Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προχωρήσει σε μια σειρά αυστηρών μέτρων για τη μείωση της παράνομης μετανάστευσης και να βάλει τάξη σε αυτό το φλέγον ζήτημα. Το νέο νομοσχέδιο, που θα τεθεί προς συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο στα τέλη Μαΐου και αναμένεται να ψηφιστεί τον Ιούνιο, προβλέπει επιτάχυνση των απελάσεων και ενίσχυση των κινήτρων για οικειοθελές επιστροφές, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Realnews.
Το νομοσχέδιο θέτει ως προτεραιότητα τον αυστηρό έλεγχο όσων δεν πληρούν τα κριτήρια για τη χορήγηση ασύλου. Μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται είναι η ηλεκτρονική επιτήρηση (βραχιολάκι γεωεντοπισμού), η υποχρεωτική εμφάνιση στο αστυνομικό τμήμα, η καταβολή χρηματικής εγγύησης και η γνωστοποίηση του τόπου διαμονής. Όλα αυτά εντάσσονται σε ένα νέο σύστημα διοικητικής κράτησης, που στόχο έχει να αποτρέψει την ανεξέλεγκτη μετακίνηση εντός της χώρας μεταναστών που έχουν απορριφθεί.
Το υπουργείο Μετανάστευσης σχεδιάζει να υιοθετήσει εμπροσθοβαρώς ρυθμίσεις από την υπό συζήτηση ευρωπαϊκή οδηγία, ενισχύοντας έτσι τη δυνατότητα κοινών επιστροφών σε επίπεδο Ε.Ε. Αυτό σημαίνει πως μια απόφαση απέλασης που λαμβάνεται στην Ελλάδα θα ισχύει σε όλα τα κράτη-μέλη.
Επιπλέον, μειώνονται τα χρονικά περιθώρια για την οικειοθελή αναχώρηση (από 25 σε 14 ημέρες) και περιορίζεται και η δυνατότητα παράτασης (από 120 σε 60 ημέρες). Η διάρκεια διοικητικής κράτησης επεκτείνεται από 18 σε 24 μήνες. Παράλληλα, αυξάνεται το χρονικό διάστημα απαγόρευσης επανεισόδου στην Ε.Ε. από 5 σε 10 χρόνια για όσους παραμένουν παράνομα.
Ανησυχία για τις ροές από τη Λιβύη
Οι Αρχές βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, λόγω της έντονης αύξησης μεταναστευτικών ροών από τη Λιβύη προς την Κρήτη, τη Ρόδο, την Κάσο και την Πελοπόννησο. Το υπουργείο Ναυτιλίας ανέφερε ότι οι αφίξεις έχουν υπερδιπλασιαστεί φέτος, με τις διακινητές να κερδίζουν έως και 10.000 ευρώ ανά άτομο.
Η γεωγραφική ιδιαιτερότητα της θαλάσσιας περιοχής νοτίως της Κρήτης, όπου δεν υπάρχει συμφωνία συνεργασίας με τη Λιβύη, δυσχεραίνει τον έλεγχο, ενώ οι διακινητές εκμεταλλεύονται την υποχρέωση των ελληνικών Αρχών να παρέμβουν για λόγους διάσωσης.