Θέμα χρόνου είναι πλέον η κατάθεση από πλευράς πλειοψηφίας της δικής της πρότασης για την προανακριτική επιτροπή. Οι πληροφορίες λένε πως η Νέα Δημοκρατία ακόμη και σήμερα ή το αργότερο τις επόμενες μέρες θα καταθέσει την πρότασή της για την Προανακριτική, που θα περιλαμβάνει μόνο τον Κώστα Καραμανλή με ένα συγκεκριμένο σκεπτικό.
Στην κυβέρνηση θεωρούν πως η διαβίβαση της εισαγγελέως αφορά μόνο τους πρώην υπουργούς Μεταφορών, συνεπώς στην πρότασή της θα υπάρχει μόνο το όνομα του κ. Καραμανλή, καθώς για τον Χρήστο Σπίρτζη η θέση της Ν.Δ. είναι ξεκάθαρη: το αδίκημα έχει παραγραφεί, συνεπώς η όποια συμπερίληψη θα γινόταν για επικοινωνιακούς και όχι ουσιαστικούς λόγους, κάτι που η κυβέρνηση δεν έχει «καμία διάθεση να κάνει πράξη», όπως έλεγε κυβερνητική πηγή, τονίζοντας πως «το μείζον σε αυτή την υπόθεση είναι να πέσει φως» και «όχι να επιδοθούμε σε ένα μπαράζ κομματικών αντιπαραθέσεων». Στο πλαίσιο αυτό, η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για τον κ. Καραμανλή θα αφορά πλημμεληματικού χαρακτήρα ευθύνες, καθώς στην κυβέρνηση αποσυνδέουν πλήρως την ασφάλεια των σιδηροδρόμων από τον υπουργό, καθώς πρόκειται «για έναν τομέα ευθύνης της ΡΑΣ».
Σε κάθε περίπτωση, όμως, η κυβέρνηση τονίζει πως «δεν θα σταθεί εμπόδιο στη Δικαιοσύνη» και μάλιστα εφόσον κληθεί, μπορεί να πάει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός να καταθέσει ως μάρτυρας.
Διαβουλεύσεις
Την ίδια ώρα, προς το τέλος της εβδομάδας, εκτός απροόπτου, θα βγει «λευκός ή μαύρος καπνός» ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά για την προανακριτική επιτροπή. Μεταξύ των πρώην συντρόφων είχε διατυπωθεί τις προηγούμενες ημέρες διάσταση απόψεων σχετικά με το αν θα πρέπει να συμπεριληφθεί και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο κοινό αίτημα που σχεδίαζαν να καταθέσουν. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Κουμουνδούρου έχουν σχεδόν τελειώσει τη σύνταξη του νομικού κείμενου κι αυτό που απομένει είναι να ξεκινήσουν αναλυτικές διαβουλεύσεις τόσο με το κόμμα του Αλέξη Χαρίτση όσο και με ανεξάρτητους βουλευτές.
Ο Σωκράτης Φάμελλος στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Ηράκλειο ανέφερε πως «είναι ξεκάθαρο ότι με βάση τη συζήτηση που έχουμε κάνει ήδη με τη Νέα Αριστερά θα καταθέσουμε αυτή την πρόταση στη Νέα Αριστερά γιατί θέλουμε να έχει 30 και πλέον βουλευτές για να εισαχθεί κανονικά στη διαδικασία. Η πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ακριβώς αξιοποιώντας τα στοιχεία και μόνο τα στοιχεία που υπάρχουν στη δικογραφία να συνταχθεί «μια πρόταση που να έχει όλα τα δεδομένα, ώστε να υπάρξουν τα ερωτήματα και οι απαντήσεις».
Στην Κουμουνδούρου υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, με αρκετά στελέχη να προτάσσουν την ανάγκη εξεύρεσης των απαιτούμενων υπογραφών, ώστε η πρόταση του κόμματος να μην είναι απλώς μια δημόσια τοποθέτηση, αλλά επίσημο αίτημα στη Βουλή. Υπάρχει περίπτωση τελικά η πρόταση της Κουμουνδούρου να αφήσει εκτός «κάδρου» τον πρωθυπουργό περιγράφοντας μόνο τις πολιτικές του ευθύνες; «Είναι πολιτική απόφαση», ανέφερε στέλεχος στην «Κ», τονίζοντας πως οι νομικοί έχουν βρει τα απαραίτητα έγγραφα, όπως την επιστολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών που απευθυνόταν και στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να συνεδριάσει και η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.
Από τη Νέα Αριστερά παραμένουν στη γραμμή, όπως την περιέγραψε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης (στην «Εφ.Συν.»): «Η απόδοση κατηγοριών χωρίς επαρκή στοιχεία θα λειτουργήσει ως “πλυντήριο” για τον κ. Μητσοτάκη, με δεδομένο ότι η συμπολίτευση θα απορρίψει ένα τέτοιο αίτημα». Υπερθεματίζοντας η Εφη Αχτσιόγλου, στον Real FM δήλωσε πως «πιθανή καταψήφιση αιτήματος για Μητσοτάκη –η οποία είναι δεδομένη– σημαίνει ότι η Δικαιοσύνη ουδέποτε θα μπορέσει να εξετάσει ποινικές ευθύνες του για τα Τέμπη».