Κοινή συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέρλ Φατάχ Αλ Σίσι.
Ο πρωθυπουργός και ο Αιγύπτιος πρόεδρος συνομίλησαν για θέματα ενέργειας και για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, αλλά και για τη συνεργασία ανάμεσα στις δυο χώρες αναφορικά με τους εργάτες Γης.
«Υπογράψαμε με τον Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι διακήρυξη για τη στρατηγική εταιρική σχέση Αθήνας- Καΐρου», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.
Και συνέχισε, αναφέροντας πως «Συζητήσαμε για τον ρόλο της Αιγύπτου σε μια νέα εκεχειρία στη Γάζα, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. Αφήνοντας αιχμές και κατά της Τουρκίας, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Κανένα παράνομο τετελεσμένο δεν μπορεί να έχει ισχύ στο μέλλον».
Κοινές είναι οι θέσεις των δύο κρατών για τις εξελίξεις στη Συρία, είπε ο κ. Μητσοτάκης, που ζήτησε να λογοδοτήσουν όσοι παραβιάζουν τα θρησκευτικά δικαιώματα των μειονοτήτων.
Τέλος, αναφέρθηκε στη σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση στην αξία της ναυσιπλοΐας και στον τομέα της ενέργειας όπου υπάρχουν πολλά έργα κοινού ενδιαφέροντος, όπως έργα μεταφοράς και αποθήκευσης του διοξειδίου του άνθρακα και κοινές πρωτοβουλίες που μπορούμε να αναλάβαμε.
«Αισθανόμαστε ότι υποδεχόμαστε έναν πραγματικό φίλο. Έχει σημασία να είμαστε ευθυγραμμισμένοι σε ένα ταραγμένο διεθνές περιβάλλον. Εκφράζω τα συγχαρητήριά μου για τα εγκαίνια του αιγυπτιακού μουσείου. Θα είμαστε μαζί σας σ’ αυτή τη σημαντική στιγμή για τη χώρα σας», κατέληξε.
Αλ Σίσι: «Ιστορικές οι σχέσεις Αιγύπτου-Ελλάδας»
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Αιγύπτου εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την υποδοχή αλλά και τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, που αποδεικνύει, όπως είπε, τις άριστες σχέσεις μεταξύ μας. «Είμαστε αποφασισμένοι να έχουμε αυτή την εταιρική στρατηγική σχέση με την Ελλάδα, με αμοιβαίο σεβασμό», είπε.
Σε αυτό το πλαίσιο υπενθύμισε ότι η Ελλάδα το 2011 είχε προσπαθήσει μέσω της ΕΕ να μεταφέρει την άποψη της Αιγύπτου και πέτυχε σε αυτό. «Δείχνει πόσο ιστορικές είναι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών», είπε.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην Αγία Αικατερίνη στο Σινά, καθώς όπως είπε, οι άνθρωποι στην Αίγυπτο τα τελευταία 10 χρόνια πιστεύουν ότι θα πρέπει να γίνει σεβαστή η πολυφωνία.
Ο πρόεδρος της Αιγύπτου δήλωσε πως περίπου 9 εκατομμύρια άνθρωποι επιθυμούν να εγκαταλείψουν τη Λωρίδα της Γάζας και να μεταβούν στην Αίγυπτο, τονίζοντας όμως πως η χώρα του επιθυμεί οι Παλαιστίνιοι να παραμείνουν στην περιοχή τους.
Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, υπενθύμισε ότι από το 2016 η Αίγυπτος δεν αποτελεί δίοδο για τη μετακίνηση μεταναστών προς την Ευρώπη και υπογράμμισε πως αυτό είναι ζήτημα ηθικής και ανθρωπισμού για τη χώρα του, η οποία δεν επιθυμεί να δημιουργήσει προβλήματα στους Ευρωπαίους εταίρους της.
Ο Αιγύπτιος πρόεδρος τόνισε επίσης την ανάγκη για συντονισμένη δράση, όχι μόνο για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, αλλά και για τη διαχείριση της νόμιμης μετανάστευσης.
Κλείνοντας, απηύθυνε θερμό χαιρετισμό στον ελληνικό λαό και επανέλαβε τη σταθερή δέσμευση της Αιγύπτου στην ειρήνη, επισημαίνοντας ότι ο συντονισμός με την Ελλάδα στοχεύει στην ενίσχυση της σταθερότητας στην περιοχή.
«Το νέο έκτακτο συμβούλιο θα είναι ένα βήμα για τη δημιουργία συνθηκών ευημερίας και ειρήνης στην περιοχή», κατέληξε ο Αιγύπτιος πρόεδρος.