Σε ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ για τον αιμορραγικό πυρετό, αναφέρονται τα παρακάτω:
“Συλλυπητήρια στην οικογένεια του 70χρονου κτηνοτρόφου από την Ελασσόνα που έχασε τη ζωή του από αιμορραγικό πυρετό Κριμαίας – Κονγκο, του οποίου η νόσος εξελίχθηκε ραγδαία. Γνωρίζουμε άλλωστε τα υψηλά ποσοστά θνησιμότητας της συγκεκριμένης νόσου.
Η σκέψη μας είναι στη γιατρό που κόλλησε και νοσηλεύεται ευτυχώς απύρετη εδώ και 3 μέρες, στο τμήμα Λοιμωδών, του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας και στους 25 και πλέον συναδέλφους που βρίσκονται σε επιτήρηση που είχαν επαφές με τον συγκεκριμένο εκλιπόντα ασθενή στα Επείγοντα, τη παθολογική κλινική, τη ΜΕΘ και αλλού.
Αντιλαμβανόμαστε την κατάσταση που βιώνουν οι συνάδελφοι. Ζουν υπό τον φόβο και αγωνιούν για 14 ημέρες από την ημέρα έκθεσης με ασθενή με τη νόσο του αιμορραγικού πυρετού μήπως κόλλησαν την νόσο και παράλληλα αισθάνονται την ευθύνη για πιθανή μεταφορά της, στο εργασιακό και οικογενειακό τους περιβάλλον.
Τέτοια συμβάντα με έκθεση υγειονομικών σε λοιμώδη νοσήματα είναι καθημερινό φαινόμενο στο ΕΣΥ, το ΕΚΑΒ, τη ΠΡΟΝΟΙΑ, και όμως δεν είμαστε ενταγμένοι στα ΒΑΡΕΑ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ. Αυτή η αδικία δεν αποκαταστάθηκε ούτε τη περίοδο της πανδημίας που χάσαμε 30 συναδέλφους από Covid -19 και 50 πέρασαν το κατώφλι των ΜΕΘ.
Σε καμία άλλη δουλειά δεν έχουμε υψηλότερο ποσοστό εργαζόμενων με διαπιστωμένα προβλήματα υγείας από υγειονομικές επιτροπές.
Tο 10% του συνολικού αριθμού των εργαζόμενων διαθέτουν πιστοποιητικό αναπηρίας πάνω από 50%.
Την περίοδο της πανδημίας συστήθηκε επιτροπή στο Υπουργείο Εργασίας από τη κυβέρνηση, υπό τον ήχο των χειροκροτημάτων για τους υγειονομικούς ήρωες, προκειμένου να καταθέσει πόρισμα για την ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ. Στην επιτροπή προΐστατο ο καθηγητής Πνευμονολογίας κος Μπεχράκης.
Παρεμβήκαμε στην επιτροπή με συγκεκριμένες επιδημιολογικές μελέτες αποδεικνύοντας την ανθυγιεινότητα και την επικινδυνότητα των επαγγελμάτων υγείας, πρόνοιας.
Το αξιοσημείωτο είναι ότι το κράτος αναγνωρίζει σε πολλές άλλες περιπτώσεις την επικινδυνότητα και ανθυγιεινότατα των επαγγελμάτων υγείας και πρόνοιας. Το ανθυγιεινό επίδομα που χορηγείται έστω κουτσουρεμένο, οι συμβασιούχοι και όσοι μόνιμοι προσλαμβάνονται μετά τη 1-1-2011 που αποτελούν το 50% του συνολικού προσωπικού του ΕΣΥ, είναι ενταγμένοι στα ΒΑΕ, ο κανονισμός βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων του ασφαλιστικού μας φορέα ΕΦΚΑ.
Αδικία στο ίδιο επάγγελμα, στο ίδιο τμήμα εργασίας, στον ίδιο φορέα ασφάλισης, οι εργαζόμενοι να αντιμετωπίζονται με διαφορετικό τρόπο.
Ή ένταξη στα ΒΑΕ είναι δέσμευση όχι μόνο του Πρωθυπουργού, αλλά σύσσωμου του πολιτικού κόσμου τη περίοδο της πανδημίας.
Απορίας άξιον γιατί αραχνιάζει 4 χρόνια στα συρτάρια του Υπουργείου Εργασίας το θετικό πόρισμα της επιτροπής ΜΠΕΧΡΑΚΗ.
Είναι πασιφανές για όποιον γνωρίζει την ανθρωπογεωγραφία του συστήματος ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα κύμα μαζικών αποχωρήσεων υπαλλήλων λόγω ένταξης στα ΒΑΕ, Αντιθέτως το ισοζύγιο θα είναι θετικό από την ανακοπή του κύματος οικειοθελών αποχωρήσεων λόγω του κινήτρου ένταξης στα ΒΑΕ.
Έχουμε θέσει πολλές φορές στον Υπουργό Υγείας το συγκεκριμένο ζήτημα. Έχουμε ζητήσει την ένταξη στα ΒΑΕ όλων των εργαζομένων, όλων των ειδικοτήτων που περιλαμβάνει ο κανονισμός βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων του ΙΚΑ, όπως αναφέρει και το πόρισμα της επιτροπής ΜΠΕΧΡΑΚΗ.
Σε αυτή τη βάση θα συζητήσουμε. Ο Υπουργός Υγείας μας έχει διαβεβαιώσει και έχει δεσμευτεί για την θεσμοθέτηση ένταξης των υγειονομικών στα ΒΑΕ”.