ια δεκαετίες, πολλοί διατηρούσαν τη συνήθεια να αφήνουν την πόρτα του φούρνου ανοιχτή μετά το ψήσιμο, υποθέτοντας ότι έτσι η συσκευή θα κρυώσει πιο γρήγορα. Η πρακτική αυτή πέρασε από γενιά σε γενιά ως «σπιτικό κόλπο», συνοδευόμενη από τον φόβο ότι η υγρασία στο εσωτερικό του φούρνου μπορεί να προκαλέσει φθορές αν δεν διαφύγει άμεσα.
Ωστόσο, οι ειδικοί εξηγούν ότι αυτή η αντίληψη δεν ανταποκρίνεται πλέον στις προδιαγραφές των σύγχρονων συσκευών. Η Claudia Oberascher, εκπρόσωπος της Γερμανικής Ένωσης για την Αποδοτική Χρήση Ενέργειας (HEA), διευκρινίζει ότι εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια οι φούρνοι διαθέτουν ενσωματωμένους ανεμιστήρες διασταυρούμενης ροής, οι οποίοι απομακρύνουν αποτελεσματικά τη θερμότητα και την υγρασία από το εσωτερικό της συσκευής.
Τι συνιστούν οι κατασκευαστές
Οι περισσότεροι κατασκευαστές συστήνουν ρητά να παραμένει η πόρτα του φούρνου κλειστή μέχρι να ολοκληρωθεί η ψύξη. Κι αυτό γιατί όταν η πόρτα ανοίγει, ο ζεστός αέρας απελευθερώνεται άμεσα στην κουζίνα, αυξάνοντας τη θερμοκρασία και την υγρασία του χώρου, ενώ μακροπρόθεσμα μπορεί να προκαλέσει φθορές στις προσόψεις των γειτονικών επίπλων. Ιδιαίτερα οι κουζίνες με επιστρώσεις τύπου αλουμινόχαρτου είναι πιο ευαίσθητες στη θερμότητα και ενδέχεται να παραμορφωθούν.
Ανοιχτή πόρτα σημαίνει και κίνδυνοι
Η Oberascher προειδοποιεί και για πρακτικούς κινδύνους: μια εντελώς ανοιχτή πόρτα μπορεί να καταλαμβάνει πολύ χώρο, να αποτελέσει εμπόδιο στις κινήσεις στην κουζίνα ή ακόμα και να γίνει αιτία ατυχημάτων – ειδικά για παιδιά. Παράλληλα, οι οσμές από το μαγείρεμα διαχέονται πιο έντονα στον χώρο, κάνοντάς τον πιο δύσκολα ανεκτό μετά από έντονη χρήση του φούρνου.
Τεχνολογία και συνήθειες: Τι να κρατήσουμε
Όπως επισημαίνει η εκπρόσωπος της HEA, οι συνήθειες της παλαιότερης γενιάς δεν είναι πάντα συμβατές με τις τεχνολογικές εξελίξεις. Η σωστή προσέγγιση είναι να διαβάζουμε τις οδηγίες χρήσης κάθε συσκευής και να αποφεύγουμε τα αυτοματοποιημένα “κόλπα” που δεν βασίζονται στις σύγχρονες προδιαγραφές. Η τεχνολογία έχει προχωρήσει, και αυτό που παλιά θεωρούσαμε «έξυπνο», σήμερα μπορεί να αποδειχθεί επιζήμιο.