Με τις καλοκαιρινές διακοπές να πλησιάζουν, οι δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί ετοιμάζονται για την εισροή επισκεπτών.
Πολλά δημοφιλή μέρη είναι πλέον συνώνυμα με τον υπερτουρισμό, όπως η Βενετία, η Βαρκελώνη και το Άμστερνταμ.
Ωστόσο, μια νέα έκθεση της Which Travel υποδηλώνει ότι και μικρότεροι προορισμοί στην Ευρώπη υφίστανται τις συνέπειες του μαζικού τουρισμού.
Η Ζάκυνθος κατακλύζεται από 150 τουρίστες ανά κάτοικο
Η νέα έρευνα ανέλυσε τον αντίκτυπο του υπερτουρισμού μέσω τριών διαφορετικών δεικτών, με βάση στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Εκτός από το συνολικό αριθμό διανυκτερεύσεων, εξέτασε την πυκνότητα των τουριστών ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο και τον αριθμό των τουριστών ανά κάτοικο.
Το τελευταίο ανέδειξε ορισμένους προορισμούς που οι ταξιδιώτες ίσως δεν γνωρίζουν ότι υποφέρουν από την πίεση του μαζικού τουρισμού.
Η Ζάκυνθος (Ζάντε) κατέλαβε την πρώτη θέση με μια εντυπωσιακή αναλογία 150 επισκεπτών προς κάτοικο.
Το ελληνικό νησί θεωρείται ένας παραδεισένιος προορισμός, όπου υπάρχουν ακόμα πολλά άγρια και ανεξερεύνητα μέρη, σύμφωνα με δημοσίευμα του Euronews.
Ωστόσο, τα ευρήματα της Which παρουσιάζουν μια διαφορετική εικόνα, αυτή ενός προορισμού που αντιμετωπίζει αυξανόμενο κόστος στέγασης, περιβαλλοντική ζημιά και πίεση στις τοπικές υποδομές κατά τις περιόδους αιχμής.
Ο προορισμός που κατέλαβε τη δεύτερη θέση ως προς τον αριθμό των τουριστών ανά κάτοικο είναι επίσης ένας προορισμός που οι ταξιδιώτες δεν θα συσχετίσουν αμέσως με τον υπερτουρισμό.
Η Ίστρια στην Κροατία κατακλύζεται από 133.467 επισκέπτες ανά 1.000 κατοίκους, παρά το γεγονός ότι εξακολουθεί να θεωρείται το «καλύτερα κρυμμένο μυστικό» της χώρας.
Οι Κανάριες Νήσοι καταγράφουν ρεκόρ επισκεψιμότητας παρά τις διαμαρτυρίες
Ο τρίτος πιο πολυσύχναστος προορισμός, ωστόσο, είναι ένας προορισμός που εκφράζει όλο και πιο έντονα τον αγώνα του ενάντια στον υπερτουρισμό.
Σύμφωνα με τη μελέτη, στη Φουερτεβεντούρα των Κανάριων Νήσων, οι επισκέπτες υπερτερούν των κατοίκων σε αναλογία 120 προς 1.
Παρά τις δεκάδες διαμαρτυρίες των κατοίκων κατά του μαζικού τουρισμού το περασμένο καλοκαίρι, το αρχιπέλαγος δέχτηκε περισσότερους από 1,55 εκατομμύρια ξένους επισκέπτες τον Μάρτιο του 2025, αριθμός ρεκόρ και αύξηση 0,9% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους.
Οι προορισμοί που βρίσκονται στην κορυφή της κατάταξης για την υψηλότερη τουριστική πυκνότητα δεν προκαλούν έκπληξη. Το Παρίσι δέχεται το εντυπωσιακό αριθμό των 418.280 επισκεπτών ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, ξεπερνώντας κατά πολύ την Αθήνα που βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 88.535 και την Κοπεγχάγη με 63.944.
Ποιοι είναι οι λιγότερο επισκέψιμοι προορισμοί της Ευρώπης
Η μελέτη επισημαίνει επίσης τους προορισμούς που επηρεάζονται λιγότερο από τον μαζικό τουρισμό. Αυτοί με το χαμηλότερο ποσοστό διανυκτερεύσεων ανά κάτοικο είναι το Ταργκόβιστε στη Βουλγαρία με 332:1 και το Ρίμπνικ στην Πολωνία με 351:1.
Παρά το γεγονός ότι η Ιταλία αποτελεί πόλο έλξης για τους τουρίστες, η πόλη Μπενεβέντο στην περιοχή της Καμπανίας στο νότο κατέλαβε την τρίτη θέση με 398 τουρίστες ανά κάτοικο.
Όσον αφορά τους προορισμούς με τους λιγότερους επισκέπτες ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, την πρώτη θέση κατέλαβε το Jan Mayen στη Νορβηγία με μηδέν τουρίστες. Το νησί βρίσκεται βαθιά στον Αρκτικό Κύκλο και απαιτεί ειδική άδεια για να το επισκεφθεί κανείς.
Το Teleorman στη Ρουμανία με πυκνότητα επισκεπτών 1,21 και το Svalbard στη Νορβηγία με 2,4 κατέλαβαν τη δεύτερη και τρίτη θέση, αντίστοιχα.
«Αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι ο υπερτουρισμός έχει κατακλύσει μερικούς από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της Ευρώπης», λέει ο Rory Boland, συντάκτης του Which Travel.
«Με τόσα πολλά φανταστικά μέρη στην Ευρώπη, η αλήθεια είναι ότι θα περάσετε πολύ καλύτερες διακοπές σε έναν προορισμό όπου δεν υπάρχουν εκατοντάδες ή ακόμα και χιλιάδες περισσότεροι τουρίστες από τους ντόπιους».