«Τυλίξτε ένα μπλουζάκι στο κεφάλι σας»: Το νέο trend που υπόσχεται ήρεμο ύπνο

«Τυλίξτε ένα μπλουζάκι στο κεφάλι σας»: Το νέο trend που υπόσχεται ήρεμο ύπνο

 

Αν δυσκολεύεστε να αποκοιμηθείτε, τότε μπορεί να φτάσετε στο σημείο να δοκιμάσετε τα πάντα για να ξεκουραστείτε. Τότε είναι που θα βρεθείτε στο κρεβάτι με ήχους βροχής να παίζουν, αρωματοθεραπεία να πλανάται στον αέρα και μια μάσκα ματιών υψηλής τεχνολογίας δεμένη στο πρόσωπό σας.

Αν αυτά τα hacks δεν κάνουν το κόλπο, ο αλγόριθμος του TikTok θα καταλάβει σύντομα τις συνήθειες σας ως προς την αϋπνία – πιθανώς επειδή κάνετε scrolling στις 3 το πρωί – και τότε είναι που θα αρχίσετε να βλέπετε τις πιο τυχαίες συμβουλές, όπως το πρόσφατο viral hack με το φούτερ. Αυτό το κόλπο, που μοιράστηκε η δημιουργός περιεχομένου @calliegaley, έχει σχεδόν 2,5 εκατομμύρια likes και πάνω από 10.000 σχόλια.

Στο βίντεο που αναρτήθηκε στις 20 Ιανουαρίου, η χρήστρια της εφαρμογής με το όνομα Galey λέει ότι έχει τον καλύτερο ύπνο της ζωής της από τότε που χάκαρε το σύστημα και άρχισε να κοιμάται με ένα μεγάλο φούτερ τυλιγμένο γύρω από το κεφάλι της, κάτι σαν μια τεράστια, βελούδινη μάσκα ματιών.

«Είναι τόσο άνετο. Δεν ξέρω πώς να το εξηγήσω», είπε ξαπλωμένη στο μαξιλάρι της. «Κάνει θαύματα».

Όταν κάποιος σχολίασε για να ρωτήσει πώς της ήρθε η ιδέα, η Galey είχε ένα απλό πράγμα να πει: «Απελπισία».

Παρακάτω, οι ειδικοί στον ύπνο εξηγούν όλα όσα πρέπει να ξέρετε για αυτό το hack, συμπεριλαμβανομένου του γιατί κάποιοι άνθρωποι το βρίσκουν τόσο άνετο.

Ενώ οι άνθρωποι μπορεί να τραβήξουν μια μπλούζα ή μια κουβέρτα πάνω από τα μάτια τους για να αποκλείσουν το φως όταν προσπαθούν να κοιμηθούν, το “sweatshirt hack” είναι μια στρατηγική τεχνική περιτύλιξης που χρησιμοποιεί τα μανίκια μιας μπλούζας.

Από εκεί, δένει τα μανίκια χαλαρά κάτω από το πηγούνι της και τα βάζει πίσω από το κεφάλι της, ώστε να παραμείνουν σταθερά στη θέση τους. Μετά από όλα αυτά, κοιμάται όλη τη νύχτα χωρίς να ξυπνάει – ένα επίτευγμα που ειλικρινά, για πολλούς, ακούγεται σαν όνειρο.

Γιατί λειτουργεί

Εκτός από το μπλοκάρισμα του φωτός και μερικών ξένων ήχων, υπάρχουν μερικοί λόγοι για τους οποίους το sweatshirt sleep hack έχει γίνει viral στο TikTok. Σύμφωνα με την Dr. Jessica Andrade, πιστοποιημένη ιατρό, πολλοί άνθρωποι θα το βρουν άνετο επειδή είναι μια μορφή τυλίγματος ή βαριάς κουβέρτας.

«Το swaddling – ή το να τυλίγεστε σφιχτά – είναι γνωστό ότι δημιουργεί αισθήματα άνεσης και ασφάλειας», λέει στο Bustle. «Είναι ο λόγος για τον οποίο τυλίγετε ένα μωρό ή τυλίγετε ένα κουτάβι με μια κουβέρτα. Ένα άνετο τύλιγμα μπορεί να είναι ανακουφιστικό για οποιονδήποτε, αλλά ειδικά για κάποιον που έχει άγχος».

«Επιπλέον, η ελαφρά πίεση που ασκεί το φούτερ θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα φαινόμενο που μοιάζει με κουκούλι, παρόμοιο με μια κουβέρτα με βάρη, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι προάγει τη χαλάρωση και βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου για ορισμένους ανθρώπους», λέει η Andrade.

Στο βίντεο, μπορείτε επίσης να δείτε ότι η Galey τυλίγει απαλά τα μανίκια του φούτερ κάτω από το πηγούνι της, το οποίο πιθανότατα προσθέτει ένα ακόμη στρώμα θαλπωρής και υποστήριξης. Σε αντίθεση με μια κανονική μάσκα ύπνου, η οποία καλύπτει μόνο τα μάτια σας, τα μανίκια της μπλούζας θα μπορούσαν να βοηθήσουν να κρατήσετε το πηγούνι και το κεφάλι σας στη θέση τους ενώ κοιμάστε, κάτι σαν μαξιλάρι ταξιδιού.

Γιατί δεν αντικαθιστά τη μάσκα ύπνου

Το sweatshirt sleep hack είναι ουσιαστικά μια DIY μάσκα ύπνου, η οποία όμως δεν είναι τόσο αποτελεσματική. Όμως, ενώ το φούτερ σας θα σας βοηθήσει να κοιμηθείτε σε περίπτωση ανάγκης, οι πραγματικές μάσκες ύπνου είναι κατασκευασμένες με υλικά που εμποδίζουν το φως και έχουν σχήμα που προσαρμόζεται στο πρόσωπό σας.

Φυσικά, μια πραγματική μάσκα ύπνου θα έχει επίσης έναν ιμάντα σχεδιασμένο να παραμένει στο πρόσωπό σας καθώς στριφογυρνάτε, ενώ ένα φούτερ θα πέσει αμέσως – εκτός αν κοιμάστε ανάσκελα και δεν κουνιέστε συχνά. Αν κινείστε πολύ τη νύχτα, το hack με το φούτερ μπορεί να μην είναι για εσάς.

Πόσο ασφαλές είναι;

Όπως λέει η Andrade, δεν είναι ασυνήθιστο για τους ανθρώπους να αναπτύσσουν ιδιόρρυθμες συνήθειες όταν προσπαθούν να κοιμηθούν – όπως το να κοιμάστε κάτω από ένα μαξιλάρι ή να τυλίγετε το κεφάλι σας σε ένα φούτερ – αλλά οι σπιτικές συνήθειες τακτικές συχνά έχουν πιθανά μειονεκτήματα.

Ένα αρνητικό του κόλπου με το φούτερ είναι ότι όλο το επιπλέον ύφασμα μπορεί να σας κάνει να ζεσταθείτε πολύ ιδιαίτερα αν το φούτερ σας είναι πολύ χνουδωτό.

Κάτω από το βίντεο της Galey, ένα άτομο σχολίασε: «Αυτό θα με έκανε να νιώσω πανικόβλητη και ασφυξία για κάποιο λόγο», ενώ ένα άλλο έγραψε: «Δύσκολο όχι. Αυτό θα μου προκαλούσε μια μεγάλη κρίση πανικού».

Βάζοντας τα μανίκια κάτω από το πηγούνι σας, διατρέχετε επίσης τον μικρό κίνδυνο να περιορίσετε τη ροή του αέρα σας. Για να μην αναφέρουμε ότι το ύφασμα θα μπορούσε να ερεθίσει το δέρμα σας ή να προκαλέσει φαγούρα, κάτι που δεν είναι θεμιτό όταν προσπαθείτε να κοιμηθείτε. Με βάση τα παραπάνω, το πώς αισθάνεστε για αυτό το hack θα εξαρτηθεί από τις προσωπικές σας προτιμήσεις. Η Galey το λατρεύει, το ίδιο και χιλιάδες άλλοι στην ενότητα των σχολίων της.

Πάντως πριν το δοκιμάσετε βεβαιωθείτε ότι το φούτερ δεν είναι πολύ στενό, δεν σας ζεσταίνει πολύ και δεν σας χαλάει την αναπνοή. Αν αισθάνεστε άβολα ή δεν έχετε τα αποτελέσματα που θέλετε, δεν πειράζει να το παραλείψετε και να δοκιμάσετε κάτι άλλο. Απλά ακούστε το σώμα σας και κάντε αυτό που σας βολεύει καλύτερα.

Περισσότερα από την κατηγορία

Η ύπουλη αυτοάνοση νόσος που αργεί να διαγνωστεί – Κάντε το πρώτο βήμα για την αντιμετώπισή της

Η ύπουλη αυτοάνοση νόσος που αργεί να διαγνωστεί – Κάντε το πρώτο βήμα για την αντιμετώπισή της

«ΠΕΣ ΤΟ ΔΥΝΑΤΑ. Μίλα για την Αξονική Σπονδυλοαρθρίτιδα». Η παγκόσμια βιοφαρμακευτική εταιρεία, μέσω της εκστρατείας ενημέρωσης προτρέπει τους ασθενείς, να […]

Όλα τα άρθρα της κατηγορίας »