Αν δείτε αυτά στηv μπανάνα, πετάξτε την, μην τη φάτε

Αν δείτε αυτά στηv μπανάνα, πετάξτε την, μην τη φάτε

Οι μπανάνες είναι οι βασιλιάδες των εξωτικών φρούτων και η κατανάλωσή της γίνεται συχνά χωρίς δεύτερη σκέψη. Χρειάζεται όμως προσοχή, καθώς μπορεί να ελλοχεύουν κίνδυνοι. Ποιες αλλαγές θα πρέπει να σας ενεργοποιήσουν;

Ο μύκητας που προσβάλλει τα φρούτα

Εάν η μπανάνα έχει μόνο σκούρη φλούδα, αλλά το εσωτερικό φαίνεται και μυρίζει ευχάριστα, είναι βρώσιμη. Ωστόσο, αν βρείτε κόκκινες κηλίδες, κόκκινους σπόρους ή κόκκινες γραμμές στην μπανάνα, πετάξτε τα φρούτα στα σκουπίδια. Αυτές οι αλλαγές υποδεικνύουν την παρουσία του επιβλαβούς μύκητα Nigrospora στην μπανάνα. Μια τέτοια μπανάνα δεν είναι κατάλληλη για φαγητό. Ο ίδιος ο μύκητας δεν είναι ιδιαίτερα επιβλαβής, καθώς δεν παράγει κλασικές μυκοτοξίνες, επομένως δεν έχουν βρεθεί επιβεβαιωμένες τοξικές επιδράσεις μετά την κατάποση. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας.

  • Για υγιείς ανθρώπους:
  • Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το βακτήριο Nigrospora από μπανάνες ενέχει πραγματικό κίνδυνο κατά την κατάποση, ειδικά εάν τρώτε αποφλοιωμένα φρούτα και δεν τρώτε τα κατεστραμμένα μέρη.
  • Για άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα:
  • Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, το Nigrospora μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις (π.χ. πνεύμονες, δέρμα, παραρρινίων κόλπων), αλλά αυτό ισχύει κυρίως για άτομα με πολύ εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Υπερώριμη μπανάνα, αλλά ακόμα βρώσιμη:

  • Το κίτρινο δέρμα με μαύρες ή καφέ κηλίδες είναι φυσιολογικό.
  • Η σάρκα είναι μαλακή αλλά όχι εύθρυπτη.
  • Γλυκό άρωμα χαρακτηριστικό των μπανανών.
  • Μπορεί να καταναλωθεί ή να χρησιμοποιηθεί, για παράδειγμα, για να κάνει smoothies, τηγανίτες ή κέικ μπανάνας.

Μπανάνα ακατάλληλη για κατανάλωση :

  1. Δυσάρεστη οσμή :
    • Ξινή, ξινή, που θυμίζει αλκοόλ – σημαίνει τη διαδικασία ζύμωσης.
  2. Βλεννώδης, κολλώδης σύσταση της σάρκας :
    • Αυτό είναι ένα σήμα της διάσπασης των πρωτεϊνών και των σακχάρων από μικροοργανισμούς.
  3. Έντονη μαύρη σάρκα:
    • Αυτά δεν είναι λεπτά καφέ νήματα, τα οποία είναι φυσιολογικά, αλλά εκτεταμένα μαυρίσματος, ειδικά αν συνοδεύονται από οσμή.
  4. Μούχλα στον φλοιό ή το στέλεχος:
    • Λευκή, πράσινη ή μαύρη επίστρωση – ειδικά αν διεισδύει μέσα στο φρούτο.
  5. Σκασμένη φλούδα με χυμό που στάζει:
    • Συχνά συνοδεύεται από ζύμωση και βακτηριακή ή μυκητιακή επιμόλυνση.

Περισσότερα από την κατηγορία

Το τυρί που δυναμώνει τα οστά χωρίς να ανεβάζει τη χοληστερόλη – Ένα κομμάτι την ημέρα αρκεί

Το τυρί που δυναμώνει τα οστά χωρίς να ανεβάζει τη χοληστερόλη – Ένα κομμάτι την ημέρα αρκεί

Το νορβηγικό  τυρί Jarlsberg αναδεικνύεται σε έναν από τους καλύτερους σύμμαχους ενάντια στην οστεοπόρωση σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο BMJ Nutrition Prevention & […]

Ανοδικά κινήθηκε το 2024 ο αριθμός των επισκεπτών των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων στη Δυτική Ελλάδα

Ανοδικά κινήθηκε το 2024 ο αριθμός των επισκεπτών των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων στη Δυτική Ελλάδα

Στους 748.494 έφθασε το 2024 ο αριθμός των επισκεπτών των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ενώ το 2023 οι επισκέπτες […]

Αύξηση της επιβατικής κίνησης 8,4% από την αρχή του 2025 στο «Ν.Καζαντζάκης» – 290 πτήσεις εξωτερικού από την Μ. Πέμπτη

Αύξηση της επιβατικής κίνησης 8,4% από την αρχή του 2025 στο «Ν.Καζαντζάκης» – 290 πτήσεις εξωτερικού από την Μ. Πέμπτη

Μέρα με την ημέρα, αυξάνεται ενόψει καλοκαιριού, η κίνηση στο Αεροδρόμιο Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης», στο οποίο καταγράφεται δυναμική αρχή μιας […]

Όλα τα άρθρα της κατηγορίας »