Λάρισα: 3η Τεχνική Συνάντηση του Ευρωπαϊκού Έργου REXUS στο ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδας

Λάρισα: 3η Τεχνική Συνάντηση του Ευρωπαϊκού Έργου REXUS στο ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδας

Θα θέλαμε να σας προσκαλέσουμε στην 3η Τεχνική Συνάντηση του Ευρωπαϊκού Έργου REXUS που θα πραγματοποιηθεί στο ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδας, Καψούρη 4, στη Λάρισα την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024, 09:00 – 14:00, υπό τον συντονισμό του Ινστιτούτου Εδαφοϋδατικών Πόρων του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού – ΔΗΜΗΤΡΑ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης θα παρουσιαστούν τα επιστημονικά τεκμηριωμένα μέτρα στα οποία κατέληξε η συμμετοχική διαδικασία του Έργου για την αποτελεσματική διαχείριση του Συστήματος Νερού-Ενέργειας-Αγροδιατροφής-Περιβάλλοντος (Water-Energy-Food-Ecosystems (WEFE) Nexus) και τηνπροσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή στη λεκάνη απορροής του Πηνειού. Το σύνολο των τεχνικών μέτρων υψηλής ιεράρχησης που προκρίθηκαν από το Έργο έχουν υιοθετηθεί και συμπεριληφθεί στην 2η Αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Λεκάνης Απορροής του Πηνειού.

Τα μέτρα αυτά είναι το αποτέλεσμα διετούς συμμετοχικής διαδικασίας με την ενεργή εμπλοκή εκπροσώπων όλων των τομέων και με εφαρμογή πρωτοποριακών επιστημονικών μεθόδων και κριτηρίων. Η υιοθέτηση και εφαρμογή, μεταξύ άλλων, μη παρεμβατικών φιλοπεριβαλλοντικών μέτρων χαμηλού κόστους, θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση της κατανάλωσης νερού και προστασία των εδαφικών πόρων, χωρίς επηρεασμό της αγροτικής παραγωγής, ακόμα και κάτω από δυσοίωνα σενάρια κλιματικής αλλαγής. Αυτό έδειξαν οι μαθηματικές προσομοιώσεις που εκτελέστηκαν από την ερευνητική ομάδα, η οποία περιλαμβάνει 19 επιστημονικούς εταίρους από 7 Ευρωπαϊκές χώρες.

Στο πλαίσιο της καινοτόμου επιστημονικής προσέγγισης του Έργου, οι συμμετέχοντες ανέλυσαν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η λεκάνη του Πηνειού, συνδιαμόρφωσαν ποσοτικοποιημένους στόχους και κατέληξαν από κοινού σε μια σειρά από ρεαλιστικά μέτρα με στόχο την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών και οικονομικών προκλήσεων της περιοχής και αφορούν:

Ø  στη διαχείριση και βελτιστοποίηση της χρήσης υδατικών πόρων (τομέας Νερού)

Ø  στη βελτιστοποίηση της ενεργειακής απόδοσης (τομέας Ενέργειας)

Ø  στη βιωσιμότητα της γεωργίας μέσω μεθόδων αγρο-οικολογίας (τομέας Αγροδιατροφή)

Ø  στην αντιπλημμυρική προστασία μέσω φιλοπεριβαλλοντικών μέτρων (τομέας Περιβάλλοντος)

 

Στη συνάντηση, θα αναλυθούν τα μελλοντικά σενάρια θετικών επιπτώσεων από την εφαρμογή τους, ενώ οι συμμετέχοντες θα συνδιαμορφώσουν τον οδικό χάρτη για την υλοποίησή τους. Τέλος, θα παρουσιαστούνεπικαιροποιημένα επιστημονικά ευρήματα, εργαλεία και μέθοδοι που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του Έργου, όπως το ολοκληρωμένο μετα-μοντέλο που αναλύει εναλλακτικά σενάρια διαχείρισης του WEFE Nexus στη λεκάνη του Πηνειού.

 

Πρόκειται για την τελική τεχνική συνάντηση του Έργου με τη συμμετοχή των ενδιαφερόμενων μερών του προγράμματος που εκπροσωπούν όλους τους τομείς του WEFE Nexus (Νερό, Γεωργία, Περιβάλλον και Ενέργεια) και όλα τα διοικητικά επίπεδα (ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ, ΥΠΕΝ, ΥΠΑΑΤ, συνεταιρισμοί, επιχειρήσεις κ.α).

 

Λίγα λόγια για το Έργο:

To REXUS, είναι μια Δράση Έρευνας και Καινοτομίας, που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Ορίζοντας 2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υλοποιείται από μία κοινοπραξία 17 εταίρων από 7 διαφορετικές χώρες (Ελλάδα, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Ολλανδία, Ρουμανία και Κολομβία). H λεκάνη του Πηνειού αποτελεί μία από τις πέντε πιλοτικές περιοχές του έργου.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, επιστημονικά ινστιτούτα -από κοινού-αναλύουν, συνδυάζουν και συνθέτουνγια πρώτη φορά επιστημονικά δεδομένα για τους τομείς ενέργειας-αγροτικής παραγωγής-νερού και οικοσυστημάτων και των μεταξύ τους σχέσεων και αλληλεπιδράσεων υπό το πρίσμα της κλιματικής αλλαγής, με σκοπό να διαμορφώσουν και να προτείνουν συγκεκριμένα μέτρα που θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητα των πόρων και των κοινωνιών απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι συγκεκριμένοι τομείς. Τα μέτρα αυτά θα συνδιαμορφωθούν με τη συμβολή και προς όφελος όλων των άμεσα ενδιαφερομένων, οι οποίοι για πρώτη φορά συναντιούνται και συζητούν προκειμένου να συνδιαμορφώσουν κοινές προτάσεις για το μέλλον του τόπου τους.

 

Περισσότερα από την κατηγορία

Αυγενάκης στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας: Επτά μέτρα για το μέλλον της ευρωπαϊκής γεωργίας

Αυγενάκης στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας: Επτά μέτρα για το μέλλον της ευρωπαϊκής γεωργίας

Απαιτούνται αποφάσεις για προστασία των αγροτών από αθέμιτες εμπορικές πρακτικές τρίτων χωρών Η γεωργία να παραμείνει βασικός στρατηγικός τομέας της […]

Νέους δρόμους συνεργασίας στα αγροτικά προϊόντα ανοίγει η συνάντηση Αυγενάκη με τον Κινέζο ομόλογό του

Νέους δρόμους συνεργασίας στα αγροτικά προϊόντα ανοίγει η συνάντηση Αυγενάκη με τον Κινέζο ομόλογό του

Συμφωνίες για ανάληψη πρωτοβουλιών που θα εμβαθύνουν τις σχέσεις Ελλάδας – Κίνας στον πρωτογενή τομέα Σε θερμό κλίμα συνεργασίας πραγματοποιήθηκε […]

Όλα τα άρθρα της κατηγορίας »