Δήμος Φαρσάλων: Υποχρέωση των ιδιοκτητών ο καθαρισμός των οικοπέδων

Δήμος Φαρσάλων: Υποχρέωση των ιδιοκτητών ο καθαρισμός των οικοπέδων

Ο Δήμος Φαρσάλων ενημερώνει τους ιδιοκτήτες οικοπέδων και λοιπών ακάλυπτων χώρων πως εν όψει της αντιπυρικής περιόδου οφείλουν να μεριμνούν για την καθαριότητα των χώρων τους.

Η υπηρεσία Πρασίνου με δικά της μέσα μεριμνά, πέραν των άλλων έργων της, για το κόψιμο των χόρτων σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους, για λόγους ευπρεπισμού του αστικού περιβάλλοντος, για την πρόληψη πυρκαγιών και για την εξάλειψη ποικίλων άλλων κινδύνων.

Επειδή ωστόσο, οι λόγοι αυτοί δεν συντρέχουν μόνο για τους δημοτικούς χώρους αλλά και για τα οικόπεδα όλων των πολιτών, ο Δήμος απευθύνει έκκληση προς όλους τους πολίτες να προβούν άμεσα στον καθαρισμό τους, ώστε να αποφευχθεί κάθε κίνδυνος πυρκαγιάς που μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες, αλλά και για τη δημόσια ασφάλεια.

Επισημαίνεται ότι, η παράλειψη της υποχρέωσης καθαρισμού οικοπέδων που βρίσκονται μέσα σε δημοτικές και τοπικές κοινότητες και σε ακτίνα 100μ. από τα όρια αυτών, συνεπάγεται ποινικές κυρώσεις για τους ιδιοκτήτες τους, όπως και τον καταλογισμό της δαπάνης καθαρισμού τους.

Σύμφωνα με τα όσα ορίζει η υπ’ αρ. 20/2023 πυροσβεστική διάταξη και ο Ν.3852/2010 «οι ιδιοκτήτες, νομείς και επικαρπωτές των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται εντός πόλεων, κωμοπόλεων και οικισμών και σε απόσταση μέχρι 100 μέτρων από τα όρια τους, υποχρεούνται στην αποψίλωση αυτών από τα ξερά χόρτα και στην απομάκρυνση τους, την απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών ή εκρήξιμων υλικών ή αντικειμένων που βρίσκονται μέσα σε αυτούς, προς αποτροπή του κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασης της, καθώς και στη λήψη κάθε άλλου κατά περίπτωση μέτρου που αποβλέπει στην αποφυγή αιτίων και τη μείωση του κινδύνου από πυρκαγιά. Στους χώρους αυτούς απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς, η απόρριψη αναμμένων τσιγάρων – σπίρτων και άλλων υλών από 1ης Μαΐου μέχρι 31ης Οκτωβρίου κάθε έτους».

Ο απαιτούμενος καθαρισμός περιλαμβάνει:

α. Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα.

β. Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.

γ. Αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους, ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου.

δ. Αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους.

ε. Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων.

στ. Οι υπόχρεοι οφείλουν να μεριμνούν για την ασφαλή συλλογή και μεταφορά όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού της. Απαγορεύεται η εγκατάλειψη, η απόρριψη ή η ανεξέλεγκτη διαχείρισή τους.

Σε αντίθετη περίπτωση θα εφαρμοστούν τα οριζόμενα στο άρθρο 5 της υπ’ αρ. 20/2023 πυροσβεστικής διάταξης και οι αντίστοιχες κυρώσεις που αυτό προβλέπει.

Η ασφάλεια και η δημόσια υγεία είναι υποχρέωση και καθήκον όλων μας και για το λόγο αυτό οφείλουμε όλοι οι δημότες να προβαίνουμε στις απαραίτητες ενέργειες προς αποφυγή κάθε δυσάρεστης συνέπειας που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή και τις περιουσίες όλων μας”, καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Περισσότερα από την κατηγορία

Εκδηλώσεις μνήμης από τον Δήμο Φαρσάλων για τους πατριώτες που εκτελέστηκαν από ιταλικά στρατεύματα κατοχής σε Δενδράκια και Σιδηροδρομικό Σταθμό

Εκδηλώσεις μνήμης από τον Δήμο Φαρσάλων για τους πατριώτες που εκτελέστηκαν από ιταλικά στρατεύματα κατοχής σε Δενδράκια και Σιδηροδρομικό Σταθμό

Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης πραγματοποίησε ο Δήμος Φαρσάλων για τους 40 εκτελεσθέντες πατριώτες που έπεσαν ηρωικά για την πατρίδα στις […]

Εσκίογλου για εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου: «Οι πρόγονοί μας απέδειξαν ότι το ακατόρθωτο είναι ελάχιστο μπροστά στο Δίκαιο»

Εσκίογλου για εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου: «Οι πρόγονοί μας απέδειξαν ότι το ακατόρθωτο είναι ελάχιστο μπροστά στο Δίκαιο»

Μήνυμα του Δημάρχου Φαρσάλων και Αντιπροέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας κ. Μάκη Εσκίογλου, για τη σημερινή Εθνική Επέτειο: «Τιμάμε […]

Συνάντηση Εσκίογλου με Ταχιάο – Προτεραιότητα η αποκατάσταση της γέφυρας της Αμπελιάς

Συνάντηση Εσκίογλου με Ταχιάο – Προτεραιότητα η αποκατάσταση της γέφυρας της Αμπελιάς

Την περασμένη Παρασκευή 8 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε τεχνική σύσκεψη στο Δημαρχείο Φαρσάλων μεταξύ του Υφυπουργού Υποδομών κ. Νίκου Ταχιάου και του Δημάρχου Φαρσάλων […]

Όλα τα άρθρα της κατηγορίας »