Φούρνοι: Αφήνουμε την πόρτα ανοιχτή ή κλειστή μετά το ψήσιμο – Τι προτείνουν οι ειδικοί

Φούρνοι: Αφήνουμε την πόρτα ανοιχτή ή κλειστή μετά το ψήσιμο – Τι προτείνουν οι ειδικοί

ια δεκαετίες, πολλοί διατηρούσαν τη συνήθεια να αφήνουν την πόρτα του φούρνου ανοιχτή μετά το ψήσιμο, υποθέτοντας ότι έτσι η συσκευή θα κρυώσει πιο γρήγορα. Η πρακτική αυτή πέρασε από γενιά σε γενιά ως «σπιτικό κόλπο», συνοδευόμενη από τον φόβο ότι η υγρασία στο εσωτερικό του φούρνου μπορεί να προκαλέσει φθορές αν δεν διαφύγει άμεσα.

Ωστόσο, οι ειδικοί εξηγούν ότι αυτή η αντίληψη δεν ανταποκρίνεται πλέον στις προδιαγραφές των σύγχρονων συσκευών. Η Claudia Oberascher, εκπρόσωπος της Γερμανικής Ένωσης για την Αποδοτική Χρήση Ενέργειας (HEA), διευκρινίζει ότι εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια οι φούρνοι διαθέτουν ενσωματωμένους ανεμιστήρες διασταυρούμενης ροής, οι οποίοι απομακρύνουν αποτελεσματικά τη θερμότητα και την υγρασία από το εσωτερικό της συσκευής.

Τι συνιστούν οι κατασκευαστές

Οι περισσότεροι κατασκευαστές συστήνουν ρητά να παραμένει η πόρτα του φούρνου κλειστή μέχρι να ολοκληρωθεί η ψύξη. Κι αυτό γιατί όταν η πόρτα ανοίγει, ο ζεστός αέρας απελευθερώνεται άμεσα στην κουζίνα, αυξάνοντας τη θερμοκρασία και την υγρασία του χώρου, ενώ μακροπρόθεσμα μπορεί να προκαλέσει φθορές στις προσόψεις των γειτονικών επίπλων. Ιδιαίτερα οι κουζίνες με επιστρώσεις τύπου αλουμινόχαρτου είναι πιο ευαίσθητες στη θερμότητα και ενδέχεται να παραμορφωθούν.

Ανοιχτή πόρτα σημαίνει και κίνδυνοι

Η Oberascher προειδοποιεί και για πρακτικούς κινδύνους: μια εντελώς ανοιχτή πόρτα μπορεί να καταλαμβάνει πολύ χώρο, να αποτελέσει εμπόδιο στις κινήσεις στην κουζίνα ή ακόμα και να γίνει αιτία ατυχημάτων – ειδικά για παιδιά. Παράλληλα, οι οσμές από το μαγείρεμα διαχέονται πιο έντονα στον χώρο, κάνοντάς τον πιο δύσκολα ανεκτό μετά από έντονη χρήση του φούρνου.

Τεχνολογία και συνήθειες: Τι να κρατήσουμε

Όπως επισημαίνει η εκπρόσωπος της HEA, οι συνήθειες της παλαιότερης γενιάς δεν είναι πάντα συμβατές με τις τεχνολογικές εξελίξεις. Η σωστή προσέγγιση είναι να διαβάζουμε τις οδηγίες χρήσης κάθε συσκευής και να αποφεύγουμε τα αυτοματοποιημένα “κόλπα” που δεν βασίζονται στις σύγχρονες προδιαγραφές. Η τεχνολογία έχει προχωρήσει, και αυτό που παλιά θεωρούσαμε «έξυπνο», σήμερα μπορεί να αποδειχθεί επιζήμιο.

Περισσότερα από την κατηγορία

Αυτό είναι το χωριό της Θεσσαλίας που παίρνει ξανά ζωή μετά από 20 χρόνια

Αυτό είναι το χωριό της Θεσσαλίας που παίρνει ξανά ζωή μετά από 20 χρόνια

Μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες «σιωπής», οι Κοκκωτοί Μαγνησίας αποκτούν ξανά «ζωή» χάρη στην επαναλειτουργία ενός παραδοσιακού καφενείου-ψησταριάς στην καρδιά […]

Μ. Θεμιστοκλέους στο TikTok: Ξεκινούν δωρεάν χειρουργεία σε ιδιωτικές κλινικές όλης της χώρας

Μ. Θεμιστοκλέους στο TikTok: Ξεκινούν δωρεάν χειρουργεία σε ιδιωτικές κλινικές όλης της χώρας

Για την επιτυχία των απογευματινών χειρουργείων και την αισθητή μείωση που σημειώθηκε στις λίστες αναμονής μίλησε ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους […]

Αυτή είναι η ψηφιακή εφαρμογή που θα λύσει τα χέρια των καρδιολόγων στα νησιά

Αυτή είναι η ψηφιακή εφαρμογή που θα λύσει τα χέρια των καρδιολόγων στα νησιά

Μια νέα ψηφιακή εφαρμογή έχουν στη διάθεσή τους οι καρδιολόγοι νησιών και απομακρυσμένων περιοχών, μετά την παραχώρηση, άνευ ανταλλάγματος, της ψηφιακής εφαρμογής eCARDIO app […]

Η Σύρος πρώτη ανάμεσα στα «κρυμμένα πετράδια» της Ελλάδας για το 2025​​​​​​​​​​​

Η Σύρος πρώτη ανάμεσα στα «κρυμμένα πετράδια» της Ελλάδας για το 2025​​​​​​​​​​​

Την κορυφή καταλαμβάνει η Σύρος στο νέο κατάλογο που ανακοίνωσε η ολλανδική ιστοσελίδα Griekenland.net με τους επτά καλύτερους ανεξερεύνητους νησιωτικούς προορισμούς της Ελλάδας που […]

Το τυρί που δυναμώνει τα οστά χωρίς να ανεβάζει τη χοληστερόλη – Ένα κομμάτι την ημέρα αρκεί

Το τυρί που δυναμώνει τα οστά χωρίς να ανεβάζει τη χοληστερόλη – Ένα κομμάτι την ημέρα αρκεί

Το νορβηγικό  τυρί Jarlsberg αναδεικνύεται σε έναν από τους καλύτερους σύμμαχους ενάντια στην οστεοπόρωση σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο BMJ Nutrition Prevention & […]

Όλα τα άρθρα της κατηγορίας »