Ψηφιακό παραμύθι με την βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης

Ψηφιακό παραμύθι με την βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης

Όταν η τεχνητή νοημοσύνη αναλαμβάνει καθήκοντα συγγραφέα, τότε ο κόσμος αρχίζει να ονειρεύεται σε μια νέα διάσταση.

Ο Δημήτρης Ευαγγέλου, Διευθυντής 1ου Εργαστηριακού Κέντρου Άρτας, είχε μια πρόκληση για τους μαθητές του, και εκείνοι άδραξαν την ευκαιρία για να συγγράψουν με την βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης ένα παραμύθι, όπως αυτά που θα διαβάζονται στο μέλλον.

Στα 30 χρόνια που εργάζεται σε δημόσιο σχολείο οι μαθητές του κατάφεραν να τον συγκινήσουν με τα επιτεύγματά τους, λέει ο κ. Ευαγγέλου.

Το πως εξελίχθηκε η διαδικασία εξηγεί ο μαθητής του λυκείου Παύλος Στασινούλας. «Αφού επέλεξαν τις καλύτερες ιδέες για το περιεχόμενο των τριών παραμυθιών έδωσαν εντολές στην ΑΙ να δημιουργήσει το κείμενο και τις εικόνες για το κάθε ένα παραμύθι».

«Μια νυχτοπεταλούδα συναντά ένα λουλούδι, μέσα από το οποίο βγαίνει μια νεράιδα, που προσφέρει ελπίδα στον κόσμο». Αυτή είναι η περίληψη μιας εκ των τριών ιστοριών. Η τεχνητή νοημοσύνη ανέλαβε να δημιουργήσει ένα παραμύθι με βάση μια νυχτοπεταλούδα και μετά στο play-ground η ΑΙ δημιούργησε τις εικόνες που το συνοδεύουν.

«Στόχος της προσπάθειας ήταν να συγκεκριμενοποιήσουν τα παιδιά την σκέψη τους και να ορίσουν παραμέτρους για το τι ακριβώς ήθελαν» σύμφωνα με τον κ. Ευαγγέλου. Έτσι, μαθαίνουν να φιλτράρουν το διαδίκτυο, τι έχει να τους προσφέρει και επιλέγουν τι επιθυμούν για να το υλοποιήσει η τεχνητή νοημοσύνη.

Προς το παρόν η συμμετοχή του ανθρώπου ως πιλότου, καθοδηγητή και εντολέα δείχνει αναγκαία. Όταν όμως η Γενική Τεχνητή Νοημοσύνη (AGI) αναλάβει δράση τότε ίσως τις προτάσεις για το τι θα ήθελε ένας χρήστης να τις υποβάλλει μια μηχανή, που θα κατευθύνει τις επιθυμίες και την σκέψη του.

Στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον οι αναγνώστες μικροί και μεγάλοι θα ζητούν κατά παραγγελία ένα μυθιστόρημα του “γούστου” τους και θα μπορούν να δίνουν την πλοκή και το τέλος που επιθυμούν. Οι συγγραφικοί πειραματισμοί με την ΑΙ σε κείμενα σαιξπηρικής γλώσσας έδωσαν αποτελέσματα. Ίσως όχι τόσο μεγάλης συναισθηματικής έντασης, αλλά ικανά να παραπλανήσουν έναν όχι ιδιαίτερα απαιτητικό αναγνώστη.

Ήδη σε κάποιες ειδήσεις και προβολές ντοκιμαντέρ σε διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα υπάρχει η υποσημείωση της συμμετοχής της ΑΙ, ενώ λογοτεχνικά κείμενα μοιάζουν να μην έχουν να ζηλέψουν κάτι από καταξιωμένες συγγραφικές πένες.

Περισσότερα από την κατηγορία

Μακροζωία: Πόσα χρόνια κερδίζουμε εάν αλλάξουμε συνήθειες στα 40, στα 50 ή στα 60

Μακροζωία: Πόσα χρόνια κερδίζουμε εάν αλλάξουμε συνήθειες στα 40, στα 50 ή στα 60

Δεν γυμναζόμαστε, δεν τρεφόμαστε σωστά, καταναλώνουμε αλκοόλ, καπνίζουμε, δεν κοιμόμαστε καλά και έχουμε άγχος. Ωστόσο, μελέτη δείχνει ότι ποτέ δεν είναι αργά για να […]

Μελέτη: Οι τοξικές ουσίες από τα μικροπλαστικά μπορούν να απορροφηθούν από το δέρμα

Μελέτη: Οι τοξικές ουσίες από τα μικροπλαστικά μπορούν να απορροφηθούν από το δέρμα

Οι τοξικές χημικές ουσίες που εμπεριέχονται σε πλήθος προϊόντων καθημερινής χρήσης, όπως ηλεκτρονικές συσκευές, έπιπλα, παιδικά καθίσματα και smartphones, μπορούν να μπορούν να […]

Πλαστικά: Παγκόσμια μελέτη αποκαλύπτει ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι ρυπαντές στον κόσμο

Πλαστικά: Παγκόσμια μελέτη αποκαλύπτει ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι ρυπαντές στον κόσμο

Κάθε χρόνο, ο κόσμος παράγει περίπου 400 εκατομμύρια μετρικούς τόνους πλαστικών απορριμάτων. Τουλάχιστον 14 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι καταλήγουν στους ωκεανούς, με […]

Η σημασία της φαρμακευτικής κάνναβης στην Ογκολογία

Η σημασία της φαρμακευτικής κάνναβης στην Ογκολογία

Το 7ο Ελληνικό Συνέδριο Ογκολογίας με τίτλο “Ανθρώπινο άγγιγμα στη ψηφιακή εποχή” διοργανώνεται από την Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ) και την Ελληνική Εταιρεία Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας (ΕΕΑΟ), από […]

Όλα τα άρθρα της κατηγορίας »