HΠΑ: Κατατέθηκε στο Κογκρέσο νομοσχέδιο για την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο

HΠΑ: Κατατέθηκε στο Κογκρέσο νομοσχέδιο για την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο

Την πλήρη άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία και την κατάργηση της ετήσιας ανανέωσης του, προβλέπει διακομματικό νομοσχέδιο που κατέθεσαν στη Βουλή των Αντιπροσώπων οι βουλευτές Γκας Μπιλιράκης, Κρις Πάπας, Ντίνα Τίτους, και Νικόλ Μαλλιωτάκη.

Το νομοσχέδιο με τίτλο «Νόμος για τον Τερματισμό του Κυπριακού Εμπάργκο» εξυπηρετεί τα στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ, όπως επισημαίνουν οι αμερικανοί νομοθέτες τονίζοντας ότι θα οδηγήσει σε περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων ΗΠΑ – Κύπρου.

Σύμφωνα με όσα ισχύουν έως σήμερα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πρέπει να πιστοποιεί κάθε χρόνο ότι η Κύπρος συνεχίζει να εκπληρώνει όλες τις προϋποθέσεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο «East Med Act» προκειμένου να δίνεται η άδεια για την ετήσια αναστολή του εμπάργκο. Εάν το νομοσχέδιο γίνει νόμος των ΗΠΑ, οι σχετικοί περιορισμοί και οι πιστοποιήσεις θα καταργηθούν και η άρση θα ανανεώνεται αυτόματα κάθε πέντε χρόνια.

Στο νομοσχέδιο αναφέρεται χαρακτηριστικά πως, η πεποίθηση που υπάρχει στο Κογκρέσο είναι ότι η Κύπρος έχει συμμορφωθεί επιτυχώς με τους όρους που ορίζονται στον Νόμο για την Ασφάλεια και την Ενεργειακή Συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο (East Med Act) του 2019 σχετικά με τις αμυντικές συμβάσεις. Επιπλέον, όπως αναφέρεται η κατάργηση της ετήσιας ανανέωσης της άρσης του εμπάργκο προωθεί τα συμφέροντα ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ευρώπη, με δεδομένο ότι συμβάλει στη μείωση των υφιστάμενων εξαρτήσεων για αμυντικό υλικό που έχει η Κύπρος από χώρες που δημιουργούν προκλήσεις στα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ως εκ τούτου, σημειώνεται ότι είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ: να συνεχίσει να υποστηρίζει τις προσπάθειες που διευκολύνουν τα Ηνωμένα Έθνη για μια συνολική διευθέτηση στο πρόβλημα της διχοτόμησης της Κύπρου και να ενισχύσει τη στρατηγική εταιρική σχέση και τη σχέση ασφάλειας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως προβλέπεται στον Νόμο για την Ασφάλεια και την Ενεργειακή Συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο του 2019. Επίσης να ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Εθνικής Φρουράς της Κυπριακής Δημοκρατίας και να ενισχύσει τα υφιστάμενα προγράμματα, όπως τη κοινή εκπαίδευση μεταξύ της Εθνοφρουράς της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Πολιτείας του Νιου Τζέρσεϊ υπό την αιγίδα του Προγράμματος Κρατικής Συνεργασίας του Υπουργείου Άμυνας. Και να ενταχθεί η Κυπριακή Δημοκρατία στο πρόγραμμα Συνεργασίας για την Ειρήνη του ΝΑΤΟ.

Από την ημερομηνία που θα γίνει νόμος των ΗΠΑ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δεν θα μπορεί να αρνείται εξαγωγές, επανεξαγωγές ή μεταφορές αμυντικού εξοπλισμού και υπηρεσιών που προορίζονται ή προέρχονται από την Κυπριακή Δημοκρατία. Αυτό καλύπτει τις περιπτώσεις όπου το αίτημα υποβάλλεται από ή για λογαριασμό της Κύπρου. Επίσης, βασική προϋπόθεση είναι ότι ο τελικός χρήστης του αμερικανικού αμυντικού εξοπλισμού ή υπηρεσιών να είναι η ίδια η Κυπριακή Δημοκρατία.

Προβλέπεται επίσης ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα έχει τη δυνατότητα να αναστείλει τις διατάξεις του νόμου για την περίοδο ενός οικονομικού έτους, εάν κρίνει ότι κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο για τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τέλος, το νομοσχέδιο προσφέρει τη δυνατότητα στον πρόεδρο των ΗΠΑ να λήξει την αυτόματη ανανέωση της άρσης του εμπάργκο μετά το πέρας μιας περιόδου πέντε ετών. Αυτή δυνατότητα ενεργοποιείται μετά την πάροδο πέντε ετών από την θέσπιση του νομοσχεδίου και θα μπορεί να ανανεώνεται εκ νέου μετά τη λήξη των επερχόμενων περιόδων των πέντε ετών. Ωστόσο, προβλέπεται ότι λίγο πριν από τέλος της πενταετίας, ο πρόεδρος θα πρέπει να υποβάλλει στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής και της Γερουσίας (Επιτροπές Εξωτερικών Σχέσεων και Ενόπλων Δυνάμεων) βεβαίωση ότι η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν συνεργάζεται πλέον με την κυβέρνηση των ΗΠΑ:στις προσπάθειες εφαρμογής μεταρρυθμίσεων σχετικά με την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και στα θέματα οικονομικής ρυθμιστικής εποπτείας. Και στη μη παροχή πρόσβασης σε ρωσικά στρατιωτικά σκάφη στα λιμάνια για ανεφοδιασμό και εξυπηρέτηση.

Περισσότερα από την κατηγορία

Πήγαν στο Μεξικό για «θεραπείες» με βλαστοκύτταρα, γύρισαν με πολυανθεκτικές λοιμώξεις

Πήγαν στο Μεξικό για «θεραπείες» με βλαστοκύτταρα, γύρισαν με πολυανθεκτικές λοιμώξεις

Προειδοποίηση για κρούσματα πολυανθεκτικών λοιμώξεων εξέδωσαν τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) μετά την ανίχνευση επικίνδυνου βακτηρίου σε […]

Γυναικοκτονία στο Μενίδι: Τον εν διαστάσει σύζυγο της 40χρονης αναζητούν οι Αρχές – Τον είχε καταγγείλει 3 φορές

Γυναικοκτονία στο Μενίδι: Τον εν διαστάσει σύζυγο της 40χρονης αναζητούν οι Αρχές – Τον είχε καταγγείλει 3 φορές

Οι ρωσικές εισαγγελικές αρχές ζήτησαν την επιβολή ποινής 17ετούς κάθειρξης στον 77χρονο ρώσο επιστήμονα Ανατόλι Μασλόφ που κατηγορείται για «διαβίβαση απόρρητων πληροφοριών […]

Αποκάλυψη για Φίτσο: Είχε προβλέψει τη δολοφονία του σε βίντεο κατονομάζοντας τους ηθικούς αυτουργούς

Αποκάλυψη για Φίτσο: Είχε προβλέψει τη δολοφονία του σε βίντεο κατονομάζοντας τους ηθικούς αυτουργούς

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από το Reuters/Radovan Stoklasa) δέχτηκε αρκετούς πυροβολισμούς στη διάρκεια ένοπλης επίθεσης εναντίον του χθες Τετάρτη […]

Όλα τα άρθρα της κατηγορίας »