Καλπάζει ο πληθωρισμός στην Τουρκία – Άγγιξε το 70% τον Απρίλιο

Καλπάζει ο πληθωρισμός στην Τουρκία – Άγγιξε το 70% τον Απρίλιο
REUTERS/Murad Sezer/File Photo

Ο πληθωρισμός της Τουρκίας επιταχύνθηκε στο 69,8% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο, ανακοίνωσε την Παρασκευή η στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Οι υψηλότερες αυξήσεις των τιμών καταναλωτή σε ετήσια βάση σημειώθηκαν στην εκπαίδευση, με άλμα 103,86%, και στα ξενοδοχεία, καφετέριες και εστιατόρια, με αύξηση 95,82%.

Σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός της Τουρκίας αυξήθηκε κατά 3,18%, με αιχμή τις αυξήσεις των τιμών στα αλκοολούχα ποτά και τον καπνό, καθώς και στα ξενοδοχεία, καφετέριες και εστιατόρια.Ο πληθωρισμός του Απριλίου σηματοδοτεί την υψηλότερη ετήσια αύξηση από τον Νοέμβριο του 2022, όταν ο πληθωρισμός ήταν περίπου 85%.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αύξησε το βασικό της επιτόκιο στο 50%, επικαλούμενη τη συνεχιζόμενη ανάγκη να αντιμετωπιστεί η άνοδος του πληθωρισμού στη χώρα. Η τράπεζα δήλωσε τον Μάρτιο ότι «η αυστηρή νομισματική στάση θα διατηρηθεί μέχρι να παρατηρηθεί σημαντική και διαρκής μείωση της υποκείμενης τάσης του μηνιαίου πληθωρισμού».

ΠΗΓΗ

Περισσότερα από την κατηγορία

Πήγαν στο Μεξικό για «θεραπείες» με βλαστοκύτταρα, γύρισαν με πολυανθεκτικές λοιμώξεις

Πήγαν στο Μεξικό για «θεραπείες» με βλαστοκύτταρα, γύρισαν με πολυανθεκτικές λοιμώξεις

Προειδοποίηση για κρούσματα πολυανθεκτικών λοιμώξεων εξέδωσαν τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) μετά την ανίχνευση επικίνδυνου βακτηρίου σε […]

Όλα τα άρθρα της κατηγορίας »