Θανατηφόρος καύσωνας στην Ασία: Αδιανόητα ρεκόρ – Χιλιάδες νεκρά ψάρια στο Βιετνάμ

Θανατηφόρος καύσωνας στην Ασία: Αδιανόητα ρεκόρ – Χιλιάδες νεκρά ψάρια στο Βιετνάμ

Το ένα μετά το άλλο σπάνε τα ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών στο Βιετνάμ-και όχι μόνο- βυθίζοντας στην απόγνωση τους κατοίκους αυτής της χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Σύμφωνα με την Le Figaro, που επικαλείται επίσημα στοιχεία της τοπικής μετεωρολογικής υπηρεσίας, έσπασαν περισσότερα από 100 ρεκόρ θερμότητας τον Απρίλιο. Ο υδράργυρος έφτασε τους 44°C σε δύο πόλεις στην αρχή της εβδομάδας.

Αναλυτικότερα, ένας θανατηφόρος καύσωνας πλήττει τη Νότια και τη Νοτιοανατολική Ασία. Τις τελευταίες εβδομάδες ειδικά ακραία ζέστη έχει πλήξει την Ασία, από την Ινδία έως τις Φιλιππίνες, προκαλώντας θανάτους από θερμοπληξία και το κλείσιμο σχολείων.

Το Βιετνάμ αντιμετώπισε τρία ισχυρά κύματα καύσωνα τον Απρίλιο, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την Παρασκευή το Εθνικό Υδρομετεωρολογικό Κέντρο Προβλέψεων, με τον υδράργυρο να φτάνει τους 44 βαθμούς Κελσίου σε δύο πόλεις νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Αυτός ο αριθμός είναι ακριβώς κάτω από την υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στο Βιετνάμ, η οποία ήταν 44,2°C στις 7 Μαΐου 2023.

Συνολικά 102 μετεωρολογικοί σταθμοί κατέγραψαν ρεκόρ τον Απρίλιο, με το βόρειο και το κεντρικό Βιετνάμ να έχουν επηρεαστεί περισσότερο από τον καύσωνα, με θερμοκρασίες κατά μέσο όρο 2 με 4°C υψηλότερες από αυτές της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Επτά σταθμοί κατέγραψαν θερμοκρασίες που ξεπέρασαν τους 43°C την Τρίτη.

Εκατοντάδες χιλιάδες νεκρά ψάρια

Το πιο δραματικό σημάδι των ακραίων καιρικών φαινομένων, που έπληξαν το Βιετνάμ εμφανίστηκε στη νότια επαρχία Dong Nai, όπου εκατοντάδες χιλιάδες ψάρια πέθαναν σε μια περιοχή.

Πλάνα έδειξαν τους κατοίκους να βαδίζουν στη δεξαμενή Song May 300 εκταρίων, με το νερό μόλις να φαίνεται κάτω από έναν τεράστιο όγκο νεκρών ψαριών. Αυτή η μαζική θνησιμότητα αποδόθηκε στην έλλειψη νερού που προκλήθηκε από τον καύσωνα και την κακή διαχείριση.

Η μετεωρολογική υπηρεσία του Βιετνάμ προβλέπει νέα κύματα καύσωνα τον Μάιο, με θερμοκρασίες 1,5 έως 2,5 βαθμούς Κελσίου υψηλότερες από αυτές των προηγούμενων ετών.

Τι γίνεται στις άλλες χώρες της Ασίας

Ενώ ο Απρίλιος και ο Μάιος είναι συνήθως οι πιο ζεστοί μήνες του έτους στη Νοτιοανατολική Ασία, οι ειδικοί λένε ότι το φαινόμενο Ελ Νίνιο κάνει τη φετινή ζέστη ιδιαίτερα έντονη. Το Μπαγκλαντές και η Βιρμανία σημείωσαν επίσης θερμοκρασίες ρεκόρ τον Απρίλιο, η θερμοπληξία έχει σκοτώσει τουλάχιστον 30 ανθρώπους στην Ταϊλάνδη από την αρχή του έτους και οι υψηλές θερμοκρασίες ευθύνονται εν μέρει για μια θανατηφόρα έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών της Καμπότζης.

Καθολικοί επίσκοποι στις Φιλιππίνες προτρέπουν τους πιστούς να προσευχηθούν για βροχή και χαμηλότερες θερμοκρασίες μετά τον καύσωνα που ανάγκασε την κυβέρνηση να κλείσει δεκάδες χιλιάδες σχολεία.

Η ινδική μεγαλούπολη της Καλκούτας, στα ανατολικά της χώρας, υπέφερε από ζέστη, με τη θερμοκρασία να φτάνει τους 43°C κατά τη διάρκεια της πιο καυτής ημέρας του Απριλίου από το 1954. Ακόμη και το ορεινό Νεπάλ επηρεάστηκε, καθώς η κυβέρνηση εξέδωσε προειδοποιήσεις για την υγεία στα τέλη Μαΐου και οι πυροσβέστες μάχονται με τις πυρκαγιές του ασυνήθιστη κλίμακα.

Περισσότερα από την κατηγορία

Πήγαν στο Μεξικό για «θεραπείες» με βλαστοκύτταρα, γύρισαν με πολυανθεκτικές λοιμώξεις

Πήγαν στο Μεξικό για «θεραπείες» με βλαστοκύτταρα, γύρισαν με πολυανθεκτικές λοιμώξεις

Προειδοποίηση για κρούσματα πολυανθεκτικών λοιμώξεων εξέδωσαν τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) μετά την ανίχνευση επικίνδυνου βακτηρίου σε […]

Γυναικοκτονία στο Μενίδι: Τον εν διαστάσει σύζυγο της 40χρονης αναζητούν οι Αρχές – Τον είχε καταγγείλει 3 φορές

Γυναικοκτονία στο Μενίδι: Τον εν διαστάσει σύζυγο της 40χρονης αναζητούν οι Αρχές – Τον είχε καταγγείλει 3 φορές

Οι ρωσικές εισαγγελικές αρχές ζήτησαν την επιβολή ποινής 17ετούς κάθειρξης στον 77χρονο ρώσο επιστήμονα Ανατόλι Μασλόφ που κατηγορείται για «διαβίβαση απόρρητων πληροφοριών […]

Όλα τα άρθρα της κατηγορίας »