Καθαρά Δευτέρα: Γιατί τρώμε λαγάνα και χαλβά αύριο

Καθαρά Δευτέρα: Γιατί τρώμε λαγάνα και χαλβά αύριο

H λαγάνα, ο χαλβάς και ο ταραμάς είναι οι βασικοί «πρωταγωνιστές» στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας και το κάθε ένα έχει την δική του ιστορία.

Τι συμβολίζει η λαγάνα στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας

Η Καθαρά Δευτέρα είναι απαρχή μιας σημαντικότατης περιόδου για την Ορθόδοξη Εκκλησία, τη Σαρακοστή, δηλαδή την προετοιμασία για το Πάσχα που συνδιάζεται με νηστεία τροφών και παθών.

Έτσι η πρώτη βδομάδα της Σαρακοστής ονομάζεται Καθαρά Εβδομάδα και δίνει το χρόνο στο πιστό να εξαγνιστεί και να καθαριστεί και να προετοιμαστεί.

Έτσι ο πιστός τη Καθαρά Δευτέρα τρέφεται με λαγάνα για να θυμάται τη βοήθεια που προσέφερε ο Θεός στους Ισραηλίτες με τα “άζυμα” και τους οδήγησε στη Έξοδο από την Αίγυπτο.

Η παρασκεύη της είναι ίδια με τα άζυμα (δηλαδή χωρίς προζύμι) και με αυτό τον τρόπο αρχίζει η νηστεία των τροφών.

Η λαγάνα αναφέρεται ως έδεσμα σε πολλά κείμενα της αρχαιότητας. Ένα από αυτά είναι οι Εκκλησιάζουσες του Αριστοφάνη, όπου αναφέρεται η φράση “λαγάνα πέττετται”, δηλαδή λαγάνες γίνονται. Ο δε Οράτιος στα κείμενά του αναφέρει τη λαγάνα ως “Το γλύκισμα των φτωχών”. Επίσης, μια θεωρία θέλει η λαγάνα να παρομοιάζεται με τον άρτο που κατανάλωσαν οι Ισραηλίτες κατά την έξοδό τους από την Αίγυπτο. Έκτοτε, επιβαλλόταν από το Μωσαϊκό Νόμο για όλες τις ημέρες της εορτής του Πάσχα, μέχρι που ο Χριστός στο τελευταίο του Πάσχα ευλόγησε τον ένζυμο άρτο

Το έθιμο της λαγάνας παρέμεινε αναλλοίωτο ανά τους αιώνες και συνηθίζεται να παρασκευάζεται με μεράκι από τον αρτοποιό της γειτονιάς, τραγανή λαχταριστή και σουσαμένια και καταναλώνεται κατά την Καθαρά Δευτέρα, την Πρωτονήστιμη Δευτέρα της Σαρακοστής.

Χαλβάς

Για τους Έλληνες ο χαλβάς αποτελεί ένα από τα σαρακοστιανά γλυκά τους και ιδίως η παραλλαγή που φτιάχνεται με ταχίνι και πωλείται σε μορφή κυλίνδρου η παραλληλεπιπέδου. Το είδος αυτό του χαλβά ονομάζεται Μακεδονικός Χαλβάς, το οποίο τιμάται την Καθαρά Δευτέρα και καθόλη τη διάρκεια της Σαρακοστής. Πωλείται με το βάρος του και κυκλοφορεί στο εμπόριο σκέτος, με σοκολάτα ή με καρύδια. Στους Έλληνες αρέσει να τρώνε το Μακεδονικό Χαλβά με χυμό λεμονιού και κανέλα, και τον οποίο συνοδεύουν συχνά με ένα δροσερό ποτήρι ρετσίνα.

Ωστόσο, υπάρχουν τουλάχιστον πέντε ή έξι παραλλαγές του χαλβά στην Ελλάδα .Παρά το γεγονός ότι ο χαλβάς συναντάται σε ολόκληρη την Ελλάδα, φαίνεται ότι το έθιμο και ίσως η καταγωγή του χαλβά είναι τουρκικά

Ταραμάς

Ταραμάς είναι η λέξη που χρησιμοποιούν οι Έλληνες αναφερόμενοι στους κόκκους από ερυθρό χαβιάρι (αυγά) που βγαίνει από τον μπακαλιάρο ή τον κυπρίνο και το οποίο-όπως και τα ξαδέλφια του, το μαύρο χαβιάρι και το αυγοτάραχο του τόνου – θεωρείται ένα από τα εκλεκτότερα είδη αυγοτάραχου.

Στο εμπόριο διατίθενται δύο είδη ταραμά. Ο λευκός και αυτός με το βαθύ ρόδινο χρώμα. Ο λευκός ταραμάς θεωρείται ποιοτικά ανώτερος. Ο ροδόχρους έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του στην αγορά στη δεκαετία του 1950, κυρίως λόγω ενός εμπορικού τεχνάσματος, καθώς οι παραγωγοί πίστευαν, κατά κάποιο τρόπο, ότι ένα έδεσμα με χρώμα ήταν πιο ελκυστικό από τα άγευστα λευκά παρασκευάσματα. Με λίγα λόγια, άρχισαν να προσθέτουν χρωστικές ουσίες. Η επιτυχία θα πρέπει να ήταν αστραπιαία αφού, έκτοτε, ο ροδόχρους είναι και ο πιο κοινός ταραμάς.

Δύο είναι οι βασικές παραδοσιακές συνταγές με ταραμά. Η πιο γνωστή είναι η ταραμοσαλάτα. Το πλούσιο αυτό επάλειμμα θεωρείται το άλφα και το ωμέγα στο τραπέζι της Σαρακοστής. Ουσιαστικά, η ταραμοσαλάτα είναι ένα κρεμώδες, πολτοποιημένο επάλειμμα από αυγοτάραχο που έχουμε χτυπήσει (κατά προτίμηση στο γουδί) με βρασμένες και ξεφλουδισμένες πατάτες ή ψωμί. Προσθέτουμε, εν συνεχεία, εναλλάξ στο μείγμα ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού, αναλόγως με την απαιτούμενη δοσολογία. Συνήθως, η ταραμοσαλάτα που γίνεται με πατάτα είναι πιο κρεμώδης αλλά οι σκληροπυρηνικοί της παράδοσης επιμένουν ότι η μόνη αποδεκτή βάση είναι το ψωμί.

Περισσότερα από την κατηγορία

Η παγκόσμια θερμοκρασία παρέμεινε και τον Απρίλιο 1,5°C πάνω από τον μέσο όρο της προβιομηχανικής εποχής

Η παγκόσμια θερμοκρασία παρέμεινε και τον Απρίλιο 1,5°C πάνω από τον μέσο όρο της προβιομηχανικής εποχής

Η παγκόσμια θερμοκρασία παρέμεινε σε ιστορικά υψηλά επίπεδα τον Απρίλιο, συνεχίζοντας ένα σερί σχεδόν δύο ετών πρωτοφανούς ζέστης το οποίο προκαλεί ανησυχία στους επιστήμονες […]

Greenpeace: Η Ελλάδα επικύρωσε την Παγκόσμια Συνθήκη για τους Ωκεανούς – Χρειάζονται άλλες 32 χώρες για να τεθεί σε εφαρμογή

Greenpeace: Η Ελλάδα επικύρωσε την Παγκόσμια Συνθήκη για τους Ωκεανούς – Χρειάζονται άλλες 32 χώρες για να τεθεί σε εφαρμογή

Την επικύρωση από τη Βουλή της «Συνθήκης των Ηνωμένων Εθνών για την Ανοικτή Θάλασσα»χαιρετίζει με ανακοίνωσή της η Greenpeace, επισημαίνοντας ότι για […]

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα μετατρέπει το γαύγισμα σε… λέξεις – Νέα πατέντα υπόσχεται να «μεταφράζει» όσα μας λένε τα κατοικίδιά μας

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα μετατρέπει το γαύγισμα σε… λέξεις – Νέα πατέντα υπόσχεται να «μεταφράζει» όσα μας λένε τα κατοικίδιά μας

Μια επαναστατική κίνηση καταθέτοντας μία πατέντα που φιλοδοξεί να αποκρυπτογραφήσει τους ήχους των κατοικιδίων μας, προχώρησε ο τεχνολογικός κολοσσός της Baidu, η οποία είναι υπεύθυνη […]

Κύκλωμα Κτηματολογίου: «Μάρω, παίρνω πολλά εξτρά» – Οι διάλογοι των συλληφθέντων

Κύκλωμα Κτηματολογίου: «Μάρω, παίρνω πολλά εξτρά» – Οι διάλογοι των συλληφθέντων

Αποκαλυπτικές εικόνες έρχονται στο «φως», οι οποίες δείχνουν συναντήσεις της αρχηγού του κυκλώματος που δρούσε εντός του ελληνικού Κτηματολογίου με πελάτες στους οποίους έδινε τα έγγραφα […]

SOS από ξένη καθηγήτρια για τη Σαντορίνη: Τα υποθαλάσσια ηφαίστεια είναι ικανά για μεγάλες εκρήξεις

SOS από ξένη καθηγήτρια για τη Σαντορίνη: Τα υποθαλάσσια ηφαίστεια είναι ικανά για μεγάλες εκρήξεις

Μπορεί οι αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις οι οποίες για μήνες ταρακούνησαν τις νοτιοανατολικές Κυκλάδες, με επίκεντρο κυρίως τη Σαντορίνη και την […]

Όλα τα άρθρα της κατηγορίας »