Το τυρί έχει αποκτήσει κακή φήμη τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω της περιεκτικότητας του σε λιπαρά και αλάτι. Όμως η επιστήμη δείχνει ότι ορισμένα είδη τυριού δεν είναι μόνο ακίνδυνα, αλλά και ιδιαίτερα ωφέλιμα για την υγεία, εφόσον καταναλώνονται με μέτρο φυσικά. Περιέχουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά όπως ασβέστιο, πρωτεΐνες, προβιοτικά και βιταμίνες, συμβάλλοντας στην καλή λειτουργία του οργανισμού.
Γιατί αξίζει να έχουμε το τυρί στη διατροφή μας:
- Είναι καλή πηγή πρωτεϊνών υψηλής ποιότητας
- Περιέχει ασβέστιο και φώσφορο για γερά οστά
- Προσφέρει βιταμίνη Β12 που τονώνει το νευρικό σύστημα
- Ορισμένα περιέχουν προβιοτικά που βοηθούν την υγεία του εντέρου
Τα 8 πιο υγιεινά τυριά, σύμφωνα με ειδικούς
1. Τυρί Κότατζ
Πλούσιο σε πρωτεΐνη, φτωχό σε λιπαρά. Ιδανικό για αθλητές και όσους προσέχουν το βάρος τους.
2. Φέτα
Από πρόβειο γάλα με λιγότερη λακτόζη και πιο εύπεπτη. Είναι καλή πηγή ασβεστίου και πρωτεΐνης.
3. Μοτσαρέλα
Φρέσκια με χαμηλό νάτριο και λιπαρά. Περιέχει προβιοτικά που βοηθούν το έντερο.
4.Πανίρ
Ινδικό τυρί πλούσιο σε βιταμίνες Α και D. Δεν λιώνει και είναι ιδανικό για μαγειρική.
5. Ρικότα
Ελαφριά με χαμηλά λιπαρά και υψηλό ασβέστιο. Είναι ιδανική για γλυκές και αλμυρές συνταγές.
6. Παρμεζάνα
Γεμάτη ασβέστιο και σχεδόν καθόλου λακτόζη. Μια μικρή ποσότητα αρκεί για έντονη γεύση.
7. Ένταμ
Ήπιο σε γεύση, χαμηλότερο σε λιπαρά και αλάτι σε σχέση με άλλα κίτρινα τυριά.
8. Γκούντα
Πλούσιο σε βιταμίνη Κ2 και ασβέστιο. Συμβάλλει στην υγεία των οστών και της καρδιάς.
Μερικές έξυπνες συμβουλές:
- Προτιμήστε φρέσκα τυριά με λίγα συστατικά
- Ελέγχετε τις ετικέτες για χαμηλά λιπαρά και νάτριο
- Καταναλώνετε με μέτρο, μια μικρή μερίδα αρκεί.
- Συνδυάστε τα με φρούτα, λαχανικά ή δημητριακά ολικής άλεσης
Το τυρί δεν είναι ο «κακός» της διατροφής, αρκεί να κάνουμε τις σωστές επιλογές. Οκτώ είδη, από τη φέτα και τη μοτσαρέλα μέχρι την παρμεζάνα και το κότατζ, αποδεικνύουν ότι μπορεί να είναι νόστιμο και υγιεινό ταυτόχρονα. Όπως με όλα, το κλειδί είναι το μέτρο και η ποιότητα.