Βάσος Καραμπίλιας: «Η ιστορία γράφει για ένα έκθετο πολιτικό σύστημα, που όλοι μα όλοι στο τέλος είναι “περαστικοί”…»

Βάσος Καραμπίλιας: «Η ιστορία γράφει για ένα έκθετο πολιτικό σύστημα, που όλοι μα όλοι στο τέλος είναι “περαστικοί”…»

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε στη δημοσιογράφο κ. Ελευθερία Τζανακούλη ο δικηγόρος Αθηνών κ. Βάσος Καραμπίλιας με εξειδίκευση στο Αθλητικό δίκαιο, μέλος του Μητρώου στελεχών της Ν.Δ και Επιστημονικός συνεργάτης στη Βουλή των Ελλήνων.


1. Ποια η άποψη σας κ. Καραμπίλια για την γενικευμένη Τουρκική προκλητικότητα;

Τους τελευταίους μήνες, ο μόνιμος ταραξίας της Μεσογείου έχει επιδοθεί σε μία τακτική ανούσιας επίδειξης ισχύος στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, την ίδια στιγμή που σύσσωμη η παγκόσμια κοινότητα καταδικάζει τις ενέργειες αυτές, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να επιβάλλει κυρώσεις. Θεωρώ ότι ο Τούρκος Πρόεδρος αν και απομονωμένος πλέον, μέσα από αυτές τις προκλητικές ενέργειες, ψάχνει τρόπους προκειμένου από τη μία να συσπειρώσει το εθνικιστικό του κοινό στα βάθη της χώρας του, και από την άλλη να στρέψει αλλού τα βλέμματα και τις συζητήσεις. Θυμίζω ότι το αστικό κράτος της Τουρκίας, ανησυχεί πρωτίστως για τα θέματα της οικονομίας, όπου εκεί ο Ερντογάν μέχρι τώρα, παίρνει κάτω από τη βάση. Η Ελλάδα, στα πλαίσια πάντα των κανόνων του διεθνούς δικαίου, του δικαίου της θάλασσας αλλά και της καλής γειτονίας, πρέπει να συνεχίσει να ισχυρίζεται με πυγμή, ότι επιδιώκει την ειρηνική συνύπαρξη στις περιοχές των χερσαίων και θαλασσίων συνόρων της, χωρίς όμως την παραμικρή υπαναχώρηση ή απειλή των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

 2. Πως κρίνετε μέχρι τώρα την αντίδραση της κυβέρνησης όσον αφορά την πανδημία;

Από αυτή την κρίση πρέπει να βγούμε ενωμένοι και με τις λιγότερες δυνατές ανθρώπινες απώλειες. Μιλάμε για μία κατάσταση πρωτόγνωρη και έκτακτη, με δραματικές ήδη επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία. Χώρες πολύ ισχυρότερες οικονομικά από την Ελλάδα, αντιμετωπίζουν ήδη μεγαλύτερες απώλειες του ΑΕΠ τους. Για να συνέλθει η οικονομία, είναι ανάγκη να κερδίσουμε αρχικά το στοίχημα της δημόσιας υγείας. Παρά τις ανεύθυνες κραυγές να αρχίσουν να πέφτουν χρήματα από τον ουρανό, και ειδικά για μία χώρα που πέρασε μία εξαιρετικά δύσκολη δεκαετία δημοσιονομικά, η Κυβέρνηση φρόντισε ορθά από τη μία να σταθεί με έκτακτα μέτρα στο πλευρό των πολιτών, και από την άλλη να αναδιαμορφώσει ένα ικανό μεν, αλλά αδύναμο σύστημα Υγείας. Ήδη είχαμε μέτρα στήριξης εργαζομένων και νοικοκυριών, νέες μειώσεις φόρων και εισφορών, πολλαπλά μέτρα – αντίβαρα υπέρ των επιχειρήσεων, προσλήψεις και περισσότερα κρεβάτια Μ.Ε.Θ στο σύστημα υγείας, παρεμβάσεις συνολικού ύψους 24 δις ευρώ. Άποψή μου όμως είναι ότι δεν ήταν αρκετά, μιας και έρχεται δύσκολος χειμώνας, και σε αυτό το σημείο εμπλέκεται και η ευθύνη των ευρωπαϊκών θεσμών, που οφείλουν να συνεισφέρουν ακόμη περισσότερο.

3. Ποια η άποψή σας για τα δρώμενα στο χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου; Πιστεύετε ότι πρόκειται να αλλάξει κάτι;

Τα γεγονότα στο χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου, δεν μπορώ να τα χαρακτηρίσω ως ‘’αθλητικά δρώμενα’’ αλλά ως κακώς κείμενα. Δυστυχώς ήρθαν να επιβεβαιώσουν αυτό για το οποίο φωνάζω και γράφω εδώ και χρόνια. Όσο το Ποδόσφαιρο και η Πολιτική σε αυτήν τη χώρα πηγαίνουν χέρι-χέρι αλληλοεκβιαζόμενοι, τόσο θα βρισκόμαστε συνεχώς στην ίδια νοσηρή κατάσταση. Δεν θα σας απαντήσω στο τι πρόκειται να αλλάξει στο χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου, αλλά τι πρέπει να αλλάξει. Αρχικά πρέπει να δούμε το ποδόσφαιρο, ως μέρος μίας άλλης νοοτροπίας και  κουλτούρας. Ήρθε η ώρα να βρούμε τις λύσεις μόνοι μας. Πρέπει να χτυπήσουμε τη διαφθορά, το οικονομικό έγκλημα, τη βία στους αθλητικούς χώρους, την αναξιοπιστία της αθλητικής δικαιοσύνης. Όλα αυτά όμως προϋποθέτουν ολική απόσχιση του ποδοσφαίρου από το άρρωστο κομματικό κράτος που ελέγχει τα πάντα, και κυρίως ανθρώπους ικανούς και γνώστες της επιστήμης του αθλητισμού, για να πάρουν σκληρές αλλά αποτελεσματικές αποφάσεις. Το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν χρειάζεται βελτίωση με τα ήδη υπάρχοντα και φθαρμένα υλικά. Απαιτείται επανεκκίνηση και ανοικοδόμηση από την αρχή. Νέα ήθη όσον αφορά τη λειτουργία του, νέα πρόσωπα στη διοίκησή του, νέοι κανόνες ως προς τη συμμετοχή κάποιου στα διοικητικά των ομάδων, και το κυριότερο μετατροπή του παραγοντισμού σε προσφορά. Ένα ποδόσφαιρο ταυτόσημο με τοπροϊόν που προσφέρει θέαμα, γεμάτα γήπεδα, αξιοπιστία, και το κυριότερο παράγει πλούτο και πολιτισμό, όπως σε όλη την αναπτυγμένη Ευρώπη.

4. Ποια η γνώμη σας για το μεταναστευτικό; Πως θα πρέπει να αντιμετωπιστεί;

Η μεταναστευτική και προσφυγική κρίση του 2015 μετράει ήδη τις πληγές της, δείχνοντας εδώ και χρόνια τα κενά και τις αδυναμίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να διαχειρισθεί στην πράξη μια μεγάλη πρόκληση. Την πρόκληση της μετακίνησης πληθυσμών, για τους οποίους η Ευρώπη θα φαντάζει πάντα ως μία σύγχρονη γη της επαγγελίας. Η ελληνική κυβέρνηση κλήθηκε όλο αυτό το διάστημα να αντιμετωπίσει με επιτυχία τις πρωτοφανείς κρίσεις που εκδηλώθηκαν, τόσο στα ελληνοτουρκικά σύνορα του Έβρου, όσο και στη Μόρια της Λέσβου. Κρίσεις οι οποίες απείλησαν ευθέως τα ευρωπαϊκά σύνορα, και όχι μόνο τα ελληνικά. Ως πρώτο βήμα για μία πιο αισιόδοξη και ρεαλιστική αντιμετώπιση του ζητήματος, λειτούργησε αναμφισβήτητα η πρόσφατη έκδοση στη δημοσιότητα του συμφώνου της κομισιόν, για τη νέα ευρωπαϊκή πολιτική αντιμετώπισης του μεταναστευτικού-προσφυγικού ζητήματος. Το σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο όπως είναι γνωστό.  Είναι αδήριτη πλέον η ανάγκη για ακόμη πιο ουσιαστική στήριξη της Ελλάδας και μία πιο δίκαιη αντιμετώπιση του προβλήματος. Αντιμετώπιση τέτοια που να ταιριάζει σε σοβαρή Ευρωπαϊκή χώρα, και που θα προστατεύει τα εθνικά της συμφέροντα, τα σύνορα αλλά και η κοινωνική της συνοχή.

5. Πώς πήρατε την απόφαση να ασχοληθείτε με την δικηγορία; Η ενασχόληση με την πολιτική είναι στα άμεσα σχέδιά σας;

Όλες οι παραστάσεις προήλθαν από το οικογενειακό μου περιβάλλον. Όταν μεγαλώνεις σε μία νομική και πολιτική οικογένεια της Λάρισας, πάντα θα υπάρχει στο μυαλό σου η σκέψη ενασχόλησης και με τα δύο. Ο παππούς μου, ο Βάσος Καραμπίλιας, ήταν ένας από τους παλαιότερους, προπολεμικούς δικηγόρους Λαρίσης, με αριθμό μητρώου 2, αλλά και παλιός Βουλευτής Λαρίσης, πρωτοεκλεγείς το 1952 με τον Ελληνικό Συναγερμό του Παπάγου, εν συνεχεία με την Ε.Ρ.Ε του Καραμανλή και τέλος με τη Νέα Δημοκρατία του Καραμανλή. Ο πατέρας μου επίσης, μετά τη Νομική σχολή ξεκίνησε τα πρώτα στάδια δικηγορίας στην Αθήνα, αλλά στη συνέχεια μεταπήδησε στον τραπεζικό κλάδο. Θυμάμαι ατελείωτες συζητήσεις στο σπίτι μας περί σημαντικών δικαστηρίων, περί πολιτικής αλλά και συχνές τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Γεώργιο Ράλλη και τον Λεωνίδα Παπάγο. Δεν ήταν δύσκολο επομένως για μένα να γεννηθούν μέσα μου δεύτερες σκέψεις, και ως προς τη δικηγορία αλλά και την πολιτική. Παρολ’αυτά και έχοντας στο μυαλό μου πρότυπα άλλων εποχών, θεωρώ ότι το σημερινό πολιτικό προσωπικό της χώρας, έχει ακόμη αρκετό δρόμο να διανύσει, τόσο σε επίπεδο ικανότητας όσο και προσφοράς, μέχρι να επανακτήσει τη χαμένη του αξιοπιστία. Ο Πλάτων έλεγε ότι ‘’Μία από τις επιπτώσεις του να μη συμμετέχεις στα κοινά, είναι ότι καταλήγεις να κυβερνάσαι από κατώτερους’’ ενώ ο Ροκφέλερ είχε πει ότι ‘’Η πολιτική είναι η τέχνη του να νομίζουν οι μέτριοι ότι κάνουν με επιτυχία τη δουλειά των αρίστων’’. Μόλις επικρατήσει στο μυαλό μου μία από τις δύο αυτές ρήσεις, τότε θα έχω πάρει και την τελική μου απόφαση.

6. Πως κρίνετε την πρόταση μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ προς τον Υπουργό των Οικονομικών;

Η ποιότητα της Κοινοβουλευτικής δημοκρατίας προσδιορίζεται από τα δικαιώματα που αναγνωρίζει στις μειοψηφίες. Ένα από τα σπουδαιότερα κοινοβουλευτικά δικαιώματα της αντιπολίτευσης είναι η πρόταση μομφής. Η πρόταση δυσπιστίας όπως έχει συνηθίσει να αποκαλείται, στην ενδεδειγμένη δόση μπορεί να αποτελέσει το φάρμακο για την περαιτέρω θωράκιση του πολιτεύματος. Όταν όμως ασκηθεί καταχρηστικά, τότε αποτελεί πραγματικό “φαρμάκι” για τους θεσμούς. Κάποιοι θέλουν να γυρίσουμε σε εποχές αγανάκτησης και μίσους στις πλατείες, τη στιγμή που η χώρα βρίσκεται στη δίνη μίας πρωτοφανούς πανδημίας, με τεράστιες οικονομικές συνέπειες, αλλά και έναν αμετροεπή γείτονα στην άλλη άκρη του Αιγαίου να την κοιτάζει φθονερά. Με τους θεσμούς δεν έχει το δικαίωμα να παίζει κανείς.

Τελικά η καλύτερη μορφή δημοκρατίας είναι εκείνη, όπου στους μέτριους δεν επιτρέπεται να ασκούν εξουσία και στους ικανούς δεν επιτρέπεται να την αρνηθούν, όπως είχε πει ο Πιττακός ο Μυτιληναίος. Η ιστορία γράφει και ειδικά για ένα έκθετο πολιτικό σύστημα, που όλοι μα όλοι στο τέλος είναι “περαστικοί”…

Βάσος Π. Καραμπίλιας

Δικηγόρος Αθηνών – Αθλητικό δίκαιο

Μητρώο στελεχών της Ν.Δ

Επιστημονικός συνεργάτης στη Βουλή των Ελλήνων

Περισσότερα από την κατηγορία

Δωρεά στο παιδοχειρουργικό τμήμα του Γ.Ν. Λάρισας από το σωματείο «Αντιμετώπιση παιδικού τραύματος»

Δωρεά στο παιδοχειρουργικό τμήμα του Γ.Ν. Λάρισας από το σωματείο «Αντιμετώπιση παιδικού τραύματος»

Σε μια συμβολική κίνηση προς το Γ.Ν. Λάρισας, ευαισθητοποίησης  και αλληλεγγύης προέβει το Σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος» με σκοπό την βελτίωση […]

Στα Φάρσαλα ο Υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και ο Υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος

Στα Φάρσαλα ο Υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και ο Υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος

Εκτενή ενημέρωση για τα έργα αποκατάστασης μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου, πραγματοποίησαν το Σάββατο σε σύσκεψη που έλαβε […]

Οι αναπτυξιακές προοπτικές της Λάρισας στο επίκεντρο της συνάντησης του Δημάρχου Λαρισαίων με τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας

Οι αναπτυξιακές προοπτικές της Λάρισας στο επίκεντρο της συνάντησης του Δημάρχου Λαρισαίων με τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας

Οι προοπτικές ανάπτυξης, ιδίως στους τομείς της αγροδιατροφής, του τουρισμού, των έξυπνων υποδομών και της ενίσχυσης της αστικής ανθεκτικότητας της […]

Όλα τα άρθρα της κατηγορίας »