Η ΕΕ κατηγόρησε σήμερα την TikTok για παραβίαση των ψηφιακών κανόνων, αφού κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κινεζικής ιδιοκτησίας πλατφόρμα κοινωνικών μέσων ενημέρωσης δεν είναι αρκετά διαφανής όσον αφορά τις διαφημίσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή “διαπίστωσε ότι η TikTok δεν παρέχει τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενο των διαφημίσεων, τους χρήστες στους οποίους απευθύνονται οι διαφημίσεις και ποιος πλήρωσε για τις διαφημίσεις”, ανέφερε σε ανακοίνωσή της. Είναι η πρώτη φορά που οι Βρυξέλλες κατηγορούν επίσημα την TikTok για παραβίαση του Νόμου για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (DSA), του νόμου-ορόσημο της ΕΕ για το διαδικτυακό περιεχόμενο. “Κατά την προκαταρκτική μας άποψη, η TikTok δεν συμμορφώνεται με τον DSA σε βασικούς τομείς του αποθετηρίου διαφημίσεων, εμποδίζοντας την πλήρη επιθεώρηση των κινδύνων που επιφέρουν τα συστήματα διαφήμισης και στόχευσης”, δήλωσε η επικεφαλής της ΕΕ για θέματα ψηφιακών υπηρεσιών, Henna Virkkunen.
Σύμφωνα με τον DSA, οι μεγαλύτερες ψηφιακές εταιρείες παγκοσμίως πρέπει να δημιουργήσουν μια βιβλιοθήκη διαφημίσεων που να παρουσιάζει πληροφορίες σχετικά με τις διαφημίσεις που παρουσιάζονται στις πλατφόρμες τους. Η ΕΕ ελπίζει ότι κάθε βιβλιοθήκη διαφημίσεων θα είναι στη συνέχεια εύκολα προσβάσιμη στους ερευνητές και την κοινωνία των πολιτών για τον εντοπισμό διαφημίσεων με απατηλά μηνύματα και εκστρατειών υβριδικών απειλών. Ο DSA, η οποία τέθηκε σε ισχύ πέρυσι, αποτελεί μέρος του ισχυρού οπλοστασίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη χαλιναγώγηση των τεχνολογικών κολοσσών και δίνει στην ΕΕ την εξουσία να πλήξει τις εταιρείες με πρόστιμα που φτάνουν το έξι τοις εκατό των παγκόσμιων ετήσιων εσόδων τους. Η TikTok εξακολουθεί να βρίσκεται υπό διερεύνηση στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2024, εν μέσω φόβων ότι μπορεί να μην κάνει αρκετά για την αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων στους νέους.
Μια βασική ανησυχία είναι το λεγόμενο φαινόμενο της “τρύπας του λαγού” – το οποίο συμβαίνει όταν οι χρήστες τροφοδοτούνται με συναφές περιεχόμενο βάσει ενός αλγορίθμου, το οποίο σε ορισμένες περιπτώσεις οδηγεί σε πιο επικίνδυνο περιεχόμενο. Η TikTok έχει το δικαίωμα να εξετάσει τα έγγραφα της επιτροπής και να απαντήσει εγγράφως.
Επικίνδυνο περιεχόμενο
Η ΕΕ ξεκίνησε πέρυσι έρευνες σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι χρησιμοποιήθηκε από τη Ρωσία για να επηρεάσει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της Ρουμανίας και για την εφαρμογή Lite spinoff της. Η εταιρεία υποχώρησε και αφαίρεσε οριστικά μια λειτουργία της εφαρμογής Lite στη Γαλλία και την Ισπανία τον Αύγουστο, αφού οι ρυθμιστικές αρχές προειδοποίησαν ότι μπορεί να προκαλέσει μεγάλο εθισμό. Κράτη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων του Βελγίου και της Γαλλίας, εξέφρασαν επίσης πρόσφατα ανησυχίες στην ΕΕ σχετικά με την τάση “SkinnyTok” που προωθεί την ακραία αδυναμία στο TikTok. Το TikTok δήλωσε ότι δεν επιτρέπει την προβολή ή την προώθηση επικίνδυνων συμπεριφορών που σχετίζονται με τις διατροφικές συνήθειες και την απώλεια βάρους.
Ο DSA έχει αυστηρότερους κανόνες για τις μεγαλύτερες πλατφόρμες και απαιτεί από τους τεχνολογικούς κολοσσούς να κάνουν περισσότερα για να αντιμετωπίσουν τη διάδοση παράνομου και επιβλαβούς περιεχομένου καθώς και την παραπληροφόρηση. Η ΕΕ κατηγόρησε πέρυσι την X, που ανήκει στον Αμερικανό δισεκατομμυριούχο της τεχνολογίας Elon Musk, για παραβίαση του DSA λόγω των μπλε σημείων ελέγχου για πιστοποιημένους λογαριασμούς. Και στο πλαίσιο μιας ευρείας έρευνας, η ΕΕ εξετάζει τη διάδοση παράνομου περιεχομένου και την αποτελεσματικότητα των προσπαθειών της πλατφόρμας για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης.