Συνέντευξη του βουλευτή Λαρίσης της ΝΔ, πρώην υπουργού, Μάξιμου Χαρακόπουλου στην Political και τον Μίλτο Σακελλάρη
Ο βουλευτής Λάρισας της ΝΔ, πρώην υπουργός Μάξιμος Χαρακόπουλος μίλησε στην «Political» για τα μέτρα της κυβέρνησης για το Στεγαστικό, για την εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά αλλά και για τα μέτρα ενίσχυσης των αδυνάμων και της μεσαίας τάξης, «Η αντιπολίτευση συνεχίζει με ισοπεδωτική κριτική, η οποία με τη σειρά της κρίνεται από τους πολίτες με τον τρόπο που καταγράφουν οι μετρήσεις της κοινής γνώμης. Γιατί η μόνιμη μιζέρια και η καταγγελία δεν είναι πιά του συρμού. Αυτό το ζήσαμε την προηγούμενη δεκαετία και είδαμε που κατέληξε» τόνισε, ενώ στάθηκε και στο πρόσφατο ταξίδι στην Αιθιοπία.
Πριν μερικές ημέρες επιστρέψατε από την Αιθιοπία, όπου, όπως καταλάβαμε εκτελέσατε μια ειδική αποστολή, σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό. Τι ακριβώς συνέβη σε αυτό το ταξίδι;
Πράγματι, βρέθηκα στην Αντίς Αμπέμπα με διπλή ιδιότητα, αυτή του Γενικού Γραμματέα της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας αλλά και του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Φιλίας Ελλάδας-Αιθιοπίας. Κατά την παραμονή μου στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας είχα την ευκαιρία να συναντήσω σημαντικούς πολιτικούς αλλά και εκκλησιαστικούς παράγοντες. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν ο Πατριάρχης της Εκκλησίας της Αιθιοπίας, ο Πρόεδρος της Βουλής της χώρας, ο Πρόεδρος και μέλη της αντίστοιχης κοινοβουλευτικής Επιτροπής Φιλίας, αλλά και η ηγεσία της ελληνικής ομογένειας και ο Αρχιεπίσκοπος Αξώμης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Ωστόσο, η σημαντικότερη επαφή ήταν αυτή με τον υφυπουργό Εργασίας της Αιθιοπίας στον οποίο κόμισα πρόταση για την μετάκληση εργατικού προσωπικού στην Ελλάδα. Η πρόταση, πράγματι, έγινε κατόπιν συνεννοήσεως με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο συνάντησα πριν το ταξίδι. Είναι γνωστό, άλλωστε, το έλλειμα που παρουσιάζουν κάποιοι παραγωγικοί τομείς, όπως ο αγροτικός ή ο τουριστικός, και θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο αυτά τα κενά να καλυφθούν από νόμιμους μετανάστες, οι οποίοι μάλιστα είναι χριστιανοί. Ως εκ τούτου, μετά και την θετική ανταπόκριση των Αιθιόπων, ελπίζω σύντομα να προχωρήσουμε σε διακρατική συμφωνία, ανάλογη με αυτήν που έχουμε με άλλα κράτη.
Μέτρα για το στεγαστικό
Η στεγαστική κρίση είναι πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης. Θεωρείτε πως είναι αρκετά τα όσα έχει κάνει η κυβέρνηση;
Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια οι τιμές των ακινήτων και των ενοικίων εκτοξεύθηκαν, σε βαθμό που είναι δύσκολο ακόμη και για ένα μέσο εισόδημα να ανταποκριθεί. Ιδιαίτερα, τα νέα ζευγάρια που θέλουν να δημιουργήσουν οικογένεια, να κάνουν σπιτικό, αντιμετωπίζουν τρομερά εμπόδια. Ένα στοιχείο, που όπως είχαμε επισημάνει και στο Πόρισμα της Επιτροπής για το Δημογραφικό, στην οποία ήμουν Αντιπρόεδρος, συνιστά παράγοντα αποτροπής στην απόκτηση παιδιών. Οι αιτίες του φαινομένου είναι οπωσδήποτε πολλές, από την εξάπλωση της βραχυχρόνιας μίσθωσης και της πώλησης ακινήτων σε ξένους, λόγω της χρυσής βίζας, μέχρι τα δεκάδες χιλιάδες κλειστά σπίτια. Η κυβέρνηση με τα πολλά προγράμματα που έχει βάλει σε ισχύ, όπως το Σπίτι μου 1 και 2, και κυρίως με το πρόσφατο μέτρο που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για την επιδότηση με ένα ενοίκιο ετησίως για το 80% των ενοικιαστών, επιχειρεί να αλλάξει το τοπίο στο στεγαστικό. Σε αυτά αν προσθέσουμε και τα μέτρα για τις κλειστές κατοικίες, αλλά και την μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 35%, είναι μια δέσμη που κινείται προς την ορθή κατεύθυνση. Είμαι βέβαιος ότι όσο η οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται θα αυξάνονται και τα παρεμβατικά μέτρα της κυβέρνησης στο στεγαστικό, καθώς όπως είπαμε το πρόβλημα παραμένει μεγάλο.
Εντατικοποίηση ελέγχων στην αγορά
Η αντιπολίτευση επιτίθεται στην κυβέρνηση για την ακρίβεια και τις αυξημένες τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Ποια είναι η γνώμη σας;
Πράγματι τα προηγούμενα χρόνια καταγράφηκε ένας καλπάζων πληθωρισμός στα τρόφιμα, που έπληξε τη τσέπη των καταναλωτών. Αυτός προκλήθηκε κυρίως από εξωγενείς παράγοντες, που ήταν αδύνατο να προβλεφθούν. Μιλούμε για τον πόλεμο στην Ουκρανία, που προκάλεσε τεράστια αναστάτωση στην αγορά των αγροτικών αγαθών αλλά και της ενέργειας. Επίσης, είχαμε τα προβλήματα στις οδούς των μεταφορών και σε άλλες περιοχές, όπως στην Ερυθρά θάλασσα. Σε κάποιες περιπτώσεις οι αυξήσεις οφείλονταν και σε συγκυριακούς λόγους, όπως ήταν οι φυσικές καταστροφές ή κακές σοδειές. Αυτό το διαπιστώνουμε, δυστυχώς, κάθε χρόνο και στον θεσσαλικό κάμπο. Θα ήταν, όμως, μυωπική μια ανάλυση που δεν θα συμπεριλάμβανε και τον λεγόμενο πληθωρισμό της απληστείας. Γιατί στην “αναμπουμπούλα” κάποιοι θέλησαν να κερδοσκοπήσουν. Η κυβέρνηση προσπάθησε από την αρχή να περιορίσει το φαινόμενο, βάζοντας μεγάλα πρόστιμα στις εταιρείες που αποδεδειγμένα προέβησαν σε υπέρογκες αυξήσεις. Παράλληλα, με διάφορα προγράμματα ενίσχυσε τις προσφορές σε σειρά προϊόντων, ώστε να ωφεληθεί ο καταναλωτής. Σήμερα, οπωσδήποτε ο πληθωρισμός στα τρόφιμα είναι χαμηλότερος, χωρίς να σημαίνει ότι εξαλείφθηκε η ακρίβεια. Η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και συνολικά η κυβέρνηση είμαι βέβαιος ότι αφενός θα εντείνει τους ελέγχους της αγοράς, και αφετέρου θα συνεχίσει τη στήριξη των αδύναμων οικονομικά συμπολιτών μας, όπως έκανε με τη διανομή μέρους του υπερπλεονάσματος.
Ενίσχυση αδυνάτων και μεσαίας τάξης
Ωστόσο, με αφορμή αυτά τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για ενοικιαστές και συνταξιούχους η αντιπολίτευση σας κατηγόρησε για παροχές-ψίχουλα στους πολίτες. Τι απαντάτε;
Η αντιπολίτευση συνεχίζει μια ισοπεδωτική κριτική, η οποία με τη σειρά της κρίνεται από τους πολίτες με τον τρόπο που καταγράφουν οι μετρήσεις της κοινής γνώμης. Γιατί η μόνιμη μιζέρια και η καταγγελία δεν είναι πιά του συρμού. Αυτό το ζήσαμε την προηγούμενη δεκαετία, και είδαμε πού κατέληξε. Τώρα είναι η περίοδος που όλοι ζητούν πράξεις, αποτελέσματα, θετική δράση. Η επιτυχία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης είναι αναμφισβήτητη, όπως και η επιθυμία της να δώσει κοινωνικό μέρισμα από το πλεόνασμα. Κατ’ αρχάς, το πλεόνασμα είναι αποτέλεσμα μιας συνεπούς πολιτικής ενάντια στην φοροδιαφυγή, αυτή τη διαχρονική πληγή, η οποία περιορίστηκε με τα μέτρα που λήφθηκαν.
Η επιτυχία της ελληνικής οικονομίας επαινείται διεθνώς, και όπως πρόσφατα είπε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ είναι μία από τις οικονομίες με την καλύτερη απόδοση στην ΕΕ. Το ίδιο αποδεικνύουν και οι αναβαθμίσεις από τους διεθνείς οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης. Αναμφίβολα, πρόκειται για μια συλλογική επιτυχία, καθώς ήρθε ως αποτέλεσμα της προσπάθειας όλων των Ελλήνων να ξεπεράσουμε την κρίση, αλλά ευλόγως πιστώνεται στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Κι αυτό μόνον οι κακοπροαίρετοι δεν θέλουν να το δουν, αφού μια απλή σύγκριση με το πού ήμασταν και που βρισκόμαστε φτάνει για να καταδείξει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί με την πολιτική της παρούσας κυβέρνησης.
Έτσι, λοιπόν, η χώρα μπορεί να αυξήσει τις δαπάνες για την κοινωνική πολιτική, για την ενίσχυση των αδυνάτων, αλλά και της μεσαίας τάξης, με πόρους της οικονομίας μας και όχι με δανεικά, όπως γινόταν στο παρελθόν και οδηγηθήκαμε στην χρεωκοπία.