Η Ουκρανία, με δηλώσεις του ίδιου του προέδρου της Βολοντίμιρ Ζελένσκι, διαμαρτυρήθηκε που οι ΗΠΑ και ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είχαν τοποθετηθεί μετά το ρωσικό φονικό μπαράζ χτυπημάτων στο Κίεβο και άλλες ουκρανικές περιοχές.
Πέρα από την ανταλλαγή των αιχμαλώτων ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία, δεν υπάρχει πρόοδος στις ειρηνευτικές συνομιλίες
Αναλυτικότερα, ο Ζελένσκι δήλωσε την Κυριακή ότι η «σιωπή» της Ουάσινγκτον για τις πρόσφατες ρωσικές επιθέσεις, απλώς ενθαρρύνει τον Πούτιν, ζητώντας «ισχυρή πίεση» στη Μόσχα, συμπεριλαμβανομένων και κυρώσεων.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, μετά από αυτές τις διαμαρτυρίες και κάτω από την πίεση ερωτήσεων δημοσιογράφων όπως αναφέρει ο Guardian, είπε ότι «δεν είναι χαρούμενος» με τον Ρώσο ομόλογό του.
Σε μια σπάνια επίπληξη, ο Τραμπ σημείωσε: «Τι στο διάολο του συνέβη; Σκοτώνει πολλούς ανθρώπους». Αργότερα, σε ανάρτηση του στο Truth Social αποκάλεσε τον Πούτιν «τελείως τρελό».
«Είχα πάντα πολύ καλή σχέση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν της Ρωσίας, αλλά κάτι του συνέβη. Έχει τρελαθεί τελείως!», έγραψε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προσθέτοντας: «Πάντα έλεγα ότι θέλει ΟΛΗ την Ουκρανία, όχι μόνο ένα κομμάτι της, και ίσως αυτό αποδειχθεί σωστό, αλλά αν το κάνει, θα οδηγήσει στην πτώση της Ρωσίας!».
Η ανάρτηση στο Truth Social:
Ωστόσο, όπως μπορείτε να δείτε και στην ανάρτηση, δεν άφησε έξω από το κάδρο της κριτικής του τον Ζελένσκι, σημειώνοντας ότι ο Ουκρανός πρόεδρος δεν βοηθάει τη χώρα του «με τον τρόπο που μιλάει».
«Ό,τι βγαίνει από το στόμα του προκαλεί προβλήματα, δεν μου αρέσει και καλύτερα να σταματήσει», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος, μην αφήνοντας ιδιαίτερα περιθώρια για αυταπάτες πως θα αλλάξει τη στάση του απέναντι στη Ρωσία ή τις ειρηνευτικές συνομιλίες.
Άλλωστε, πρόσφατες είναι οι δηλώσεις του ότι θα προχωρούσε σε κυρώσεις «που τσακίζουν κόκαλα», αλλά στο τηλεφώνημά του με τον Πούτιν δεν πίεσε τον Ρώσο πρόεδρο ούτε για να αποδεχθεί την 30ημερη εκεχειρία που είχε προτείνει ο ίδιος ο Τραμπ.
Η μεγαλύτερη επίθεση της Ρωσίας σε μια νύχτα
Τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της νύχτας της Κυριακής μετά που η Ρωσία εξαπέλυσε επίθεση με 367 drones και πυραύλους, τον μεγαλύτερο αριθμό σε μια νύχτα μετά που ο Πούτιν διέταξε να ξεκινήσει η πλήρης εισβολή το 2022, όπως αναφέρει το BBC.
Οι αεροπορικές σειρήνες που προειδοποιούσαν για εισερχόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους ήχησαν ξανά σε πολλές περιοχές της Ουκρανίας νωρίς τη Δευτέρα.
Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου ενός παιδιού, τραυματίστηκαν στην πόλη Χάρκοβο στα βορειοανατολικά, δήλωσε ο δήμαρχος Ιχόρ Τερέχοφ.
Στηn περιοχή Ζαπορίζια στα νότια, δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν, δήλωσε ο επικεφαλής της περιοχής Ιβάν Φεντόροφ.
Στη Ρωσία, ο δήμαρχος της Μόσχας, Σεργκέι Σομπιάνιν δήλωσε ότι δύο ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που κατευθύνονταν προς την πρωτεύουσα καταστράφηκαν από μονάδες αεράμυνας. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.

Στιγμιότυπο μετά από επίθεση της Ρωσίας στο Κίεβο, 25 Μαΐου 2025.
Οι Ευρωπαίοι ετοιμάζουν κυρώσεις και ζητούν από τις ΗΠΑ να κάνουν το ίδιο
Παρά το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι του Κιέβου ετοιμάζουν περαιτέρω κυρώσεις για τη Ρωσία, οι ΗΠΑ επανέλαβαν ότι είτε θα συνεχίσουν να προσπαθούν να μεσολαβήσουν σε αυτές τις ειρηνευτικές συνομιλίες, είτε θα «αποχωρήσουν» αν δεν υπάρξει πρόοδος.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Τραμπ και ο Πούτιν είχαν την πολυαναμενόμενη τηλεφωνική επικοινωνία που κράτησε σχεδόν δύο ώρες για να συζητήσουν την προτεινόμενη από τις ΗΠΑ συμφωνία για κατάπαυση του πυρός.
Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι πιστεύει ότι το τηλεφώνημα πήγε «πολύ καλά», προσθέτοντας ότι η Ρωσία και η Ουκρανία θα ξεκινήσουν «αμέσως» διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός και «τερματισμό του πολέμου».
Η Ουκρανία έχει ταχθεί δημοσίως υπέρ μιας εκεχειρίας 30 ημερών.
Ο Πούτιν το μόνο που δήλωσε είναι ότι η Ρωσία θα συνεργαστεί με την Ουκρανία για τη δημιουργία ενός «μνημονίου» σχετικά με μια «πιθανή μελλοντική ειρήνη» – μια κίνηση που περιγράφεται από το Κίεβο και τους Ευρωπαίους συμμάχους του ως τακτική καθυστέρησης.
Οι πρώτες απευθείας συνομιλίες μετά το 2022 ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία πραγματοποιήθηκαν στις 16 Μαΐου στην Κωνσταντινούπολη.
Εκτός από τη σημαντική ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου την περασμένη εβδομάδα (1.000 από κάθε πλευρά), υπήρξε ελάχιστη ή μηδενική πρόοδος για να έρθει πιο κοντά η παύση των μαχών, τονίζει το BBC.
Η Ρωσία ελέγχει σήμερα περίπου το 20% του ουκρανικού εδάφους. Αυτό περιλαμβάνει την Κριμαία, τη νότια χερσόνησο της Ουκρανίας που προσαρτήθηκε από τη Μόσχα το 2014.