ΕΚΛ για απεργία στις 17 Απριλίου: Όλοι στην απεργιακή συγκέντρωση στην Κεντρική Πλατεία

ΕΚΛ για απεργία στις 17 Απριλίου: Όλοι στην απεργιακή συγκέντρωση στην Κεντρική Πλατεία

Ανακοίνωση

Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για την επιτυχία της απεργίας στις 17 Απρίλη.

Όλοι στην Απεργιακή Συγκέντρωση 10:30πμ στην Κ.Πλατεία

Βγαίνουμε μπροστά για αυξήσεις στους μισθούς, για κατάργηση των αντεργατικών νόμων που υπονομεύουν τις συλλογικές συμβάσεις! Για την αποκατάσταση της ζωή μας ! Για να σταματήσει η εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους!

Ως εδώ! Διεκδικούμε όλα όσα είναι αναγκαία για μια αξιοπρεπή ζωή! Δε δεχόμαστε να δουλεύουμε χωρίς συλλογικές συμβάσεις, με μισθούς και μεροκάματα που δε φτάνουν να καλύψουν τις βασικές και οξυμένες ανάγκες.

Όταν…

…τουλάχιστον 2,66 εκατομμύρια κάτοικοι βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού(υπολογίζοντας με 500 ευρώ μηνιαίο εισόδημα…).

….. οι δαπάνες για τρόφιμα έχουν αυξηθεί κατά 37% συγκριτικά με το 2011, αλλά ο μισθός «πήρε» μόνο ψίχουλα (από 751 ευρώ στα 830), ενώ μεσολάβησαν τα μνημόνια και η ενίσχυση του αντεργατικού οπλοστασίου τα προηγούμενα χρόνια.

…το 33% των χαμηλόμισθων εργαζομένων να αναγκάζονται να επιβιώνουν με μισθούς των 400€ και 500€.

…. 122.375 συνάδελφοί μας έκαναν και δεύτερη δουλειά το 2023 για να τα βγάλουν πέρα, όταν το 2013 ήταν 36.235 (στοιχεία ΕΡΓΑΝΗ), αύξηση δηλαδή 338%!

Γιατί με τους αντιλαϊκούς νόμους που έχουν ψηφίσει η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ έχουν σχεδόν καταργηθεί οι κλαδικές και επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Κρατάνε παγωμένες τις τριετίες για τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων, κλέβοντας τις τριετίες που δούλεψαν οι εργαζόμενοι την περίοδο 2012- 2023.

Όσο για την πολυδιαφημιζόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού τα ψέματα της κυβέρνησης καταρρέουν μπροστά στην ίδια την πραγματικότητα που ζούμε οι εργαζόμενοι. Οι μισθοί δε φτάνουν για να ζήσουμε οι ίδιοι και οι οικογένειές μας.

Γιατί τελικά τίποτα δεν άλλαξε στη ζωή του 67% των εργαζομένων που ήδη αμείβονται με ονομαστικό μεικτό μισθό ίσο και πάνω από το νέο κατώτερο μισθό (στοιχεία ΕΡΓΑΝΗ). Όταν ο μέσος μισθός μέσα σε πάνω από 10 χρόνια μειώθηκε κατά 26,77%(1038,23 το 2023 από 1417,84 ευρώ το 2010).

…. το 50% των προσλήψεων που γίνονται τα τελευταία χρόνια είναι μερικής απασχόλησης ή με το καθεστώς άλλων μορφών ελαστικής απασχόλησης.

… οι εργαζόμενοι δουλεύουν έως και 10 ώρες την εβδομάδα απλήρωτες υπερωρίες.

Από τη άλλη οι 500 μεγαλύτεροι επιχειρηματικοί όμιλοι στην Ελλάδα εξασφάλισαν κέρδη 25,1 δισ. ευρώ, σπάζοντας κάθε ρεκόρ.

Σε αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση φέρνει νέα μέτρα και νόμους στην υγεία και την παιδεία μετατρέποντάς τα ακόμη περισσότερο σε πανάκριβα εμπορεύματα (ιδιωτικά πανεπιστήμια, απογευματινά χειρουργεία κα) .

Την ίδια στιγμή στην πόλη μας είμαστε αντιμέτωποι με τα δύο Νοσοκομεία να «νοσούν» από βασικές ειδικότητες, με μεγάλες ελλείψεις ιατρικού εξοπλισμού, με ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ ακριβοπληρώνουμε για γιατρούς, για φάρμακα, για εξετάσεις, για θεραπείες.

Την ίδια στιγμή που στενάζουμε στις δαγκάνες της ακρίβειας και απουσιάζουν κρίσιμες υποδομές και προσωπικό στην υγεία, στην παιδεία, στις κοινωνικές υπηρεσίες, η κυβέρνηση αφαιρεί από τον ιδρώτα μας 7 δισ. ευρώ το χρόνο σε ΝΑΤΟϊκούς εξοπλισμούς και πολεμικές αποστολές που εμπλέκουν ακόμα πιο βαθιά τη χώρα μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ. Η πόλη μας γίνεται όλο και περισσότερο στόχος αντιποίνων, όλο και περισσότερο μεγαλώνει ο κίνδυνος για την εργατική τάξη το λαό, τη νεολαία της πόλης να πληρώσει και σε αίμα την εμπλοκή στους ΝΑΤΟικους πολεμικούς σχεδιασμούς. Ας τα σκεφτούμε όλοι καλά όλα αυτά μετά κι από τις τελευταίες εξελίξεις…

Συγχρόνως εδώ στη περιοχή μας έχουν περάσει 7 μήνες από τις καταστροφικές πλημμύρες και μέχρι σήμερα τα μέτρα στήριξης από την πλευρά της κυβέρνησης, της περιφέρειας και των Δήμων είναι σχεδόν ανύπαρκτα σε σχέση με τα τεράστια προβλήματα. Ουσιαστικές απαντήσεις, μέτρα και χρονοδιαγράμματα δεν υπάρχουν, γιατί αποβλέπουν και

ελπίζουν στο να συνηθίσουμε αυτή την κατάσταση για να απογοητευτούμε και να παραιτηθούμε!

Με κάθε τρόπο πληρώνουμε τους περίφημους στόχους θωράκισης αυτής της οικονομίας των επιχειρηματικών ομίλων .

Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε να έρχεται σε εμάς ο λογαριασμός των ανατιμήσεων στα Super Market, να περιμένουμε τα τάχα εποχικά καλάθια ανακούφισης για τα Χριστούγεννα, το Πάσχα, το καλοκαίρι για να ανταποκριθούμε. Δεν μπορούμε να δεχόμαστε ως φυσιολογικό να αναστενάζουμε σε κάθε λογαριασμό για το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, τη βενζίνη, το ηλεκτρικό ρεύμα, για να μη θιχτεί η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε είναι αυτός που δείχνουν δεκάδες χώρους δουλειάς και κλάδους αυτήν την περίοδο πραγματοποιούνται αγώνες για αυξήσεις στους μισθούς και υπογραφή συλλογικών συμβάσεων. Υπάρχουν κατακτήσεις, υπογράφονται συμβάσεις σε εργοστάσια μετά από πολλά χρόνια, οργανώνεται μεγάλο μέρος των εργαζομένων στη βάση της διεκδίκησης και όχι της μοιρολατρίας.

17 Απρίλη Απεργούμε ξανά για τις ζωές μας διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθούς, μέτρα πραγματικής ανακούφισης που θα προστατεύουν το εργατικό- λαϊκό εισόδημα, για την συνολική προστασία της ζωής μας.

Παλεύουμε για:

Ø Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς. Κατάργηση των αντεργατικών νόμων και επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στα συνδικάτα.

Ø Αύξηση του κατώτερου μισθού στα 900€. Ρήτρα αναπροσαρμογής των μισθών που να καλύπτει τις συνεχώς αυξανόμενες τιμές στα προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης.

Ø Καθολική επαναφορά των τριετιών ενσωματώνοντας την περίοδο 2012 – 2023.

Ø Επαναφορά της αρχής της ευνοϊκότερης σύμβασης, της μετενέργειας κοκ.

Ø Επαναφορά Δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα, το επίδομα αδείας στους δημόσιους υπαλλήλους.

Ø Επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτερου μισθού για όλους τους ανέργους.

Ø Σταθερή δουλειά με δικαιώματα, 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο. Καμία ανοχή στα ωράρια εξόντωσης των εργαζομένων, στις ελαστικές μορφές απασχόλησης και στις απλήρωτες υπερωρίες.

Ø Ρεύμα φθηνό για το λαό. Με κατάργηση των έμμεσων φόρων και πλαφόν στις τιμές της ενέργειας και των καυσίμων. Κατάργηση του χρηματιστηρίου της Ενέργειας.

Ø Κατάργηση του ΦΠΑ και πλαφόν στις τιμές των προϊόντων πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης όπως τα τρόφιμα, τα βρεφικά είδη, είδη προσωπικής υγιεινής κ.α

Ø Αφορολόγητο όριο 12.000€ προσαυξημένο κατά 3.000€ για κάθε παιδί. Κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης.

Ø Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα εργατικά νοικοκυριά.

Ø Άμεσες αποζημιώσεις στο 100% των καταστροφών σε όλους τους πληγέντες.

Ø Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος.

Ø Τώρα έργα αποκατάστασης και αντιπλημμυρικής θωράκισης σε όλη τη Θεσσαλία

Ø Όχι στα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία. Να μην κλείσει, να μη συγχωνευτεί κανένα τμήμα, κλινική, νοσοκομείο, κέντρο υγείας. Να επαναλειτουργήσουν πλήρως τα νοσοκομεία, το σύνολο των δομών που έκλεισαν λόγω περικοπών.

Ø Εξασφάλιση από το κράτος της δωρεάν, πλήρους & απρόσκοπτης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και νοσηλείας σε όλους. Δωρεάν όλες οι ιατρικές, διαγνωστικές,, προληπτικές εξετάσεις, τα φάρμακα, τα εμβόλια

Ø Όχι στις ΝΑΤΟικές δαπάνες – Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Να γυρίσει πίσω η φρεγάτα «ΥΔΡΑ».

Ø Να φύγει το Ευρωστρατηγείο (Hellenic European Union Operations Headquarters EL EU OHQ) από την 1η Στρατιά. Να μην αξιοποιηθεί ως κέντρο επιχειρήσεων της επιχείρησης «ASPIDES» της ΕΕ, όπως και καμία άλλη υποδομή.

Ø Να κλείσουν οι αμερικανικές βάσεις στην 110 Πτέρυγα Μάχης, στο Στεφανοβίκειο, στη Σούδα, στην Αλεξανδρούπολη και σ’ όλη τη χώρα.

Ø Αποφασιστική ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης για Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, υπηρεσίες κοινωνικής πολιτικής των δήμων, για την προστασία από φυσικές καταστροφές. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλους αυτούς τους κρίσιμους τομείς.

Ø Να σταματήσει εδώ και τώρα το αίσχος των πλειστηριασμών. Επιδότηση ενοικίου με διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης και αύξηση της επιδότησης”.

Περισσότερα από την κατηγορία

Χρηματοδότηση με 315,34 εκατ. ευρώ της κατασκευής σε Λάρισα – Φθιώτιδα του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού σταθμού στην Ευρώπη

Χρηματοδότηση με 315,34 εκατ. ευρώ της κατασκευής σε Λάρισα – Φθιώτιδα του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού σταθμού στην Ευρώπη

Στην υπογραφή σύμβασης χρηματοδότησης της Ενιπέας Μονοπρόσωπη Α.Ε., θυγατρική της εταιρείας Lightsource bp, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και […]

Όλα τα άρθρα της κατηγορίας »