Κωνσταντινούπολη: Πάσχα στην Πόλη των πόλεων

Κωνσταντινούπολη: Πάσχα στην Πόλη των πόλεων

Κωνσταντινούπολη. Πόλη των πόλεων, Μητρόπολη άνω των 20 εκατομμυρίων ανθρώπων και γέφυρα μεταξύ Ανατολής-Δύσης. Κάθε εποχή της ταιριάζει και, ειδικά, το ανοιξιάτικο Πάσχα. Ζεστές μέρες, μυρωδιές από μπαχαρικά (μαζί με καυσαέριο, σκόνη και βαβούρα) και γλυκιές βραδιές είναι η ουσία της άνοιξης στην giga μητρόπολη που ενώνει τόσο εύκολα δύο ηπείρους.

Πρώτη στάση με το που φθάσετε στην Πόλη, είναι μια βόλτα στον Μεγάλο Πεζόδρομο του Πέρα, γνωστό σήμερα ως İstiklal Caddesi. Η πάλαι ποτέ κεντρική αρτηρία της Πόλης εξακολουθεί σε μεγάλο βαθμό να ενώνει το ιστορικό κέντρο της Κωνσταντινούπολης δημιουργώντας μια νοσταλγική ατμόσφαιρα ανάμεσα στο κοσμοπολίτικο παρελθόν της μεγαλύτερης πόλης της Τουρκίας και το ραγδαία τεχνολογικά αναπτυσσόμενο σήμερα. Κτήρια της Μπελ Επόκ και ηλεκτρικές οθόνες ενώνονται άψογα στον δρόμο που δεν κοιμάται κυριολεκτικά ποτέ, χαρίζοντάς σας μια must βόλτα που δεν θα χορτάσετε εύκολα. Από τη μια, τα φωτισμένα κτήρια με την πολυτελή αρχιτεκτονική εποχής και, από την άλλη, το ατελείωτο πλήθος ανθρώπων που διασχίζει πότε βιαστικά και πότε χαλαρά τον τεράστιο πεζόδρομο είναι αρκετά, για να σας κάνουν να χάσετε την αίσθηση του χρόνου παρέα πάντα με το αγέραστο κόκκινο τραμ που κάνει την ίδια διαδρομή για περισσότερα από 130 χρόνια.

Περπατώντας μέχρι το τέλος της Ιστικλάλ, κατευθύνεστε μέσα από τα κατηφορικά στενά σοκάκια στον Γαλατά. Η διαδρομή, αν και απαιτεί γερές αντοχές στο περπάτημα λόγω των στενών πεζοδρομίων και των ατελείωτων παγίδων που κρύβουν τα πεζοδρόμια, είναι ένα σωστό ταξίδι στον χρόνο που σας δίνει την δυνατότητα να απαθανατίσετε την μοναδική αρχιτεκτονική της περιοχής γύρω από τον εμβληματικό πύργο του Γαλατα

Εδώ, μπορείτε να απολαύσετε έναν κλασικό τουρκικό καφέ ή τσάι, ενώ αν ο καιρός το σηκώνει, μπορείτε να δοκιμάσετε κι έναν κρύο καφέ ή χυμό για αναζωογόνηση. Φυσικά, αν είστε ζευγάρι, μπορείτε να ανεβείτε στον πύργο του Γαλατά ή απλώς να συνεχίσετε προς την γέφυρα Ατατούρκ με την θέα προς τον Κεράτιο κόλπο και τους ψαράδες που επίμονα ψάχνουν την ψαριά της μέρας πάνω από τα ρεύματα του Βοσπόρου.

Από το λιμάνι του Εμίνονου, ακριβώς δίπλα στην Αιγυπτιακή Αγορά, μπορείτε να συνεχίσετε την εξερεύνηση στην Πόλη περνώντας με τα πολίτικα βαπόρια εποχής στην ασιατική πλευρά ή στα Πριγκηπόννησα. Στα ασιατικά προάστια αρχής γενομένης από το Καντίκιοϊ, θα γνωρίσετε μια διαφορετική Πόλη, πιο νεανική, εναλλακτική, προοδευτική. Εδώ, μην φοβηθείτε να εξερευνήσετε το κέντρο του Καντίκιοϊ και τα υπέροχα καφέ του, ενώ μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε αυθεντικά τουρκικά πιάτα στα εστιατόρια της περιοχής.

Αν πάλι επιλέξετε να επισκεφθείτε τα Πριγκηπόννησα, μην παραλείψετε να εξερευνήσετε την Πρίγκηπο με το θρυλικό παϊτόνι, ενώ στη Χάλκη must-see είναι η θρυλική Θεολογική Σχολή με την τεράστια βιβλιοθήκη και την ακόμα πιο τεράστια ιστορία. Φυσικά, η διαδρομή μέχρι τα Πριγκηπόννησα είναι η τέλεια ευκαιρία να αρπάξετε μια γεύση της μαγευτικής αύρας του Βοσπόρου, όπου θα εκπλαγείτε με το πόσο εύκολα η θαλάσσια ηρεμία συνυπάρχει με την αστική βαβούρα.

Το βράδυ της Ανάστασης αξίζει να το ζήσετε με κάθε ευλάβεια και κατάνυξη στην έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Φανάρι. Η μυστηριακή ατμόσφαιρα στο κέντρο της Ορθοδοξίας και στον ναό του Αγίου Γεωργίου δεν περιγράφεται με απλά λόγια και σίγουρα είναι κάτι που πρέπει να ζήσετε, για να καταλάβετε. Εδώ, οι λειτουργίες και οι ακολουθίες μπορεί να είναι ίδιες, ωστόσο υπάρχει μια μικρή διαφορά. Στο Φανάρι, δεν θα δείτε πυροτεχνήματα και φανφάρες. Τα πράγματα είναι πολύ πιο ήσυχα και κατανυκτικά κυρίως λόγω και της θέσης του σύγχρονου Φαναρίου ακριβώς δίπλα σε μερικές από τις πιο υποβαθμισμένες συνοικίες της Πόλης. Ίσως, εδώ μάλλον μπορεί να καταλάβει κανείς και την ουσιαστική σημασία της γιορτής του Πάσχα.

Φεύγοντας από την Πόλη, δεν γίνεται να τελειώσετε τις διακοπές σας, χωρίς μια επίσκεψη στο ιστορικό Σουλταναχμέτ και την χαρακτηριστική πλατεία με τα μεγάλα παρτέρια που ενώνει το Μπλε Τζαμί και την Αγία Σοφία.

Παρά τις αλλαγές που έχουν επέλθει στο καθεστώς της Αγίας Σοφίας και τη μετατροπή της ξανά σε τζαμί, ο χώρος είναι επισκέψιμος μόνο στον γυναικωνίτη παρέχοντάς σας μόνο μια μερική άποψη της καθολικότητας του χώρου. Λίγο πιο δίπλα, μπορείτε να επισκεφθείτε την Μεγάλη Κινστέρνα, ενώ ένα-δύο δρόμους πιο πάνω θα βρείτε και την Σκεπαστή Αγορά, το πρώτο μεγάλο mall του κόσμου που κάποτε καθόριζε τις τιμές σε όλα τα γνωστά αγαθά.

Περισσότερα από την κατηγορία

Λέσβος: Ανθίζει και πάλι ο θρησκευτικός τουρισμός στο νησί

Λέσβος: Ανθίζει και πάλι ο θρησκευτικός τουρισμός στο νησί

Ο θρησκευτικός τουρισμός είχε ανθίσει στη Λέσβο πριν από περίπου δύο δεκαετίες. Ωστόσο, μνημόνια, κρίση, μεταναστευτικό αλλά και η πανδημία του κορονοϊού στη συνέχεια είχαν οδηγήσει […]

Λίμνη Πλαστήρα: Ιδανικός προορισμός για εναλλακτικές διακοπές και για το Πάσχα

Λίμνη Πλαστήρα: Ιδανικός προορισμός για εναλλακτικές διακοπές και για το Πάσχα

Χιονισμένη ή καταπράσινη, φθινοπωρινή ή ανοιξιάτικη, η λίμνη Πλαστήρα, στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, χαρίζει εικόνες σπάνιας ομορφιάς μέσα σε ένα […]

Πάσχα: Οι πιο δημοφιλείς προορισμοί για τις φετινές γιορτές – Αύξηση 20% στην κίνηση σε σχέση με πέρσι

Πάσχα: Οι πιο δημοφιλείς προορισμοί για τις φετινές γιορτές – Αύξηση 20% στην κίνηση σε σχέση με πέρσι

Την τιμητική τους θα έχουν οι νησιωτικοί προορισμοί της χώρας την περίοδο του Πάσχα με τους Έλληνες να χαρίζουν υψηλή πληρότητα στα […]

Όλα τα άρθρα της κατηγορίας »