Η ασφάλεια στα πανεπιστημιακά ιδρύματα τροφοδοτεί την πολιτική αντιπαράθεση. Ελεγχόμενη πρόσβαση προτείνει το ΠΑΣΟΚ και κατηγορεί την κυβέρνηση για ολιγωρία. Αιχμηρή κριτική και από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Φρένο στα περιστατικά βίας στα πανεπιστήμια επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση με το νέο πλαίσιο κυρώσεων που προωθεί σε ποινικό, αστικό και πειθαρχικό επίπεδο για όσους φοιτητές εμπλέκονται σε παράνομες πράξεις, όπως έγινε σε Νομική και Πολυτεχνειούπολη.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, σε δηλώσεις του στο Action24, τόνισε πως: «θα είναι οι ποινικές , θα έχουμε αυστηροποίηση ποινικού κώδικα και άρα όταν κάποιος συλλαμβάνεται για παράνομη πράξη είτε πλημμεληματική είτε κακουργηματική έχει πολύ πιο σοβαρές συνέπειες. Δεύτερο επίπεδο συνεπειών είναι το πειθαρχικό, δεν είναι όλα τα αδικήματα ίδια και σίγουρα επιθέσεις όπως της Νομικής ή άλλες με βαρύτατες φθορές θα σημαίνουν αναστολή με τη σύλληψη γιατί έχουμε τεκμήριο αθωότητας κ αμετάκλητη διαγραφή με την αμετάκλητη δικαιοσύνη. Τρίτο επίπεδο κυρώσεων είναι οι αστικές κυρώσεις. Θα σου έρχεται με λίγα λόγια λογαριασμός στο ΑΦΜ σου».
Συνεχίζοντας ο κ. Μαρινάκης, επιτέθηκε στην αντιπολίτευση με αφορμή την κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση, λέγοντας: «Να τους κάνετε μια ερώτηση. Ερώτηση πρώτη και κύρια: υπάρχει καλή κατάληψη; Είναι η κάθε κατάληψη και δεν λέω βανδαλισμούς και δολοφονικές επιθέσεις, ακόμα και η κατάληψη, σε όλα τα πολιτισμένα κράτη του κόσμου, απαγορεύεται να καταλάβει κάποιος δημόσιο χώρο».
Ελεγχόμενη πρόσβαση στα πανεπιστήμια ζητάει το ΠΑΣΟΚ που κατηγορεί την κυβέρνηση για ολιγωρία, με το Νίκο Ανδρουλάκη να επισημαίνει: «άλλη μια φορά τρύπα στο νερό, γιατί όλα για εσάς είναι επικοινωνία, διχασμός και προπαγανδιστικά παιχνίδια. Ένα νέο ψευτοδίλημμα είναι το θέμα των διαγραφών. Όταν κάποιος παρανομεί, προφανέστατα πρέπει να διαγράφεται, αλλά με ένα θεσμικό τρόπο».
Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για αποτυχημένη πολιτική της κυβέρνησης, με τον πρόεδρό του Σωκράτη Φάμελλο να δηλώνει στο OPEN: «Το ελληνικό Δημόσιο πανεπιστήμιο μπορεί να περιφρουρήσει μόνο του και χωρίς αυταρχικές αστυνομικές μεθόδους τη λειτουργία του και πρέπει και οι φοιτητές και οι διδάσκοντες και οι εργαζόμενοι στο Πανεπιστήμιο να έχουν την ευθύνη».
Κριτική στην κυβερνητική πολιτική και από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Μιλώντας στο ΕΡΤΝews και την εκπομπή «Συνδέσεις», ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, τόνισε πως: «Το χιλιοειπωμένο παιχνίδι περί ανομίας στα πανεπιστήμια λειτουργεί περισσότερο ως πρόσχημα για την καταστολή φοιτητικού κινήματος».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, είπε στον ΑΝΤ1: «Θέλετε να λύσουμε το πρόβλημα; Έξω τα κόμματα από τα πανεπιστήμια».
Ο πρόεδρος του κόμματος ΝΙΚΗ, Δημήτρης Νατσιός, σχολίασε ότι: «Μήπως με την συνεχιζόμενη απραξία της κυβέρνησης, εξυπηρετείται η αντισυνταγματική μεθόδευση για εγκατάσταση ιδιωτικών ξένων πανεπιστημίων;».
Οι προτάσεις της κυβέρνησης για την ασφάλεια στα ΑΕΙ θα εξειδικευτούν από την υπουργό Παιδείας στην Σύνοδο των Πρυτάνεων.