Deutsche Bank: Η θυγατρική της DWS διόγκωσε τις εισροές περιουσιακών στοιχείων πελατών κατά δισεκατομμύρια ευρώ

Deutsche Bank: Η θυγατρική της DWS διόγκωσε τις εισροές περιουσιακών στοιχείων πελατών κατά δισεκατομμύρια ευρώ

Μετά την δημόσια εγγραφή της, η DWS, διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων της Deutsche Bankενεπλάκη σε διάφορες περίεργες υποθέσεις που επέφεραν την εποπτεία αρχών.  Τώρα φέρεται να διόγκωσε το χρηματικό ποσό που κέρδισε από πελάτες κατά δισεκατομμύρια ευρώ μέσω λογιστικής προσέγγισης που έκρυβε χρόνια και η οποία τροφοδοτούσε μπόνους στελεχών.

Τα τριμηνιαία αποτελέσματα για την εισηγμένη στη Φρανκφούρτη εταιρεία, στην οποία η Deutsche Bank κατέχει μερίδιο 80%, τον περασμένο μήνα έδειξαν για πρώτη φορά πώς συμπεριέλαβε τις λεγόμενες συμβουλευτικές εντολές στα υπό διαχείριση περιουσιακά της στοιχεία και στις ετήσιες ροές.

Οι συμβουλευτικές εντολές έχουν χαμηλό περιθώριο κέρδους, όπου ένας διαχειριστής δίνει στον πελάτη γνώμες, αλλά ο πελάτης λαμβάνει τις δικές του ανεξάρτητες επενδυτικές αποφάσεις και διαφέρει από τα «υπό διαχείριση στοιχεία ενεργητικού» υψηλότερου περιθωρίου, όπου η εταιρεία λαμβάνει επενδυτικές αποφάσεις για λογαριασμό του πελάτη.

Deutsche Bank – Στο στόχαστρο των αμερικανικών αρχών η θυγατρική της DWS

Η DWS έκρυβε ότι τα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία περιλάμβαναν κάποια που διαχειρίζονταν τρίτοι μέχρι τα τέλη του 2022, μήνες μετά την ανατροπή του πρώην διευθύνοντος συμβούλου Ασόκα Βόρμαν, και ότι οι αλλαγές στην αγοραία αποτίμηση των συμβουλευτικών περιουσιακών στοιχείων συνυπολογίστηκαν στις ροές της. Ακόμη και τότε, η πρακτική αναφερόταν μόνο σε υποσημείωση.

Το μέγεθος των συμβουλευτικών περιουσιακών στοιχείων της DWS έχει αυξηθεί δυσανάλογα τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τις νέες αποκαλύψεις των Financial Times και ανθρώπους που είναι εξοικειωμένοι με ιστορικά δεδομένα.

Τρία άτομα με άμεση γνώση των εσωτερικών της DWS είπαν στους Financial Times ότι η εταιρεία άρχισε να δίνει έμφαση στην απόκτηση νέων συμβουλευτικών εντολών όταν ο Βόρμαν ανέλαβε στα τέλη του 2018, μήνες μετά την δημόσια εγγραφή της εταιρείας.

Μπόνους στελεχών

Από την IPO της, τα μπόνους για στελέχη και λοιπό προσωπικό συνδέονται άμεσα με τις καθαρές ροές.

Η πολιτική αμοιβών της DWS ανέθεσε στα στελέχη να αυξήσουν τις καθαρές εισροές ως ποσοστό των υπό διαχείριση περιουσιακών στοιχείων κατά 3 – 5% ετησίως. Το 2021 – το πρώτο έτος για το οποίο υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα – η διαχείριση του DWS πέτυχε το 150% του στόχου εισροών.

Η DWS είπε στους Financial Times ότι «οι εισροές συμβουλευτικών περιουσιακών στοιχείων, και ειδικότερα η συμπερίληψη των κινήσεων της αγοράς κατά τον υπολογισμό τους, δεν είχαν σημαντική επίδραση στις αποζημιώσεις των στελεχών σε κανένα έτος».

Είναι η δεύτερη φορά από την IPO του 2018 που η DWS αντιμετωπίζει ερωτήματα. Πέρυσι, η DWS πλήρωσε 19 εκατομμύρια δολάρια για να διευθετήσει κατηγορίες με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ σχετικά με greenwashing ενώη έρευνα των εισαγγελέων της Φρανκφούρτης βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων τον περασμένο μήνα ανέφερε για πρώτη φορά ότι οι συμβουλευτικές εντολές αποτελούσαν το 3,5% του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων χωρίς μετρητά το 2023, από 3% ένα χρόνο νωρίτερα. Το ίδιο έτος, ωστόσο, η γνωστοποίηση δείχνει ότι τα συμβουλευτικά περιουσιακά στοιχεία αντιπροσώπευαν το 27% του συνόλου των καθαρών εισροών εξαιρουμένων των μετρητών.

Τα έκρυβε επί χρόνια

Η DWS δεν είχεαποκαλύψει στοιχεία για εισροές συμβουλευτικών υπηρεσιών για χρόνια πριν από το 2022.

Ωστόσο, οι υπολογισμοί των FT δείχνουν ότι τα συμβουλευτικά περιουσιακά στοιχεία αντιπροσώπευαν τουλάχιστον το ένα πέμπτο όλων των μη ταμειακών εισροών DWS μεταξύ Ιουνίου 2018 και Μαρτίου 2024.

Τα συμβουλευτικά περιουσιακά στοιχεία υπερτριπλασιάστηκαν στα 29 δισ. ευρώ εκείνη την περίοδο, ενώ τα συνολικά υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία αυξήθηκαν κατά 36% στα 856 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το ιστορικό, τα συμβουλευτικά περιουσιακά στοιχεία αύξησαν τις αναφερόμενες καθαρές ροές της DWS για όλα τα έτη από το 2018.

Το 2020, σχεδόν το σύνολο των 10,8 δισ. ευρώ σε αναφερόμενες μη ταμειακές εισροές συνδέθηκε με συμβουλευτικά περιουσιακά στοιχεία, ανέφεραν οι πηγές. Αυτό οφειλόταν κυρίως σε μια εντολή πολλών δισεκατομμυρίων από τη Siemens, η οποία είχε εσφαλμένα καταχωρηθεί ως εντολή πολλαπλών περιουσιακών στοιχείων και επαναταξινομήθηκε ως συμβουλευτική εντολή στα τέλη του 2022, πρόσθεσαν.

Ο συνολικός αντίκτυπος στις ροές ήταν «άνευ σημασίας» όλα τα άλλα χρόνια, είπαν οι πηγές.

Αφού η DWS επαναδιατύπωσε τα δεδομένα για το 2023, μια εισροή 4,4 δισ. ευρώ στο υψηλό περιθώριο του διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων στην εμβληματική στρατηγική «ενεργών πολλαπλών περιουσιακών στοιχείων» έγινε εκροή 1,7 δισεκατομμυρίων ευρώ όταν αφαιρέθηκε μια συμβουλευτική εντολή για ένα άλλο γερμανικό blue-chip.

Ανορθόδοξη λογιστική

Η Αϊρίν Ροζέτο, αναλυτής διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων στην Keefe, Bruyette & Woods, είπε στους FT ότι η συμπερίληψη των αλλαγών στην αξία των συμβουλευτικών περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των συναλλαγματικών επιπτώσεων και της απόδοσης της αγοράς, στις ροές ήταν «ασυνήθης» και «δεν φαίνεται να συνάδει με βιομηχανική πρακτική».

Η DWS είπε στους FT ότι παρά τις αλλαγές στους ορισμούς των καθαρών ροών και περιουσιακών στοιχείων υπό διαχείριση στις οικονομικές της εκθέσεις, οι εσωτερικοί της ορισμοί ήταν «συνεπείς πριν από την αρχική δημόσια προσφορά», προσθέτοντας ότι «οι ετήσιες εκθέσεις και οι οικονομικές γνωστοποιήσεις μας ήταν πάντα ακριβείς».

Ο όμιλος είπε ότι οι αλλαγές στη γνωστοποίηση από τα τέλη του 2022 είχαν σκοπό να «παρέχουν περισσότερη διαφάνεια στη φύση των υπο διαχείριση περιουσιακών στοιχείων και των ροών μας».

Περισσότερα από την κατηγορία

Όλα τα άρθρα της κατηγορίας »