν η άµυνα και οι εξοπλισµοί της χώρας. Το 60% αξιολογεί «σίγουρα θετικά» (34%) και «µάλλον θετικά» (26%) τις κυβερνητικές κινήσεις για την αµυντική θωράκιση της Ελλάδας. «Μάλλον αρνητικά» δηλώνει το 16% και «σίγουρα αρνητικά» το 15%.
(Αντώνη Αντζολέτου, Καθημερινή)