ια τρίτη συνεχόμενη νύχτα, υπήρξαν βομβαρδισμοί και ανταλλαγή πυρών σε διάφορες περιοχές της Γραμμής Ελέγχου, η οποία χωρίζει τη διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν.
Ινδοί και Πακιστανοί στρατιώτες αντάλλαξαν πυροβολισμούς κατά τη διάρκεια της νύχτας στα σύνορα, στη δοκιμασμένη περιοχή του Κασμίρ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον πέντε άμαχοι, εν μέσω της κλιμακούμενης στρατιωτικής αντιπαράθεσης που «ξέσπασε» μετά την επίθεση εναντίον τουριστών στο τμήμα της αμφισβητούμενης περιοχής που ελέγχεται από την Ινδία.
Lahore Air Defences Destroyed In Indian Strikes: Pakistan’s Shields Down? Munir’s Attack Backfires?
Στο Πακιστάν, σοβαρό επεισόδιο είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι και να τραυματιστούν ακόμη δώδεκα σε περιοχές κοντά στη γραμμή ελέγχου που χωρίζει το Κασμίρ, σύμφωνα με τον τοπικό αστυνομικό, Αντίλ Αχμάντ. Κάτοικοι των παραμεθόριων πόλεων ανέφεραν ότι οι πυροβολισμοί συνεχίστηκαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής (09/05).
Η προειδοποίηση του Μάικλ Ρούμπιν
Ο πρώην αξιωματούχος του Υπουργείου Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, ειδικός σε θέματα των κρατών της Μέσης Ανατολής, Μάικλ Ρούμπιν, «έκρουσε κώδωνα» του κινδύνου για τη συνέχεια της σύγκρουσης και κάλεσε σε αποκλιμάκωση τα εμπλεκόμενα μέρη, μέσω της διπλωματικής οδού.
«Το Πακιστάν αναζητά διακαώς έναν τρόπο να σώσει την αξιοπρέπεια και την υπόληψή του. Όμως, ο Ασίμ Μουνίρ (αρχηγός του Επιτελείου Στρατού του Πακιστάν) πρέπει να καταλάβει ότι ο πρώτος κανόνας όταν σκάβεις λάκκο, είναι να σταματάς να σκάβεις. Κοιτώντας μπροστά, μπορεί να υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να εξετάσουμε τη διπλωματική λύση σε αυτό το ζήτημα. Το Πακιστάν πρέπει να χαρακτηριστεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες ως κράτος που υποστηρίζει την τρομοκρατία».
Ο Μάικλ Ρούμπιν τόνισε ακόμη ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να ταχθούν αδιαμφισβήτητα στο πλευρό της Ινδίας. Το καθήκον κάθε δημοκρατικού ηγέτη είναι να προστατεύει τους πολίτες του. Αυτό που βλέπουμε να κάνουν ο Ναρέντρα Μόντι και άλλοι αξιωματούχοι από όλο το πολιτικό φάσμα της Ινδίας, είναι να συσπειρώνονται γύρω από την συνειδητοποίηση ότι όλοι οι πολίτες της χώρας βρίσκονται υπό απειλή. Πριν αρχίσει αυτό, ο Ασίμ Μουνίρ αποκάλυψε τον στόχο του. Υποστήριξε ότι οι ινδουιστές και οι μουσουλμάνοι δεν πρέπει να μπορούν να ζουν μαζί».
‘Designate Pakistan’ Ex-Pentagon official exposes Asim Munir, calls US to unite against terrorism
Στην Ινδία, αξιωματικοί ανέφεραν ότι πακιστανικές δυνάμεις βομβάρδισαν στρατιωτικά φυλάκια κατά τη διάρκεια της νύχτας με πυροβολικό, όλμους και πυροβολισμούς σε πολλαπλές τοποθεσίες. Ανέφεραν ότι Ινδοί στρατιώτες ανταπέδωσαν, οδηγώντας σε σφοδρές ανταλλαγές πυρών μέχρι το πρωί.
Μία γυναίκα σκοτώθηκε και δύο άλλοι άμαχοι τραυματίστηκαν στον τομέα Ούρι, σύμφωνα με την αστυνομία, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών αμάχων στην Ινδία σε δεκαεπτά, από την Τετάρτη.
Οι εντάσεις μεταξύ των πυρηνικά εξοπλισμένων αντιπάλων έχουν κλιμακωθεί από την επίθεση σε δημοφιλή τουριστικό αξιοθέατο στο Κασμίρ, που ελέγχεται από την Ινδία, την 22α Απριλίου, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 26 αμάχων, κυρίως Ινδών τουριστών ινδουιστικής θρησκείας. Το Νέο Δελχί κατηγόρησε το Πακιστάν για την υποστήριξη της επίθεσης, κατηγορία που απορρίπτει το Ισλαμαμπάντ.
Την Τετάρτη, η Ινδία πραγματοποίησε αεροπορικές επιθέσεις σε διάφορες τοποθεσίες στο πακιστανικό έδαφος που χαρακτήρισε ως «στρατιωτικούς στόχους», σκοτώνοντας 31 πολίτες σύμφωνα με πακιστανικούς αξιωματούχους. Το Πακιστάν δήλωσε ότι κατέρριψε πέντε ινδικά μαχητικά αεροσκάφη.
Την Πέμπτη αμφότερες οι χώρες ανέφεραν επιθέσεις με drones, τις οποίες η άλλη πλευρά αρνήθηκε αμέσως. Αυτά τα περιστατικά δεν μπόρεσαν να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητες πηγές.
Το Ισλαμαμπάντ «δίνει χώρο» στη διπλωματία πριν απαντήσει
Το Πακιστάν δεν θέλει να απαντήσει στην επίθεση της Ινδίας μέχρι να δοκιμάσουν τη διπλωματία οι σύμμαχοι, σύμφωνα με πηγή της πακιστανικής κυβέρνησης στο CNN, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες προσπαθούν να συνδράμουν στην αποκλιμάκωση.
«Το Πακιστάν δίνει χώρο στη διπλωματία», υποστήριξε η πηγή, αρνούμενη ότι ο στρατός επιτέθηκε στην Ινδία. «Δεν έχουμε εκτοξεύσει πυραύλους, ούτε στείλαμε drones στην Ινδία», τόνισε ακόμη.
Μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει άμεση επαφή μεταξύ Πακιστάν και Ινδίας, όπως σημείωσε, προσθέτοντας ότι «έμμεσοι δίαυλοι επικοινωνίας»μεταφέρουν πληροφορίες μεταξύ τους.